Bakanlıktan 81 ile genelge! Marketler ve otobüsler hakkında flaş karar!

İçişleri Bakanlığı, valiliklere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında marketlerin çalışma saatlerine, marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısına, şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçlarına yönelik ek genelge gönderdi.

GİRİŞ 24.03.2020 00:32 GÜNCELLEME 24.03.2020 13:06
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Genelgeye göre, il ve ilçelerde tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek.

 

 

Market içindeki en fazla müşteri sayısı, depolar ve idari bürolar hariç olmak üzere müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak.

Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek.

 

 

İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirler alınacak. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak.

Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacak, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.

KAPASİTENİN YARISI ORANINDA YOLCU KABUL EDEBİLECEK

İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları (şehirler arası yolcu otobüsleri dahil), araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edecek, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Genelgede, Kovid-19 salgınında en temel risk unsurunun vatandaşların toplu bulunduğu mekanlar olduğu hatırlatıldı.

Devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı aktarılan genelgede, uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.

Genelgede, yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için marketler ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü vurgulandı.

Öte yandan, söz konusu tedbirlere ilişkin vali, kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il, ilçe belediyeleri ile iş birliği yapılarak, toplu taşıma araçları ile ilgili olanların ise trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması, uygulanması ve tüm kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

YORUMLAR 69
  • Feridun yildiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Semt pazarlar sokaklara kurulan pazarlara niye midahele edilmiyor şu anda Sivas Mehmet Akif ersoy halifelik caddesi pazar kuruldu yaşlısı genci bir birine sürünerek dolanıyor nerede kaldı mesafe olayı yetkililer neyapiyor çağrı merkezi ve zabita telefonlara bakan yok bumu önlem yayılması için her yol deneniyor bence derhal önlem alınsın pazarlar kaldırılsın
    Cevapla
  • İnsaf 4 yıl önce Şikayet Et
    En kötü sektör olan Küçük esnafa da el atılmalı Bakkallar sabah 6 gece 1 çalışıyor burada çalışanlar Perişan mağazalar lokantalar pastahaneler fırınlar çoğunda ayda 1 gün tatil bile yok tabii böyle bir hastalıkta iş bulmak daha önemli Hani bir unut Bunlar da yarım gün çalışsa burada çalışanlar da biraz dinlenebilir se
    Cevapla
  • sami 4 yıl önce Şikayet Et
    şehiriçi toplu taşıma hayatta kurallara uymaz onlar sadece paraya bakar çok sıkı denetim olursa belki netice alınır onun dışında çok zor
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Peki bir şey soracağım merdiven altı konfeksiyonlar 50-60 metrekare alanda 30-40 kişi çalıştırıyor sigortasız mülteciler servisler Bakkallar çiğ köfteler elbise ayakkabı mağazaları Cadde mağazaları insanlar buralarda hastalık bulaşmıyor değil mi İngiltere gibi sokağa çıkma yasağı gelecek ama yazık Bu sadece hastalığı atlatma sürecini ve bunun ekonomiye verdiği zarar sürecini uzatacak bütün dünyada görülüyor ki Bu hastalık insanları evinde kalmadan geçmeyecek
    Cevapla
  • Aydin 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden su..elektirik..dogalgaz..sayac okuyanlar ev ev dolasiyor onlar tasiyici olmazmi neden ertelenmiyor neden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir