İLKE’den 'Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika' Raporu

İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE) uzun süren bir ekip çalışmasının ardından hazırlanan ve Türkiye’nin dış politikasına ışık tutacak “Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika” raporunu 25 Şubat 2020 Salı günü İstanbul’da kamuoyu ile paylaşacak.

İLKE’den 'Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika' Raporu
İLKE’den 'Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika' Raporu
GİRİŞ 21.02.2020 16:13 GÜNCELLEME 21.02.2020 16:13

Rapor, Türk dış politikasına dair genel bir bakış açısı sunarken yeni bin yıla hangi şartlarda girildiğini gösteriyor. Bunun için yaklaşık yüzyıllık temel dış politika kırılma noktalarına temas edilip, Türkiye’nin dünyadaki konumuna dair bir değerlendirmeye yer veriliyor. 2000 sonrası dönemde Türk dış politikasının karşı karşıya kaldığı meydan okumalar incelenirken özellikle Türkiye’nin küresel ve bölgesel aktörlerle ilişkileri analiz ediliyor. Yine Türkiye’nin yüzleştiği zorlukların çoğunun kaynağı olan kronikleşen sorunlara da rapor da yer veriliyor. Ayrıca raporda geleceğin dış politikasını anlamlandırabilmek için dış politikayı etkileyen temel parametreler ve dış politikada çeşitlenen aktörler için bir çerçeve çiziliyor. 

Küresel sistemin aktörlerinin dünya siyasi gidişatına yön veren hamlelerinin arkasında yatan strateji ve düşünce kuruluşlarının yeri günümüz dünyasında etkisini arttırıyor. Bu bağlamda İLKE Vakfının yayınlayacağı bu rapor daha da bir önem kazanmaktadır.

RASYONEL VE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR İLKELER TEMELİNDE HAZIRLANDI

"Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika" raporu da rasyonel ve gerçekleştirilebilir ilkeler temelinde vizyon önerileri sunuyor. Rapor, değişen küresel dinamiklerle birlikte, geçmişin iyi analiz edildiği, siyasal ve ekonomik kapasitenin doğru tespit edildiği rasyonel bir gelecek perspektifiyle dış politikada yeni bir anlayış olması gerektiğinin altını çiziyor.

İstanbul Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Güder, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi M. Hüseyin Mercan ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çemrek’e hazırlatılan “"Geleceğin Türkiyesinde Dış Politika" raporu, 25 Şubat 2020 Salı günü 10.00’da Grand Cevahir Hotel’de kamuoyuna açıklanacak. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı