Oruç bugün saat kaçta açılacak? İl İl 2020 Recep ayı orucu iftar saatleri

Recep ayı orucu bugün saat kaçta açılacak? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre bugün Ramazan ayının habercisi olarak bilinen üç ayların başlangıcı olarak olarak kabul ediliyor. Güne oruçlu olarak müminler ise gün sonunda oruçlarını açacakları iftar saatini araştırıyor. İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm iller için akşam ezanı saati...

Oruç bugün saat kaçta açılacak? İl İl 2020 Recep ayı orucu iftar saatleri
Oruç bugün saat kaçta açılacak? İl İl 2020 Recep ayı orucu iftar saatleri
GİRİŞ 25.02.2020 17:38 GÜNCELLEME 27.02.2020 19:39

2020 Recep ayı orucu iftar saati, bugün oruç tutan müminlerin soruşturduğu konuların başını çekiyor. Ramazan ayının habercisi olan üç aylar bugün başladı. Müminler bugün güne oruçlu olarak gözlerini açtı ve herkes günün sonunda orucunu açacağı iftar saatini sabırsızlıkla bekliyor. Peki bugün oruç saat kaçta açılacak.

 

BUGÜN ORUÇ SAAT KAÇTA AÇILACAK?

Diyanet İşleri tarafından yayınlanan namaz vakitlerine göre, bugün İstanbul'da akşam ezanı saat 18:56'da, İzmir'de 19:06'da, Ankara'da 18:42 okunacak.

İL İL RECEP AYI İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

ÜÇ AYLAR NEDİR?

Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak hadis âlimleri receb ve şâban aylarının fazileti hakkında kaynaklarda mevcut rivayetlerin çoğunun uydurma, önemli bir kısmının zayıf olduğunu ifade etmektedir. Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

3 AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

Hicri takvime göre mukaddes sayılan Recep, Şaban, Ramazan aylarıdır. İslam dininde bulunan 5 mübarek gecenin 4’ü bu aylardadır.Recep ve Şaban ayı rahmet ayı olan Ramazan ayının habercisidir.

Kutsal sayılan bu aylarda ibadetler arttırılır. Müslümanlar dini vecibelerini yerine getirme konusunda daha hassas davranır. Özellikle Recep ve Şaban ayında nafile oruçlar tutulur, günahların affedilmesi için daha çok namaz kılınır ve tövbe edilir. Recep ve Şaban ayının ardından gelen Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak tüm İslam aleminde heyecanla karşılanır. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN 3 AYLARDA YAPTIĞI İBADETLER

Recep ayı başlangıcında Peygamber efendimiz şu duayı eder:

‘Ya Rabbi, Recep ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir.’ 

Ramazan ayı dışında en faziletli oruç Şaban ayında tutulan oruçtur. Hadis alimlerinin aktardığına göre Peygamber efendimiz Şaban ayının büyük kısmını oruç tutarak geçirdiği söylenir.

Şaban ayı için Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:

Şaban benim kendime mahsus bir aydır. Hak teala arş-ı alanın meleklerine buyurur ki, ‘ey benim melkelerim gördünüz mü benim kullarım sevgilimin ayına nasıl tazim ve hürmet ediyorlar. İzzim ve celalim hakkı için de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim’ 

Ramazan ayı ise 3 ayların en faziletlisidir ve Peygamber efendimiz bu ay için şöyle buyurmuştur:

Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü Teala, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar bağlanır. O ayda öyle bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır. (Kadir gecesi)

2020 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

Regaib Kandili 27 Şubat perşembe günü

Miraç Kandili 21 Mart cumartesi günü

Berat Kandili 07 Nisan salı günü

Mevlid Kandili 28 Ekim çarşamba günü

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki tarafın da sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...