Genel Af yasası çıkacak mı? Ceza indirimi kimleri kapsıyor? Son durum ne

2020 genel af yasası ne zaman çıkacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hızlanan ceza infaz düzenlemesi, hükümlü ve hükümlü yakınlarının sabırsızlanmasına neden oldu. İşte yeni af yasasına ilişkin düzenlemeler ve merak edilen tüm soruların cevapları

Genel Af yasası çıkacak mı? Ceza indirimi kimleri kapsıyor? Son durum ne
Genel Af yasası çıkacak mı? Ceza indirimi kimleri kapsıyor? Son durum ne
GİRİŞ 30.03.2020 21:53 GÜNCELLEME 30.03.2020 22:54
Bu Habere 208 Yorum Yapılmış

2020 af yasasında son durum ne? Hükümlü ve hükümlü yakınlarının sabırsızlıkla beklediği af yasası görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile hız kazanan 2020 ceza infaz düzenlemesinin yakın zamanda kanunlaşması bekleniyor. Peki bu taslakta neler yer alıyor? Af yasası kimlere vuruyor? Taslakta yer alan düzenlemeler neler? İşte merak edilen tüm gelişmeler?

 

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

AK Parti, geçtiğimiz hafta MHP’ye ilettiği infaz taslağını bugün CHP ve İYİ Parti’ye sunacak. İki partiden de onayın gelmesinin ardından mecliste görüşülecek olan 2020 af yasasının önümüzdeki haftalarda değerlendirilmesi bekleniyor.

2020 AF YASASI / CEZA İNDİRİMİ YASA TASLAĞINDA NELER VAR?

- Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek.

 

- Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40’ı kadar süre cezaevinde kalacak.

- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.

- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

- ‘İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.

MHP’den terör çekincesi

AK Parti, CHP ve İYİ Parti ile yapacağı görüşme öncesi infaz paketini MHP’ye iletti. Genel Başkan Devlet Bahçeli ile değerlendirme yapan MHP kurmayları, Meclis’te AK Parti’li yöneticilerle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, mükerrer suçların infaz indirimi kapsamına sınırlı olarak alınmasında görüş birliği sağlandı. Ancak terör propagandasının indirim kapsamına alınması önerilerine çekince koyan MHP’li kurmaylar “MHP’nin olduğu yerde teröre indirim olmaz. Bu bizim kırmızı çizgimiz” karşılığını verdi.

CHP’nin infazda 3 kırmızı çizgisi

CHP, AK Parti’nin koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerinin rahatlatılması için raftan indirdiği, hükümlülere ceza indirimi öngören yasal düzenlemeye kategorik olarak karşı çıkmıyor. Ancak özellikle üç suç türü için herhangi bir af ya da ceza indirimi uygulanmasına sıcak bakmıyor. Bu çerçevede, uyuşturucu imal eden ve satanlar, kadına şiddet ve çocuk istismarı suçlarını işleyenlerin iyi hal indiriminden yararlanmaması talep ediliyor. CHP ayrıca, söz konusu yasal düzenlemenin tutukluları da kapsaması gerektiğini, “tutuksuz yargılanmanın esas olduğuna” dikkat çekiyor.

EVDE İNFAZ DÖNEMİ BAŞLIYOR

65 yaş ve üzerinde belirli suçları işleyen mahkumlar için cezalarının kalan kısmını evlerinde çekme imkanı doğuyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 ve üzeri yaşlar için 4 yıl cezaları olan mahkumlar belirlenen suçlar çerçevesinde cezalarını evlerinde çekebilecek. Ayrıca hamile olup cezaevinde tutuklu olan kadınlarda elektronik kelepçe yöntemiyle cezalarını evlerinde çekebilecek.

SABAH İŞ AKŞAM CEZAEVİ

Hüküm giyen suçlular sabah iş hayatlarına devam edebilecekler akşamları ise cezaevinde cezalarını çekecekler. Aslında bu yöntem günümüzde  6 aya kadar olan cezalarda kullanılabiliyor bu sürenin 2 yıla kadar uzatılması planlanıyor.

YORUMLAR 208
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim babam cezaevinde ne olur genel af çıksın cumhurbaşkanım bizide kavuştur ne olur
    Cevapla
  • zined 3 yıl önce Şikayet Et
    MERHABA Eşim 76 ay hapis cezası aldı mükerer suç kapasitesinde 4/3 yatıyor şuan 69ay cezası kaldı ne kadar katkısı olacak bu ındırımın bıze. :( bilen varsa yardımcı olsun
    Cevapla
  • Zarife 3 yıl önce Şikayet Et
    İzmir Aliağa şakran açık ceza evinde yatan bazı mahkumları karantina altına almışlar cezaevindeki insanlar kaderine terkedilmiş bu konuda yardım edin
    Cevapla
  • Nihal 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın cumurbaşkanım ben bir anne olarak size yslvariyorum oğlum tutuklu olarak adana kürt çüler ceza evinde suç suz yere yatiyor elinizi ayanizi öpüyum tutuklularida çıkar tin size yalvariyorum
    Cevapla
  • Selin 3 yıl önce Şikayet Et
    2 yıl 3 ay kacakcılıktan içerde suan 15 gün oldu gireli. arkasında 2 dosya daha varmış ama onların içeriğini tam bilmiyorum.kavga vs diye biliyorum ama emin degılım .bu af ona olurmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi