Kısa çalışma ödeneği nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Corona Virüs tedbirleri için "Anadolu Ajansı Özel Yayını"nda açıklamalarda bulundu. Birçok sektörün corona virüsten ekilenmemesi için kısa çalışma ödeneğinin devreye gireceğini açıkladı. Peki ‘’kısa çalışma ödeneği’’ nedir? Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanabilir?

Kısa çalışma ödeneği nedir?
Kısa çalışma ödeneği nedir?
GİRİŞ 22.03.2020 22:06 GÜNCELLEME 22.03.2020 22:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide corona virüs tebrileri ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sektörlerin corona virüsten etkilenmemesi için bazı düzenlemelere gittiklerini açıklayan Berat Albayrak, "Birçok sektörün de işsizlik fonu üzerinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanması sağlanacak. İstihdam için kısa çalışma ödeneği esnetilebilir" ifadelerini kullandı. Peki kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir?

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

 

 

Kısa Çalışma Kapsamında;

- İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,

- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır.

İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için;

- İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;

- İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

- İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar),

- İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ NE KADAR?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Ner yapmamiz gerekiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor