Yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak? İşte TOGG'a dair merak edilen her şey!

60 yıllık hasreti bitirmek üzere üretilen Türkiye'nin Otomobili hakkında önemli açıklamalar yapıldı. TOGG 5 farklı modelde ( C-SUV, C-SEDAN, C-HATCBACK, B-SUV ve C-MPV) olarak üretilecek. Peki TOGG fiyatı ne kadar olacak? Yerli otomobil ne zaman satışa çıkacak?

Yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak? İşte TOGG'a dair merak edilen her şey!
Yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak? İşte TOGG'a dair merak edilen her şey!
GİRİŞ 12.02.2020 09:28 GÜNCELLEME 12.02.2020 09:28
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin yerli otomobili olarak 27 Aralık tarihinde tanıtılan ve Dünya çapında geniş yankı uyandıran TOGG hakkında önemli bilgiler verildi. Euro NCAP'ten 5 yıldız almayı hedefleyen otomobilin güç değerleri de tek motorlu, arkadan itişli versiyon için 200; çift motorlu dört çeker türev için 400 bg olarak duyuruldu. Yavaş olanı 7.6 saniyede 100 km/s'e ulaşan C-SUV'nin daha güçlüsü bu görevi 4.8 saniyede tamamlayacak. Kompakt SUV, boyutlarına rağmen içten yanmalı motor taşımadığı için oldukça kısa ön ve arka sekmelere sahip; bu da aks mesafesinin C segmentinde standart modellerden daha fazla, yani 2800 mm olmasını sağlamış. Menzili 500 kilometre olan yerli araç, 100 kilomatre hıza 4.8 saniyede ulaşacak. 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. TOGG, dünyada ilk kez Türkiye'nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan "Holografik Asistan" teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Peki TOGG ne zaman yollarda olacak? 

 

ÜRETİME NE ZAMAN BAŞLANACAK?

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, C-SUV modeli başta olmak üzere, fabrika yatırımı ve imalat gibi önemli konu başlıklarının ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, yıllık 175 bin adetlik kapasitesiyle 2022 yılında üretime başlanacak, Gemlik'teki fabrikanın temelinin de Mayıs ayında atılacağını belirtti.

 

Kurulacak fabrikanın akıllı fabrika konseptinde olacağına dikkati çeken Karakaş, "Fabrikanın plan projesi hazır. İki binadan oluşacak ikonik bir tasarıma sahip olmasını hedefliyoruz. Öte yandan dünyada imalat hattı konusunda en iyi firmalar ile görüşüyoruz." diye konuştu.

TOGG Fiyat

YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN SATIŞA ÇIKACAK?

Belirlemiş oldukları zaman çizelgesine sadık kalarak ilerlediklerini aktaran Karakaş, "Fabrika inşaatı için çalışmalara başladık. Baharda temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay süreceğini öngörüyoruz. 2022 yılı itibarıyla ön üretim araçlarımızı bantlardan indireceğiz. 22 milyar TL'lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

YAKIT TÜKETİMİ NE KADAR OLACAK?

TOGG, diğer elektrikli araçlara göre daha hızlı şarj oluyor. Yerli otomobilin bataryası 30 dakikada doluyor ve 500 kilometre yol gidebiliyor. Aracın bataryasının dolum maliyeti ise sadece 60 TL. Benzinli bir araç dikkate alındığında 500 kilometre için yakıt maliyeti 350 liralara geleceği söylenebilir. Bu da önemli bir avantaj sağlamış oluyor.

PİL GARANTİSİ 8 YIL

Yerli araçların akü ömürleri de uzun. 8 yıl pil garantisi veriliyor. Gelişen teknoloji sayesinde de verimliliğini kaybetmiyor.

MARKA İSMİ SONBAHARDA AÇIKLANACAK

Marka isminin belirlenmesi konusunda çalıştıklarını ve bu konudaki nihai kararlarını sonbaharda açıklayacaklarını bildiren Karakaş, "Olabilecek en doğru markayı belirlemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünyanın önde gelen tüm büyük pazarlarını da içine alacak şekilde en doğru ismin sadece Türkiye'de değil global ölçekte de kabul edilebilir bir isim olmasını hedefliyoruz. Araştırmalarımızı Norveç, Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye'de gerçekleştirdik. Markamızın ismini sonbaharda duyuracağız." ifadelerini kullandı.

2030'A KADAR 5 FARKLI MODEL

Üretilecek otomobili detaylarıyla anlatan CEO Karakaş, bugün C-SUV otomobilin prototopinin tanıtıldığını toplam 5 modelin olacağını söyledi.

Karakaş, 5 modelin 2030 yılına kadar üretileceğini söyledi. Modellerin üretim sırası ise şöyle: C SUV, C Sedan, C HB, ardından B SUV, C MPV.

Gürkan Karakaş, hislerini "Şu anın tarifi yok. Çok heyecanlıyız. Ben, bütün arkadaşlarım, sabaha kadar uyuyamadık" ifadeleriyle anlattı.

ANADOLU KÜLTÜRÜNDEN ESİNLENİLDİ!

Modern ve özgün tasarım Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlendi. Otomobilin yoldaki imzası olacak ön ızgarasına ve bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarına modern bir incelikle işlenen lale figürleri coğrafyamızın kültür mirası ile olan bağı vurguluyor.

‘’BİR OTOMOBİLDEN FAZLASI’’

"Sadece otomobil yapmak üzere yola çıkanların çoğu yolda kaldı. Çünkü otomobilden sonrasını tasarlamadığınız sürece ürün sadece A noktasından B noktasına giden araçta kalıyor. Şu anda üreticilerin araç başına karı 300 ila 500 dolar arasında değişiyor. Doğru zamanda yola çıktık. Gelecekte kazanacakların kriterlerinin değiştiğini görüyoruz. Eski büyükler sadece büyük oldukları için kazanamayacak. Gelecek büyük olanlarda değil. Daha çevik yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Biz Türk mobilite sisteminin çekirdeğini oluşturmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Karakaş, dünyanın her yerinde devletlerin de kurumların da bu tip projeleri desteklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu uzun vadeli bir proje ve yolculuk. 15 yıllık proje içinde finansmanın da sağlanmış olması lazım. Dünyanın en iyileriyle iş birliği yapıyoruz. Hata yapma lüksümüz yok. Fırsat penceresi 2023'ten itibaren daha hızlı kapanacak. Dolayısı ile başarı kriterlerinin hepsini dantel gibi işleyerek 2022'nin sonunda otomobilimizi çıkarmamız gerekiyor. Müşterilerin isteği doğrultusunda geliştirilmeyen her ürün ölü doğar. Dünyanın en iyileri ile çalışarak büyüyoruz. Belirli noktalarda ülkemizde henüz tecrübe yok. Olmaması sorun değil, biz onu yaratmak için uğraşıyoruz. 2022'de Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni ürünlere harcayacağız."

YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ

Özgün;

TOGG mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları %100 TOGG’a ait olan, yüksek teknolojiye sahip doğuştan elektrikli ve bağlantılı platform.

Çarpışma Dayanımı;

Bataryanın otomobilin platformuna entegre yerleşimi ve bağlantısı sayesinde burulma direncinde %30 artış ve yüksek çarpışma dayanımı ile yola güvenle çıkacaksınız.

Aktif ve Pasif Güvenlik;

7 adet standart hava yastığı içeren pasif ve kapsamlı aktif güvenlik sistemleri desteğiyle her türlü yol koşulunda güvenli sürüşü deneyimleyeceksiniz.

AWD Çekiş Sistemi;

Otomobilin standart konfigürasyonunda yer alacak arkadan çekiş (RWD) sisteminin yanı sıra ön aksta yer alan ikinci elektrikli motor ile tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemi zorlu hava ve yol koşullarında seyahat edecekler için daha iyi bir çekiş sağlayacak.

400 Beygir Gücü;

Arkadan çekişli (RWD) versiyonlar 200 beygir gücü; tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonlar ise 400 beygir gücü sunarak her yola özgüven ile çıkmanızı sağlayacak.

4.8 Saniye;

AWD çekiş sistemi ile 0 -100 km/saat hızlanmasını sadece 4.8 saniyede tamamlayarak hayalini kurduğunuz performansı her gün yaşayacaksınız. RWD çekiş sistemine sahip otomobiller ise 100 km/saat hıza 7.6 saniyede ulaşarak beklentilerinizin ötesinde performans sunacak.

Kullanıcı Odaklı Teknoloji;

Tüm yolcuları kucaklayan dijital bilgi-eğlence ekranı hem bilgilerin kolaylıkla takibini hem de yolcuya özel içeriğin görünürlüğünü sağlıyor. Kullanıcıyı merkeze alan ara yüz tasarımı ile yüksek teknolojiyi kolaylıkla kullanabilecek ve sürüş konforunuzu arttıracaksınız.

Geniş & Ferah Yaşam Alanı;

Uzun diz mesafesi ve yüksek baş mesafesi ile 5 kişilik bir ailenin rahat ve konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlayacak sınıfının en geniş ve ferah iç mekanında uzun yolculukların tadını çıkaracaksınız.

Euro NCAP 5 Yıldız;

Yüksek çarpışma dayanımı, aktif ve pasif güvenlik ögeleri ve ileri sürücü destek sistemleri ile 2022 yılının Euro NCAP 5 Yıldız güvenlik normlarını sağlayacak.

500+ Km Menzil;

300+ km veya 500+km menzil sağlayan pil konfigürasyonlarından ihtiyacınıza en uygun olanı seçebilecek, yüksek enerjili Lityum-iyon pil teknolojisinin sunacağı menzil ile uzun yolculukları dahi dilediğiniz gibi planlayabileceksiniz. %100 şarj ile yola çıkarak İstanbul’dan İzmir’deki akrabalarınıza veya Ankara’dan Antalya’daki yazlığınıza kesintisiz bir seyahat ile ulaşabileceksiniz.

Hızlı Şarj < 30 Dakika;

Gelişimine öncülük edeceğimiz yaygın şarj altyapısı sayesinde otomobilinizi evinizde, ofisinizde veya yolunuzun üzerindeki istasyonlarda şarj edecek, hızlı şarj ile 30 dakikadan kısa sürede %80 pil doluluk seviyesine ulaşabileceksiniz. Uzun yolculuklarda kısa bir kahve molası verip, hem kendinizi hem de otomobilinizi şarj ederek rotanıza devam edebileceksiniz.

Üstün;

Sınıfının en uzun aks mesafesini sunarak otomobil içindeki yaşam alanının genişlik, ferahlık ve konforunu en üst düzeye taşıyan altyapı.

İleri Sürücü Destek Sistemleri;

İleri sürücü destek sistemleri ve şehir içi trafik pilotu ile “Seviye 2+” otonom sürüş trafikte yükünüzü hafifletecek.

Modüler;

Azami verimlilik, konfor, dayanıklılık ve güvenlik gerekliliklerini bir arada sağlayabilen; farklı genişlik ve uzunluklara olanak veren modüler mimari.

Akıllı Yaşam Alanı;

Türkiye’nin otomobili bağlantılı altyapısıyla sürekli internetin içinde yerini alacak, internete bağlanabilmek için farklı bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Otomobil, tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ile iletişim halinde olacak. İlerleyen yıllarda, özellikle 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte akıllı ve bağlantılı otomobil, mobilite ekosisteminin bir parçası olacak, bu ekosistem içinde doğacak yeni hizmetler kullanıcıların hayatına değer katan ve kolaylaştıran farklı bir mobilite deneyimi yaşatacak.

ŞARJ AĞI  NASIL OLACAK?

Gürcan Karakaş, şarj altyapısı konusunda Norveç, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Çin'i yakından incelediklerini ifade etti.

Bu bağlamda kendilerinin de bir sistem geliştirdiklerini aktaran Karakaş, "Türkiye'de kamudaki paydaşlarımızla paylaştık. Burada önemli olan başkalarının bu konuda yaptığı hataları tekrar etmemek. Şarj altyapısı 2022'de hazır olacak. TOGG olsun olmasın 2022'de Türkiye elektrikli araçlara girecek ve şarj altyapısını oluşturacak. Çünkü içten yanmalı motora sahip araçlar için pazar 2030'da yüzde 50'nin altına inecek. Bu da pazarın yüzde 50'den fazlasının elektrikli olacağı anlamına geliyor." diye konuştu.

Türkiye'den çok kaliteli bir otomobil çıkmasını kimsenin beklemediğini, bunun en önemli nedeninin 2022'deki EuroNCAP şartları olduğunu dile getiren Karakaş, "Savunma sanayisinden bize gelen arkadaşlarla birlikte modelleme ve simülasyonlarla beraber buna hazırlanıyoruz. Yurt dışına çıktığımız zaman kimsenin otomobile toz konduracak bir durumu kalmayacak. Direksiyonda biz varız. Bizim ihracat pazarı olarak ilk etapta gördüğümüz pazar Avrupa ve altyapısı hazır olduğu sürece bazı Türki Cumhuriyetler olacak. Bu süreç ölçek ekonomisi ile katlanabilir ve hızlandırılabilir." dedi.

Şirketin genel merkezi için Bilişim Vadisi'ni bilinçli olarak seçtiklerini vurgulayan Karakaş, "Her şeyden önce yakın iş birliğini önemsiyoruz. Özellikle de startuplarla olan iş birliğinin öneminin daha fazla ön plana çıkacağını görmüştük. Bu nedenle biz genel merkezimizi buraya taşıdık. Çünkü buranın etrafında oluşturacağımız startuplarla, ekosistemle daha fazla bir dinamizm olacak. Fabrika yapılana kadar ve belki fabrika yapıldıktan sonra da bir süre buradayız." dedi.

Tasarım için yola çıktıklarında 18 şirketle görüştüklerini, Murat Günak haricinde bazı Türk tasarımcılarla da görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Karakaş, Türkiye'nin Otomobili için şu ana kadar 4 kayıtlı patent ve 4 tescil alındığını ifade etti.

YERLİ OTOMOBİL FİYATI NE KADAR OLACAK?

"Şu aşamada bunun fiyatını söylemek hem pazarlama hem de rekabetçilik anlamında doğru değil. Çünkü benim rakibim ben pazara girmeden 2-3 ay önce yüzde 15 indirimle girer hayata girmemizi zorlaştırır. Türkiye'de henüz oturmuş bir elektrikli otomobil piyasası yok. Olmadığı için de kıyaslayabileceğimiz, baz alabileceğimiz bir şey yok. Bu nedenle biz kendi stratejimizi, oyun planımızı Türkiye'deki mevcut üreticilerden pazar payı alabilecek şekilde kuruyoruz."

Karakaş ön siparişlerle ilgili ise henüz imalatın başlamasına yaklaşık 2,5 yıllık bir süre olduğunu anımsatarak, bu aşamada ön sipariş almanın doğru olmadığını vurgulayarak, C-SUV modeli piyasaya çıktıktan sonra sedan modelinin de 18 ay içinde piyasaya girmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

Fakat ülkemizde satışta olan teknoloji ve görünüm açısından TOGG kadar iddialı olmayan araçlara bakıldığında, yerli otomobilin fiyatının 250 bin lira civarında olabileceği söylenebilir.

YERLİ OTOMOBİLİN AVANTAJLARI

2022 yılında yollarda olacak yerli otomobil avantajlarıyla öne çıkıyor. Menzili 500 kilometre. Diğer elektrikli araçlara göre daha hızlı şarj oluyor. Yakıt maliyeti de oldukça düşük.

YORUMLAR 27
  • icd 3 yıl önce Şikayet Et
    ithal araba fiyatlarına göre değerlendirip fiyatlandırma nedir arkadaş.... yerli aracı önce halkın için üreteceksin halkına hitap edeceksin... bi'zahhemet bu araçlarda da ötv geliriniz olmayı versin...
    Cevapla
  • Erdmm 4 yıl önce Şikayet Et
    250.000 Mercedes veya BMW fiyati eger 150 bin bandknda olmassa fazla satmaz yurt icinde
    Cevapla
  • Mami 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence 250 veya 300 olmayacak bu bi şaşırmaca 130 lara bile düşer hele bi fabrika kurulsun
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    250-350 bin fiyat söyleniyor diğer araçlarla aşağı yukarı aynı olur diye nerde kaldı bunun yerli olması yabancı araçtan alınan yüzde yuzelliye yakın vergiyi yerli aractandan mı alacaksınız?
    Cevapla
  • Abdurrahman 3 yıl önce Şikayet Et
    Yok vergi alamayacaklar alsalar bile elektrikli araçlardan yüzde 15 yüzde 20 vergi alınıyor ama araç çok teknolojik çok büyük ve tasarımı çok iyi yok yok arabada bu yüzden pahalı olur
    Cevapla
  • Selcuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet almanlar connektı 40 bine mal ediyor bize 110 bine gelıyor ayıp bir hizmetinde gariban vatandaş a olsun
    Cevapla
  • Halit 4 yıl önce Şikayet Et
    250.000 suv için tamam ama sedan için çok pahalı.milletin arabası olacaktı ne oldu yine zenginlere mi hizmet edilecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı