Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler? Nasıl başvuru yapılır?

Corona Virüs tedbirleri kapsamında İŞKUR tarafından işçilere Kısa çalışma ödeneği veriliyor. Aile, Çalışma ve Soysal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürüldüğünü açıkladı. Peki İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneği ücretleri ne zaman verilecek?

Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler? Nasıl başvuru yapılır?
Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler? Nasıl başvuru yapılır?
GİRİŞ 03.04.2020 13:41 GÜNCELLEME 03.04.2020 13:42
Bu Habere 193 Yorum Yapılmış

Ülkemizi saran virüs sebebiyle 100 Milyar TL'lik yeni bir paket açıklandı. Ekonomik pakette işverenden işçiye, işçiden emeklilere kadar pek çok konuda destekler verileceği müjdesi geldi. Bunlardan bir tanesi de Coronavirus nedeniyle işyerleri kapanan esnaflara yönelik oldu. Aile, Çalışma ve Soysal Hizmetler Bakanlığına bağlı İŞKUR genel Müdürlüğünün daha önce başlattığı Kısa çalışma ödeneği devreye girdiğini açıklandı. Bakan Selçuk, “Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartlarını kolaylaştırdık. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürdük. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirdik.” dedi.

İŞKUR üzerinden sağlık personeli alımı başladı! Başvuru şartları neler?

 

 

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI 

Bakan Selçuk; “Kısa Çalışma Ödeneği şartlarını kolaylaştırdık”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa değişikliği ile ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ şartlarının kolaylaştırıldığını duyurdu.

Kısa Çalışma Uygulamasından yararlanmak isteyen işverenler mevcut istihdamı koruyacak
Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının elektronik ortamda gerçekleştirildiğini anımsatan Bakan Selçuk, “Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartlarını kolaylaştırdık. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürdük. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirdik.” dedi.

ÜCRETLER HER AYIN BEŞİNDE ÖDENİYOR

Kısa çalışma ödeneği; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik şartı aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması halinde uygulanıyor.

İşyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için verilecek destekler, çalışanların maaşı ve genel sağlık sigortası primlerinin devletçe karşılanmasından oluşuyor. Ödeneğin miktarı; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ı ile sınırlı ve aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez. İşçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde yapılan ödemeler, PTT Bank aracılığı ile yapılacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Başvurularla ilgili açıklamanın www.iskur.gov.tr adresi üzerinden yayımlanacağını belirten Bakan Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneği’nin devreye alınması, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde yer aldı.

İŞKUR yönetim kurulumuz da süreci hızlandırmak adına başvuruların yapılabilmesi için bir karar aldı. Kısa çalışma ödemeleri, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Bakan Selçuk ayrıca, başvuruların yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreç hakkında İŞKUR internet sitesinden detaylı duyurunun yapılacağını belirtti.

İŞKUR BAŞVURU FORMU

İşte kısa çalışma ödeneğine başvuran borsa şirketleri ve çalışan sayıları:

THY: 38.849

2019 yıl sonu bilançosuna göre 38 bin 849 çalışanı bulunan THY, KAP’a yaptığı duyuruda küresel salgın ile mücadele kapsamında tüm dış hat uçuşlarının 27 Mart 2020 saat 23:59 itibarıyla geçici süreliğine durdurulduğunu ve iç hat uçuşları ise önemli büyükşehirlere olmak üzere kısıtlı şekilde gerçekleştirileceğini hatırlattı. THY personel maliyetleri için kısa çalışma ödeneği başvurusu yaptığını vurguladı ve ayrıca, diğer maliyet kalemleri için tasarruf tedbirleri alındığını duyurdu.

Pegasus Hava Yolları: 6.164

Pegasus’un açıklamasını Genel Müdür Mehmet Nane bir YouTube kanalında yaptı. Nane, tüm personele gönderdiği 4.5 dakikalık bir videoyla durumu özetlediğini ve çalışanlarının hiçbir endişe taşımadığını ifade etti. Ayrıca Nane, hiç kimsenin bu süreçte işsiz kalmayacağını, kısa süreli ödenek için gerekli başvuruyu yaptıklarını ve sonuç beklediklerini duyurdu.

Menderes Tekstil Sanayi: 4.285

Şirket açıklamasında şunları söyledi: “23.03.2020 tarihi itibariyle fabrikamızın 1 hafta süreyle üretime ara verdiğini, çalışanlarımızın bu süre zarfında yıllık izinlerine mahsuben ücretli izinli sayılacaklarını bildirmiştik. Şirketimiz bünyesinde, tedbirler alınarak belirttiğimiz tarihte (30.03.2020) üretime başlanmıştır. Ancak, 01.04.2020-30.06.2020 tarihleri arasında 3 (üç) ay süreyle daha düşük kapasite ile çalışarak kısa çalışma yapılmasına karar verilmiştir. Konu ile ilgili de kısa çalışma ödeneğine başvurulmuştur.”

Mavi Giyim: 3.844

KAP açıklamasında kısa çalışma ödeneğinden Türkiye'deki tüm çalışanlarının yararlanabilmesi amacıyla 1 Nisan - 30 Haziran 2020 dönemi için Türkiye İş Kurumu'na başvurumuzu yaptıkları ve ilgili kurumun onayını beklediği kaydedildi. Not olarak ise belirtilen tarihlerin sadece başvuru amaçlı olduğu ve mağazaların bu süre boyunca kapalı olacağı şeklinde yorumlanmaması istendi.

Borusan Mannesmann Boru: 1.855

Türkiye ofislerinde uzaktan çalışmaya uygun olan ofis çalışanlarımız için uzaktan çalışma modeline geçildiği fabrika üretim bölümlerimizde ise yine sosyal mesafeyi artırmak ve minimum çalışanla üretimimize devam edebilmek için dönüşümlü çalışma modeline geçildiği belirtildi. Ve kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldı.

Bossa Ticaret: 1.340

25.03.2020 tarihli açıklamada, üretim birimlerinin faaliyetlerine 01.04.2020 tarihine kadar ara verileceği belirtildiği hatırlatılarak “Yaşanan gelişmeler sonucunda, işin gereği gözetilerek ve gerekli tüm tedbirler alınarak 06.04.2020 tarihinde üretim faaliyetlerine yeniden başlanacaktır. Ayrıca, devlet teşvikleri kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanılması için gerekli başvurular yapılmıştır” denildi.

Doğtaş Kelebek Mobilya: 1.330

KAP açıklamasında, “Genel müdürlük ve perakende mağaza çalışanlarımız için "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde 30.03.2020 tarihi itibariyle İŞKUR'a başvuruda bulunmuştur. Başvurumuzla ilgili olarak kurum onayı beklenmektedir” denildi.

Sarkuysan Elektrolitik: 1.095

Şirket yönetim kurulu tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanmak üzere gerekli başvuruların yapılmasına oy birliğiyle karar verdi.

Söktaş Tekstil Sanayi: 980

Aydın Söke’deki fabrikasında 22 Mart’tan itibaren 1 hafta ücretli izin kullandıran şirket 30 Mart’ta üretime başladı. KAP açıklamasında çalışanlarımıza ödenen maaş ve ücretlerin bir kısmının resmi makamlar nezdinde ödenmesi imkanını tanıyanı kısa çalışmaya başvurulduğu ve 1 Nisan’dan itibaren kısa zamanlı çalışma modeline geçildiği belirtildi.

Anadolu İsuzu: 817

Salgın etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar değerlendirilerek; şirketimizin üretim faaliyetlerine 30.03.2020 tarihinden başlamak üzere 9 gün süreyle ara verileceği kaydedildi. 1 Nisan-30 Haziran 2020 tarihleri arasında kısa çalışma yapılması için başvurulduğu vurgulandı.

Dagi Giyim Sanayi: 398

Tüm mağazalarını 19 Mart’ta kapatan şirket bu hafta kısa çalışma ödeneği başvurusunu yaptı. Bir dikkat çekici KAP bildirimi ise çalışan sayısında yaşandı. 2019 sonu itibariyle 446 çalışanı olan şirket bu hafta sayının 398’e düştüğünü bildirdi.

İhlas Ev Aletleri İmalat Sanayi: 341

Şirketten yapılan açıklamada, salgın kapsamında 2 Nisan’da kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Onayı bekliyor. Bununla birlikte yeni tip salgına karşı çalışanların korunması amacıyla üretim tesislerinde tüm tedbirlerin alınmış olduğu ve üretim faaliyetinin devam ettiği vurgulandı.

Safkar Ege Soğutmacılık: 175

Şirket, Covid-19 virüsü nedeniyle 31.03.2020 itibariyle 1 Nisan 2020 –30 Haziran 2020 tarihleri arasında, şirket merkezi ve İstanbul, Adana şubeleri de dahil olmak üzere, kısa çalışma yapılması için İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldığını duyurdu.

Yayla Enerji Üretim Turizm: 157

KAP açıklamasında salgın kapsamında kısa çalışma ödeneği başvurusunun 02.04.2020 tarihi itibariyle yapıldığı ve başvurunun 1 Nisan 2020 - 30 Haziran 2020 tarihlerini kapsadığı kaydedildi. Şirket ilgili İŞKUR onayı bekliyor.

Bosch Fren Sistemleri: 146

Daha önce fabrikasında üretime 6 Nisan’da başlayacağını duyuran şirket yeni bir açıklama ile bu süreyi 13 Nisan’a kadar uzattı. Şirket aynı zamanda kısa çalışma ödeneğine başvurdu.

Ayes Çelik Hasır ve Çit: 148

Şirket, salgının hem küresel hem yurtiçi piyasalarda göstermiş olduğu olumsuz etkilerden dolayı, çalışma sürelerini gözden geçirdiğini belirtti. Açıklamada “1 Nisan 2020 tarihinden itibaren Dilovası Fabrika ve Genel Merkez olmak üzere bu iki lokasyonumuzda haftalık çalışma sürelerinin 3 ay boyunca 1/2 oranında azaltılmasına ve kısa çalışma ödeneğine başvurulmasına karar verilmiştir” denildi.

Sönmez Pamuklu Sanayi: 107

Şirket, gerek virüsün ülke genelinde yayılmasını önlemek, gerek şirket çalışanları ve gerekse ailelerinin salgına maruz kalmaması, gerekse de piyasada durma noktasına gelen işlerden ötürü, 01 Nisan ve 30 Haziran 2020 tarihleri arasında faaliyetimize ara verilmesine karar vererek kısa çalışma ödeneğine başvurdu.

Beyaz Filo Oto Kiralama: 104

Şirket, Ankara Müzayede Şubesi, Ankara Opel Şubesi ve Balıkesir Şubesi çalışanları için kısa çalışma ödeneği başvurusu yaptı.

İzmir Fırça Sanayi: 95

Üretim faaliyetlerine devam edilmesine karşılık, salgın nedeniyle büyük kurumsal müşterilerin perakende satış faaliyetlerine ara vermesi ve taleplerini ertelemeye başlaması ile birlikte dönüşümlü üretim modeline geçilmesine karar verildiği kaydedildi. Açıklamada kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldığı belirtildi.

Temapol Polimer Plastik: 88

Şirket KAP açıklamasında çalışanlarının sağlığının korunması ve iş güvenliğinin sağlanması, salgın nedeniyle ekonomik şartların zora girmesi ile, çoğu müşteri ve tedarikçilerimizin faaliyetlerine ara vermesi nedeniyle, üretimi sağlayacak düzeyde sipariş-talep oluşmaması ve bu durumun ilerleyen dönemlerde de devam edeceği öngörülmesi nedeniyle, üretim faaliyetine 02.04.2020-08.04.2020 tarihleri arasında ara verilmesine, kısa çalışma ödeneğine de başvurulmasına karar verdiğini belirtti.

Dagi Yatırım Holding: 4

Şirketin, salgın ile mücadele kapsamında "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde çalışanlar için Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu ilgili kuruma yapıldığı duyuruldu.

YORUMLAR 193
  • mardinli 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni işe girenler ölsün o zaman. Böyle bir şart olur mu arkadaş
    Cevapla
  • brnkrtls 3 yıl önce Şikayet Et
    2019 yılında işsizlik maaşı almış biri bu ödeneği hakedebiliyor mu?
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Son 3 yıl hangi seneden ıtıbaren baslıyor kafalar allak bulla bır yardım edıcekler mılleti ısyan ettıyorlarr
    Cevapla
  • kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Geriye dönük 3 yıl içinde 450 gün prim isteniyor son 60 günün primi olması gerekiyor
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Başvuru sonucunu nasıl ogrencez
    Cevapla
  • kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kısa çalışma ödeneği ne zaman sonuçlanır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar