Erbaş: Sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var! İşte o ayet

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Ayetlerden, hadislerden, zararından hareket ederek sigaraya haram diyen alimler her zaman olmuştur. Bunu yaparken, hükmü Kur'an ve sünnette açıkça beyan edilmemiş bir mesele olan sigara kullanımı hakkında, konuyla alakalı Kur'an ve sünnet literatürünü taramışlar ve sonuçta haramlık hükmünü, ilgili ayet ve hadislerin ışığında vermişlerdir." dedi.

Erbaş: Sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var! İşte o ayet
Erbaş: Sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var! İşte o ayet
GİRİŞ 09.02.2020 15:01 GÜNCELLEME 09.02.2020 15:44
Bu Habere 189 Yorum Yapılmış

DİYANET İşleri Başkanı Ali Erbaş, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü sebebiyle, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Erbaş, "Sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var. Düşünebiliyor musunuz Dünya'da her yıl 8 milyon insanı öldüren bir madde var. Sadece Türkiye'de 100 bini aşkın insan ölüyor. Maide suresi 32, 'Kim ki yer yüzünde, inancı, mezhebi dini ne olursa olsun bir kimseyi öldürürse haksız yere, bütün insanları öldürmüş gibi olur' diyor ayette. Sadece 100 bin kişiyi öldüren bir madde için bu katildir, katletmek de haramdır demek zor bir şey mi?" dedi.

Sağlık Bilimleri Ünivetsitesi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi, Hekimbaşı Mustafa Behçet Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ak Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan katıldı.

 

 

"SİGARAYA HARAM DİYORUZ AMA DELİLLERİMİZ VAR. DÜNYA'DA HER YIL 8 MİLYON İNSANI ÖLDÜREN BİR MADDE VAR"

Konferansta konuşan Erbaş, "Can almaya devam eden sigara, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğine, diğer bir ifadeyle sigaranın her dört saniyede bir kişiyi öldürdüğüne dair açıklaması durumun vahametini gözler önüne sermektedir. Sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var. Düşünebiliyor musunuz Dünya'da her yıl 8 milyon insanı öldüren bir madde var. Sadece Türkiye'de 100 bini aşkın insan ölüyor. Maide suresi 32, 'Kim ki yer yüzünde, inancı, inancı, mezhebi dini ne olursa olsun bir kimseyi öldürürse haksız yere, bütün insanları öldürmüş gibi olur' diyor ayette. Sadece 100 bin kişiyi öldüren bir madde için bu katildir, katletmek de haramdır demek zor bir şey mi?" dedi.


Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü;

"Diğer taraftan, sigaranın sadece insan sağlığına çeşitli zararlar vermekle kalmayıp aynı zamanda aile bütçesine ve ülke ekonomisine de büyük oranda zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Müslümanın hayatını etkileyen her meselede olduğu gibi sigara konusunda da yüce dinimiz İslam'ın bu meseleye yaklaşımı önem arz etmektedir"

"TÜTÜN ASRIN FELAKETİDİR"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise, 

Tütün asrın felaketidir. Ama bu felaketti insanlar isteyerek, para vererek satın alıyor. İnsan sağlığına bu kadar zarar veren ikinci bir ürün yok. Hiçbir bir bomba insanları bu kadar canından etmedi. Nagazaki'ye Hiroşima'ya atılan bombaları insanlar satın almadı. İnsanlar, çocuklarına çikolata, hediye almak yerine zehir satın alıyorlar. Sigara ağaçları yok ediyor. Ormanları yakmakla birlikte, kağıdı için ağaç kesiliyor. Korona virüs olayı gibi olaylarda insanlar ürperiyor. Sigara insanın kliniğini bir anda bozmadığı için insanlar zevk ala ala ölüyor. Sadece ülkemizde her yıl 100 binden fazla insan sigaradan ölüyor. Çok çekiyor insanlar. Rahat ölemiyorlar ölmek de kolay değil" diye konuştu.  

Program sonunda Sağlık Bilimleri Üniversitesi adına, Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a onur ödülü ve tablo hediye edildi.

 

 

YORUMLAR 189
  • The imam 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca islam dini akıl dini derken akla ve mantığa uyan dindir. Buyrun İslamiyetle sorulara cevabı : İslam dininin hükümleri, prensipleri insan fıtratına uygun, insan aklının kabul edebileceği şekildedir. Bu tespit doğrudur. İslam’da çok az bir kısmı “taabbudî” olup teslimiyeti gerektiren prensipler dışında, bütün hükümler “makulu'l-mâna” olup akıl ve mantık açısından anlaşılabilir durumdadır.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Sigara Haram,dır .Nokta
    Cevapla
  • tevhid 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir yalanı Allah’a mâl edenler kıyamet gününü ne sanıyorlar? Allah’ın insanlara cömertçe verdiği bir gerçektir. Ama onların çoğu şükretmezler.” (Yunus, 10/59-60)
    Cevapla
  • ATİLLA 4 yıl önce Şikayet Et
    çok yazık! camilerimizde hutbelerde herhafta bankadan alınan para faizdir fazizzz elinde parası olan kardeşine yardım etsin bu bankalardan kurtulsunlar diye neden demiyorsunuz, cuma namazlarında koymuş olduğunuz diyanetin hocalarının bildiri okur gibi, okuduğuna inanmayan inansada belli edemeyen kişilerin verdiği hutbe adı altındaki kelamlara neden dikkat etmiyorsunuz...siz ne yaparsınız camilerde israf almış başını gidiyor yazık bu millete ,belkide beni cami düşmanı zannedeceksiniz ama çok şükür değilim 5 vakit camiye gitmeye çalışan bir kişiyim,
    Cevapla
  • hasan terbasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Şekerden kaynaklanan hastalıklardan ölenlerin sayısı da az değil.O zaman şeker de haram.Bunun gibi yüzlerce örnek verilebilir.Adam 80 sene sigara içiyor ve hiçbir sağlık sorunu yok.Buna ne diyeceksiniz.Nasıl bir mantık bu.İslam mantık dini değildir.felsefe yaparak fetva verilmez.Duvara toslarsınız o zaman.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti