Son dakika: Sağlık Bakanı'ndan koronavirüs açıklaması

Çin'den dünyaya yayılan 9 ülkeye sıçrayan koronavirüs salgını ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dakika açıklama yaptı. Bakan Koca, "Havalimanındaki taramalarda şüpheli vaka yok. Çinli turisti özel ambulans uçakla Çin'e gönderdik" dedi.

GİRİŞ 24.01.2020 14:22 GÜNCELLEME 24.01.2020 15:12
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Bakan Koca, son dakika yaptığı açıklamada uyarıda bulunarak şu an için endişe edecek bir durum olmadığını vurguladı.

Koca, "Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zaatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok. Bütün önlemlerimizi aldık"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Bölgeden son dönemde bildirilen virüs Corono Virus ailesinden bir alt tip. Ciddiyetle ele alınması gereken bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizde. Hazırlıklarımızı tamamladık. 

DSÖ, uluslararası kamu sağlığı acil durumu için erken olduğunu bildirdi. Ancak biz çarşamba günü bakanlığımızda risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemleri hayata geçirdik. Sağlık Bakanlığı olarak havalimanları ve limanlarda sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen tüm uçuşlar için kontrol önlemleri devreye soktuk. Karantina odaları ve sedyeler hazır.Havalimanlarında tüm önlemlerimizi aldık. Şu ana kadar şüpheli vakalara rastlamadık.

İŞTE İSTANBUL'DA PANİĞE NEDEN OLAN O KADIN:

Şüpheli Çinli kadın negatif basınçlı gözlem odasında tedavi altına alındı. Tetkikleri süren Çinli kadın bu sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla ülkesine gönderildi.

ŞÜPHELİ ÇİNLİ KADIN GERİ GÖNDERİLDİ

Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen uçuşlar ve yolcular için termal taramaya başladık. Şu ana kadar herhangi bir şüpheli duruma rastlamadık. Sıradan grip ve ateş de benzer duruma benzeyebilir. Sizden ricamız, tıbbi neticeyi beklemeden acele haberler yapılmamasıdır. Kamuoyuna uyarılarımızı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. 

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de bulantı, baş ağrısı ve halsizlik nedeniyle başvuran bir kişi tedbiren diğer hastalardan izole edildi. Dünden bu yana ciddi bir bilgi kirliliği oluştu. Hastanın genel durumu iyi olmakla birlikte seyahatten dolayı biz bunu şüpheli durum olarak kabul ettik. Hastanın Çin'den birlikte seyahat ettiği diğer yolcuların hiçbirinde bulguya ve belirtiye rastlamadık. Diğer yolcular ülkelerine döndü. Bu yolcuyu da biz her ihtimale karşı 36 saat gözlem altında tuttuk. Neticesi kesinleşmemekle birlikte hastanın ülkesine dönme talebi üzerine, özel ambulansımızla Çin'e gönderdik. 

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul Havalimanı'na bu ülkeden gelen tarifeli uçakların yolcuları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekiplerince kurulan termal kameralarla detaylı şekilde taranıyor.

BÜTÜN TEDBİRLERİ ALIYORUZ

Halkımızı korumak adına gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok. 

Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, solunum güçlüğü bulunabiliyor. Zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ, hastalığın insandan insana bulaşma hızının diğer hastalıklara göre daha düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı da düşük olduğu biliniyor. Kişisel hijyen kurallarına riayet edilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

Test Türkiye'de de yapılıyor. Biz rutin prosedür olarak, DSÖ referans laboratuvarına gönderildikten sonra açıklamalar yapılıyor. Kendi laboratuvarımıza da gönderiyoruz ve önlemlerimizi alıyoruz.

Gribe göre Corono Virus'un bulaşıcılığının daha düşük olduğunu biliyoruz. Biz tedbirlerimizi alma noktasında hassas davranıyoruz. Çin'den gelen bütün yolculara da DSÖ önermemesine rağmen termal kamerayla inceleme yapıyoruz. 38 derece ve üzeri ateş durumunu inceliyoruz.

Çin'e seyahat ettiyseniz ve ateş varsa, hastaneye başvurun.

Tedbirlerimizi almak noktasında hassas davranıyoruz. Çinli kadından alınan numunelerle ilgili tetkikler sürüyor. Yakın takip ettiğimiz 15-20 kişi var.

KIRIKKALE’DE TEDAVİ SONRASI ÇOK SAYIDA HASTANIN GÖRME KAYBI YAŞADIĞI İDDİASI

Bir üniversite hastanemizde bir işlem sonrası göz iltihabı sonra ameliyat yapılan hasta grubu. Bugüne kadar aynı ilacın aynı kişilere uygulanmasında bir sorunun yaşlanmadığını biliyoruz.

Bu anlamda ilk defa yaşandı. Bilimsel heyet oluşturduk. Bu bilimsel heyet incelemelere başladı. Bunu neticesinde gerekli açıklamalar yapılacak.

Bu ilaç şu an Türkiye’nin bütün merkezlerinde uygulanıyor. Neden bugüne kadar olmadı da bugün oldu? İlaç ile ilgili değil incelemeler sonrası uygulama sürecinde neler yaşandı bunu söyleyebileceğiz.

Tedavide erken dönemde sonuç bazen pozitif olmayabiliyor.

DENİZ BAYKAL’IN SON DURUMU

Sayın Baykal’ın ciddi bir durumu olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim…

 

 

YORUMLAR 31
  • vatandaş aklı 4 yıl önce Şikayet Et
    virüs vücuda girince hemen ateş yapar mı
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Cinliler cinden cikmadan yapsinlar bu tektikleri ve hatta onlar seyahat etmesinler.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah Çinlilere ; Uygur Türklerine yaptıklarının Cezasını çok fena ödetiyor?!
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    KoronaVirüsü İstanbula bulaşsa ne olur? Bulaşmasa ne olur? Zaten İstanbulun başına Yerel Seçimde Korona Virüs,ünden daha Tehlikeli bir Virüsü bulaştı :)
    Cevapla
  • Mehmet1 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne idugu belirsizler, kovun gitsin hepsi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!