'Afet bela gitsin' diye doğaya 2001 tane ekmek bıraktılar

Erzurum esnafı, son günlerde yaşanan deprem, terör, çığ ve uçak kazası gibi olayların bir daha meydana gelmemesi için Pir Ali Baba Türbesi'nin bulunduğu dağlık alana yaban hayvanlar için 2001 ekmek bıraktı.

'Afet bela gitsin' diye doğaya 2001 tane ekmek bıraktılar
'Afet bela gitsin' diye doğaya 2001 tane ekmek bıraktılar
GİRİŞ 07.02.2020 12:10 GÜNCELLEME 07.02.2020 14:00
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Erzurum'u doğal afetlerden korumak için 487 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği 13 Aralık'ta başladı. Bir ay boyunca çeşitli camilerde okunan 45 bin 835 hatim duası yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile 17 Ocak Cuma günü Ulu Cami'de yapıldı. Hatimler sürdüğü günlerde Muhittin Olçun, Pir Ali Baba'nın merkez Palandöken ilçesine bağlı Dutçu köyündeki türbesinin bulunduğu dağa yaban hayvanlar için araçlarla götürdüğü 1001 ekmek bıraktı. Olçun, son günlerde yaşanan deprem, çığ, uçak kazası ile birlikte terörün de 'def' olması, Çin'de yaşanan 'koronavirüs'ün de ülkemize gelmemesi için yine Pir Ali Baba'nın türbesinin bulunduğu yere giderek bu kez 2001 ekmek bıraktı.

 

 



Esnaflığın yanı sıra din adamlığı ve televizyon programcılığı da yapan Olçun, "Pir Ali Baba, 'Eğer her yıl binbir hatim okursanız, Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (doğal afetlerden) korur' sözü ile başlayan gelenekte bende yıllardır yaban hayat için doğaya 1001 ekmek bırakıyorum. Ama son günlerde art arda yaşanan felaketler nedeniyle Pir Ali Baba'nın türbesinin bulunduğu dağlık alana gelip dua ederek doğaya bu kez 2001 ekmek bıraktık. İnşallah yaşadığımız bu olayları bir daha ne biz ne de bir başkası yaşamaz" diye konuştu.

 

 


Yaban hayata sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekleyen Muhuttin Olçun, "Doğada yiyecek bulamayan vahşi hayvanlar değil köylere şehre bile iner. Aç kurtlar köylere kadar inip köpekleri öldürüyor. Bursa'da domuzlar markete girdi. Hayvanlara huzur vermeyen bir toplumun inan ki kendisi de huzur bulamaz. Doğada yaşayan hayvanlar aslında bize birer emanettir. Bu nedenle onlara sahip çıkmamız gerek" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 36
  • erol/antalya 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah böyle bir felaketler olmaz. Ama biraz daha dikkat etmek lazım. Bu olaylara vesile olmamaya çalışmak lazım.
    Cevapla
  • yusuf efendi 4 yıl önce Şikayet Et
    oldukça saçma. Allaha dua etmek, fakir fukarayı garip gurebayı doyurmak, malından Allah yolunda infak etmek dururken oldukça saçma. müslüman gerçekten cihaddan kaçtığı sürece muhtelif sebeplerle ölürken bile düşünmüyor mu? kafirle savaşmasan da canın emniyette değil, cihad ederek Allah yolunda öl ey müslüman, ben demiyorum Allah diyor Allah.
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    zekat ile malınızı temizleyin, sadaka ömrü uzatır.
    Cevapla
  • Dertli 4 yıl önce Şikayet Et
    Dağlara buğdaylar serpin. müslüman ülkede kuşlar aç demesinler.' olan hz. ömer ERZURUMDA ömerler vardır kardeşler
    Cevapla
  • selçuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Tepe köylü pir Alibaba nın mirasıdır 1001 hatim bi iznillah memeleketimde her yıl okunur, 2001 ekmek konulması konusunu yadırgayanlar var, putlara yemek vermeye benzetenler var o zaman müslümanın bir ibadeti olan kurbanı neden kesersiniz ? Eleştirenler siz sıcak evinizde süs köpeklerinizi okşarken soğukdan buz kesilen hayvanları bilemezsiniz ,soğukdan donacak bir hayvanı kurtarma peşinde olan ve bu durumdan bir Erzurumlu olarak UTANMIYORUM bunu bir MÜFTÜ dese bile MEHMET de bilsinki bu her zaman Erzurum'da yapılan bir uygulama MURTİ bidat ne demek düşündünmü hiç? ASA elinde ise zekimisin sanıyorsun kendini tavukdan ödünç aldığın beyinle!!!!
    Cevapla
  • yusuf efendi 4 yıl önce Şikayet Et
    çok haklısın. her gün versinler o zaman. soğuktan donan hayvanlar ekmekle mi besleniyor. dengesiz dengesiz işleri savunuyorsunuz hani akıl izan. her gün ekmek verin o zaman haydi buyrun. insana karşı duyarlılık yok ama hayvan dedin mi herkes aslan kesiliyor. yemişim sizin yaban sevdanızı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar