Berlin'deki tarihi zirvede liderler anlaştı! İşte alınan kararlar...

Almanya'nın başkenti Berlin'deki kritik Libya konferansı sona erdi. Son dakika bilgilerin geldiği toplantıda liderler nihai bildiride anlaştı. Zirve sonrası Almanya Başbakanı Merkel, "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" derken BM Genel Sekreteri Guterres'ten "Tarafların silah ambargosuna uymasını bekliyoruz" açıklaması geldi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın ardından Almanya'dan ayrıldı.

GİRİŞ 20.01.2020 00:02 GÜNCELLEME 29.01.2020 21:10
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen tarihi konferans sona erdi. 

 

 

TOPLANTI 4 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetiyle yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı konferans 4 saatten fazla sürdü. 

 

 

BAŞKAN ERDOĞAN, LİDERLERLE AYRI ODALARDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans sırasında ayrı bir odada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ayrı ayrı görüştüğü öğrenildi.

BERLİN'DE HANGİ KARARLAR ALINDI? MERKEL: KAPSAMLI BİR PLAN KONUSUNDA ANLAŞTIK

Zirvenin ardından Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame basın toplantısı düzenledi.  

Libya'da kalıcı ateşkesi ve barışı tesis etmeyi amaçlayan zirvenin ardından Merkel "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" açıklamasında bulundu.

Merkel, burada yaptığı konuşmada, "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Ateşkes ve silah ambargosuna saygı duyulacak. Herkes aslında silah ambargosuna saygı duyulmasını istiyor. Libya'nın bütün sorunlarını çözmeyeceğini biliyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi" dedi. 

ANTONİO GUTERRES: SİLAH AMBARGOSUNA UYULMASINI BEKLİYORUZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Libya çatışmasının askeri bir çözümü olamaz. Taraflar silahlı çatışmaya müdahale etmeyecek. Silah ambargosuna uyulmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı ve  "Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik" mesajını verdi.

Guterres toplantıya katılan tüm tarafların ateşkesi destekleme taahhüdünde bulunduğu da ekledi. 

HEİKO MASS: 4 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Almanya Dışişleri Heiko Maas ise Libya krizi ile ilgili 4 çalışma grubu oluşturulacağını duyurdu.  

BAŞKAN ERDOĞAN ALMANYA'DAN AYRILDI 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin'deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin Tegel Havaalanı'nda, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök ile diğer yetkililer tarafından uğurlandı.

Erdoğan ile, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Berlin'den ayrıldı.

LİBYA'DA TARAFLARIN TALEPLERİ

UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya'nın meşru hükümetinin tanınması, Libya'nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH'ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter'e bağlı silahlı milislerin Trablus'da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter'in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

*******************

Berlin yeni yılın ilk ayında bir günde ilk kez bu kadar çok sayıda devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi.

Libya Konferansı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Johnson, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, BM, Afrika Birliği, AB başta olmak üzere 11 ülkenin başbakanları ve temsilcileri Başbakan Merkel'in davetlisi olarak Berlin'e geldi. Konferans nedeniyle Berlin Tegel havalimanı ve konferansın yapılacağı Başbakanlık çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Konferansın hedefi, Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle sağlanan ateşkesin kalıcı olmasını, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah ambargosuna sıkı sıkıya uyulmasını sağlamak. 

ERDOĞAN’I, LİBYA ZİRVESİ ÖNCESİ MERKEL VE GUTERRES KARŞILADI

Libya Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin yapılacağı merkezde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angela Merkel, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

SERRAC VE HAFTER AYRI SALONLARA ALINDI

Zirvenin başında masada yer almayan Serrac ve Hafter'in konferans sırasında ayrı ayrı salona alındığı öğrenildi.

BM tarafından tanınan UMH'yi başta Türkiye olmak üzere İtalya ve Cezayir, Hafter'i ise Fransa, BAE ve Mısır destekliyor.

Rusya'nın da Hafter üzerinde çok ciddi etkisi olduğu biliniyor. 

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ve darbeci Halife Hafter

BM'DEN ASKER TALEBİ

Konferans öncesi bir açıklama yapan Libya ulusal hükümet Başbakanı el Serac, BM himayesinde Uluslar arası asker gücü gönderilmesini istedi. El Serac “Eğer Halife Hafter saldırılarını durdurmazsa, Uluslar arası toplumun harekete geçmesi, Libya sivil halkını korumak için Uluslar arası askeri bir güç göndermesi gerekir. Böyle bir askeri güç BM himayesi altında olmalı. Kimin askeri güce katılacağına uzmanlar istişare ederek, karar vermeli” dedi. 

Serac BM'den asker talep etti

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, konferans öncesi yaptığı açıklamada Libya'ya silah sevkiyatının durdurulmasını istedi. Maas, "Libya'da çatışan taraflara destek veren ülkeler artık asker ve silah sevkiyatını durdurmalı. Bunu durdurmalıyız ki, Libya bir Suriye olmasın. Berlin Konferansı Libya'da barış için bir adım olabilir" dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve darbeci Halif Hafter

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell de, AB'nin Libya'ya gerekirse asker göndermesini talep etti. Toplantı öncesi Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer, kalıcı bir ateşkes sağlanırsa, asker gönderme işini görüşebileceklerini söylemişti

AB'NİN MÜLTECİ GÖÇÜ KORKUSU

2011 yılında Kaddafi'nin devrilmesiyle Libya bir iç savaşa sürüklendi. Libya AB'nin en önemli petrol ihracatçı ülkeleri arasında. AB aynı zamanda iç savaş nedeniyle Akdeniz üzerinden yeni bir mülteci akını yaşamaktan korkuyor ve Akdeniz'in güney sahilinde istikrarın sağlanmasını istiyor. 

 Erdoğan, Libya Zirvesi öncesi aile fotoğrafı çekimine katıldı

Başkent Trablus'ta BM'nin de tanıdığı ulusal hükümetin Başbakanı el Serac ülkenin küçük bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Ülkede zengin petrol yataklarının olduğu geniş bölüm ise el Serac'a karşı savaşan Hafter'in kontrolü altında. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri Hafter'i destekliyor. Türkiye ise BM'nin de tanıdığı el Serac'ın yanında.

AB Berlin Konferansı'yla Libya krizinde lider rolünü eline almak istiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE PUTİN BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin'deki Libya Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli dostum, samimi diyaloğumuza ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu iş birliğimiz ortak coğrafyamızdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamaktadır." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Erdoğan, 2019 yılını ikili ilişkiler açısından gayet iyi değerlendirdiklerini belirterek, "S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık. TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimiz olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaası da stratejik bir niteliğe haizdir. İlk reaktörünün 2023 yılında işletmeye alınması hedefimizde sapma olmaması önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin'de resmi temaslarını sürdüren Erdoğan, Fayiz es-Serrac ile görüştü. 

Erdoğan'ın konakladığı The Ritz-Carlton Hotel'deki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen Libya konulu konferansa davetli Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ,İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel içinde yer aldığı davetliler aile fotoğrafı çektirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin'de, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile de sohbet etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde Libya konusunda gerçekleştirilen zirve başladı. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesi diğer liderlerle birlikte aile fotoğrafı çekimine katıldı.

 

YORUMLAR 89
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    48 yasina girdim almanyada nazilerin arasinda büyüdü hep ezildim asgilandim hakkimi yediler hep problem cikardilar cocuk kurumunda okulda meslekte iste devlet dairelerinde nasil olurda almanyada baris toplantisi yapilir anlayamiyorum bunlar barbar insanlar ne anlar baristan yaziklar olsun boyunuzdan utanin sözde devlet adamlari birde boy gösterip aile fotosu yapmislar nazi almanyasinda
    Cevapla
  • salim29 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu toplantılar hiç Türkiye için yararlı değil amaçları çomak sokmak. Askeri küvet var görüyor lar bu işte şakamız yok diye şimdi her daim gibi masa başında sindirim amaçlı. Şeytanı planları var ambargo uygulama olacak değip ama BAE, FRANSA ve diğerleri son gaz askeri teçhizati haftere aktarma niyetindeler
    Cevapla
  • erdi 4 yıl önce Şikayet Et
    güneydoğuyu teröristlerden kurtardınız halkıda huzura kavuşturdunuz şimdi sıra sınırdışında
    Cevapla
  • Hsn 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu masa başı toplantılar türkiyeyi durdurmak amaçlı. Türkiye ne zaman bir atak yapsa bir masa kuruluyor. Suriyede de bu oldu. İdlib bu yüzden düştü düşecek
    Cevapla
  • Mehmet Yucesoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kusura bakmasin ama Bu kararlar sadece Turkiye’yi disarda tutmaya yarar. Onun disinda hicbir islevi yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler