Elçi Mavi Vatan’ı içine sindiremedi

Washington’da Doğu Akdeniz’deki enerji konularının görüşüldüğü toplantıda Büyükelçi Çağatay Erciyes, büyük bir skandala imza attı. Libya ile imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşmasını savunmayan Erciyes, “Benden anlatmam istendiği için anlatıyorum. Türk iddiası diyemiyorum çünkü Türkiye’yi temsil ediyorum” sözleriyle Türkiye-Libya sınırını doğru bulmadığını ima etti.

Elçi Mavi Vatan’ı içine sindiremedi
Elçi Mavi Vatan’ı içine sindiremedi
GİRİŞ 23.02.2020 06:34 GÜNCELLEME 23.02.2020 06:40
Bu Habere 166 Yorum Yapılmış

ABD’nin başkenti Washington’da Türkiye’nin Deniz Sınırı Politikası & Doğu Akdeniz’deki enerji konularını ele alan toplantı bir skandala sahne oldu. Türkiye’yi temsilen toplantıya katılan Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türkiye’nin Mavi Vatan stratejisini savunamadı.

 

 

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Washington’da Turkish Heritage Organization’un düzenlediği, Türkiye’nin Deniz Sınırı Politikası & Doğu Akdeniz’deki enerji konuları konulu toplantıya katıldı. 18 Şubat’ta düzenlenen ve yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda Erciyes, Türkiye’nin deniz yetki alanlarına ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

LİBYA İLE ANLAŞMAYI SAVUNAMADI

 

 

Sunumun Türkiye-Libya deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasına ilişkin bölümünde Büyükelçi Erciyes, “Anlatmam istendiği için anlatıyorum” dedi ve Türkiye-Libya sınırını göstererek “(Türkiye’nin) tezi diyemiyorum. Çünkü ülkemi temsil ediyorum ve sadece burası Türkiye’nin kıta sahanlığı diyebiliyorum” ifadelerini kullandı. Erciyes, açık bir şekilde, Türkiye-Libya sınırını doğru bulmadığını ima etti.

İSRAİL İLE SINIRIMIZ YOK İDDİASI

Erciyes, Türkiye’nin İsrail ile benzer bir anlaşma yapacağı ve İsrail’in bu anlaşmadan önemli bir deniz yetki alanı kazanacağına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye ile İsrail arasında deniz sınırı olmadığını iddia etti. Erciyes, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bütün ülkelerle konuşmaya hazır olduğunu ancak bunun herkesle anlaşma yapmaya ihtiyacı olduğu anlamına gelmediğini belirterek, “Ben kişisel olarak Türkiye ve İsrail arasında deniz sınırı olduğunu düşünmüyorum. Ama bu bir işbirliği olmayacağı anlamına gelmez” dedi.

ŞAHSİ FİKİRLERİNİ ORTAYA KOYDU

Oysa ki Türkiye’nin Libya ile denizden komşu olduğunu ortaya koyan diyagonal haritaların benzer izdüşümleri doğuya kaydırıldığında Türkiye ile İsrail’in denizden komşu olduğu, uluslararası deniz hukukuna göre çizilen haritalarla ortaya konulmuştu. Bölgede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de diyagonal haritalar üzerinden MEB sahalarını belirlediği biliniyor. Bulunduğu görev itibariyle Türkiye’nin bölgedeki haklılıklarını bilen ve savunması gereken Büyükelçi Erciyes’in şahsi fikirlerini bağlayıcı olarak sunarak İsrail ile anlaşmaya karşı olduğu imasında bulunması ve bir büyükelçi olarak devletin hilafında tavır sergilemesi büyük tepki topladı.

Yenişafak

YORUMLAR 166
  • Osman 3 ay önce Şikayet Et
    Adam Atina büyükelçisi yapıldı :) Aralık 2023
    Cevapla
  • misafir 764 4 yıl önce Şikayet Et
    bu monşerleri temizlemeleri lazım bunların tuzu kuru
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Derhal görevine son verip maaşınıda durdurmak lazım.
    Cevapla
  • ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
    bu adam fetöcü derhal derdest edilip Türkiye.ye getirilmeli...
    Cevapla
  • Davut 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye sığınma başvurusu da yaparsa şaşırmamak lazım..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...