Erdoğan resti çekti: Bedelini herkes ödeyecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus ziyareti sonrasında Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin yeni bir sığınmacı dalgasına tahammülünün olmadığını eğer destek verilmezse bedelini herkesin ödeyeceğini söyledi. Başkan Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusu ile ilgili ise "Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız" dedi.

GİRİŞ 26.12.2019 13:37 GÜNCELLEME 05.01.2020 23:18
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da yaşanan krizi çözüme kavuşturmak amacıyla gittiği Tunus ziyareti dönüşünde Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

BARIŞ PINARI HAREKATI

"Ülkemizin içinde ve dışında önemli gelişmeler yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Suriye'de kurulan terör koridoru tuzağını bozduk. Barış Pınarı Harekatı'yla Rasulayn ve Tel Abyad arasını güvenli hale getirdik. Toplam alanı 8 bin 200 kilometrekareyi güvenli hale getirdik. Müzakere yürüttüğümüz ülkelerin bize verdikleri sözler vardı. Terör örgütünün tüm sınır hattı boyunca 30-32 km dışarı çıkarılması taahhütlerinin yerine getirilmediğini görüyoruz. Tacizler sürüyor. Bölücü terör örgütü kanlı eylemleriyle bölgeye barış ve istikrarın gelmesini engelliyor. Bölgede inşa etmeyi planladığımız yerleşim alanlarına başlayabilmemiz için öncelikli olarak güvenliği ve huzuru sağlamamız gerekiyor.

ERDOĞAN REST ÇEKTİ: HERKES BEDELİNİ ÖDEYECEK

İdlib tarafındaki durum ise çok daha endişe vericidir. Rejimin saldırıları ve tacizleri kalıcı ateşkesi mümkün kılmıyor. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya yeni bir sığınmacı dalgasına tahammülümüz olmadığını söyledik. Türkiye'nin çabalarına destek verilmezse ortaya çıkacak sorunlara bedeli herkes ödeyecek dedik. Avrupa ülkelerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. 

Suriye'nin İdlib kentindeki Esed rejimi saldırılarından kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına dayandı.

DOĞU AKDENİZ'DE ARAMA ÇALIŞMALARI

Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama konusu başka bir konudur. Bölgede faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizin ve KKTC'deki kardeşlerimizin haklarını korumak için gereken her şeyi yapmakta kararlıyız. Türkiye'nin petrol ve gaz arama çalışmaları başladığında CHP buna da karşı çıktı. Karadeniz'de geldiler, Exxon orada sondaj çalışmaları yaptı, 200 milyon dolar harcadı, petrol çıkaramadı. Bunlar bundan bihaber. Ne yaparsanız yapın biz netice Allah'tan diyoruz, yola devam ediyoruz. Ana muhalefetin bu tavrı Yunan medyasına bolca malzeme verdi. Sadece ana muhalefet konusunda yerli ve milli olmayı başaramadık. İnşallah milletimizle onu da başaracağız. 

Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren yeni harita

LİBYA MUTABAKATI

Türkiye'nin tabii bir medeniyet ve tarih havzası bulunuyor. Akdeniz ve Kuzey Afrika bu havzanın en önemli parçalarındandır. Libya'daki her gelişme bizi yakından ilgilendiriyor. Hem Osmanlı hem de Osmanlı subayı Gazi Mustafa Kemal'in yadigarıdır. Sen Gazi'nin kurduğu partiydin, o inat var ya değişmez. Gazi Mustafa Kemal 1911'de Libyalı kardeşlerimizi işgalcilere karşı teşkilatlandırmış ve onlarla savaşmıştır. Haberin var mı Bay Kemal. 

Kuzey Afrika'nın tamamı gibi Libya'da ülkemizle bağı bulunan binlerce kardeşimiz bulunuyor. Kardeş Libya halkının yaşadığı sıkıntıları takip ediyoruz. meşru hükümete karşı darbeci general tarafından başlatılan saldırılara en başından beri karşı çıktı. Darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği verdik, veriyoruz. Libya ülkelerimizin deniz yetki alanlarının çakışması nedeniyle denizden de komşumuzdur. 2012'de ilk adımlarını attığımız çalışmaları 27 Kasım'da neticelendirdik.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME

Dün sordular, asker gönderecek misiniz diye, biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Hem deniz yetki alanlarının sınırlandırılması hem de mutabakat ile Libyalı kardeşlerimize verdiğimiz desteği bir kez daha teyit ettik. Bizim bu anlaşma ile amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değildir, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Biz bu adımı atmamış olsaydık, Türkiye'yi hapsedecek bir oyun sahnelenecekti. Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız. 

Erdoğan'ın Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile görüşmesinden bir kare

TUNUS ZİYARETİ

Dün Tunus'a bir ziyaret gerçekleştirdik. Tunus'un Berlin sürecine katılmasını istiyoruz. Tunus, Cezayir ve Katar'ın bu sürece katılmasını istiyoruz. Şansölye Merkel'e de ilettik. Boris Johnson ve Putin'in bizim gibi düşündüğünü gördük. Dün aldığım habere göre üst düzey noktasında seviyenin biraz düşük olduğunu öğrendiği için katılmayacak. Zannediyorum Boris Johnson da öyle olacak. Sayın Kalın katıldı, bu süreci devam ettireceğiz. Tunus'un etkin aşiretleri ve bölge liderlerini bir araya getirerek siyasi çözümü destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ülke ile derinlikli ve geniş işbirliği imkanları bulacağımıza inanıyorum. 

Erdoğan'ın Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile yaptığı basın toplantısından bir kare

YORUMLAR 46
  • 16BS 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede abd 'nin rolünü rusya aldı pkk önce abd şimdi rusya tarafından korunuyor bir çok ticari ilişkimiz var diye rus ayısına güvenilmez biz biraz duygusalız kendi planımızı bizimle olanlarla birlikte ve kendimiz olacağız batı eski batı değil nüfus yaşlandığı gibi eski sömürgeler zamanındaki zenginlik kalmadı ekonomik bunalımdalar bu bölgede yeni sömürgelerer oluşturmağa çalışıyorlar dünya yeni savaşlara gebe hazırlıklı ve uyanık olmalıyız.
    Cevapla
  • KORKUNÇ 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak bölgesinden Zombi Virüsü yayayacaklar, Irak bölgesine giriş ve çıkışlar kısıtlansın, tehlike korkunç
    Cevapla
  • cenk 4 yıl önce Şikayet Et
    sığınmacıları yollayın gitsin
    Cevapla
  • Hasan doğru 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede chp olmasa bileğimizi bükecek bir başka ülke olmaz.
    Cevapla
  • KAYIBOYU 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün bu sabır taşacak. O zaman emin ol gavur nevrin şaşacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!