Yeni korona araştırmasındaki tehlikeyi açıkladı!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İzlanda'da yapılan yeni bir koronavirüs araştırmasının sonuçlarını paylaşıp uyardı. İki uzman, "Pozitif vakaların neredeyse yarısında semptomlar gözükmüyor. Karşınızdaki herkesin hasta olduğunu düşünerek mesafenizi koruyun" dedi.

Yeni korona araştırmasındaki tehlikeyi açıkladı!
Yeni korona araştırmasındaki tehlikeyi açıkladı!
GİRİŞ 31.03.2020 06:47 GÜNCELLEME 31.03.2020 07:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınıyla ilgili yeni araştırmalardan çarpıcı sonuçlar çıktı. CNN Türk canlı yayınında soruları cevaplayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İzlanda'da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken çarpıcı ayrıntılar verdi.

 

 

Araştırmaya göre, ülkede 170 bin kişiye test yapıldı, bunlardan 270 pozitif çıktı. Bunlardan 124'ünde hiçbir semptom saptanmadı. 54 kişide ise hafif ateş belirlendi.

"BELİRTİ GÖSTERMİYORLAR, HERKESE BULAŞTIRIYORLAR"

 

 

Prof. İlyas Dökmetaş, koronavirüs kapanlar arasında yüzde 30'unun hiç semptom göstermediğini söyledi. Dökmetaş "Ama pozitif. Bulaştırma özelliği var. Semptomları olan pozitiflerden daha az bulaştırma riski var ama bulaştırır. Klinik bulguları olan bir kişide 1'e 5 gibi bir oranda bulaştırma özelliği var. Semptomu olmayanlarda (hayalet) bu daha düşük" dedi.

"SEMPTOM GÖSTERMEYENLER HASTALAR DA BULAŞTIRICI"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise araştırmanın toplum içinde hastalık bulguları olanlar kadar, bu hastalık bulgularını göstermeyenlerin olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi. Kara "Dolayısıyla karantina çok önemli. Çünkü hasta değil gözüküyor, ama dışarı çıkıp yayabiliyor. Bu çok yeni bir araştırma. Karşınızdaki herkesi hasta gibi düşünün. Virüs yeni, yeni olduğu için bu tür bilgiler daha yeni ortaya çıkıyor. Hocam çok güzel söyledi. Hastalığı ağır olanlar daha fazla ve daha uzun süre virüs bulaştırıyorlar. A-semptomik olanlar ise az ve kısa sürede virüs bulaştırıyorlar. Ama bulaştırıcılar.

Prof. Dökmetaş Türkiye'de grafiğin yükselmesinin nedeninin daha çok gençlerde görülen hayalet pozitifler olduğunu söyledi.

YORUMLAR 5
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    konyalı abartmayıp rahat olanlar yüzünden dünyada artış oldu maça kahveye kafeteryalara toplu alanlara gidip alışkanlıklarından vazgeçip fedakarlık yapamayan egoist insanlar ne abartıyorsunuz deyip kendilerini rahatlatarak buraya kadar getirdiler biraz maçayı sıkda insanları rahat hareket etmeye teşvik etmeyi brak her şey vatan için sağlık olmazsa hiçbirşey olmaz gençler kendinize güvenipte maçanız kaşınmasın sıra sizede geliyor kurallara uyun kahraman edası ile fink atmayın
    Cevapla
  • muyo 4 yıl önce Şikayet Et
    önce tedbirimizi alacağız dinimizde bunu emrediyor sonra yaradana sığınacağız.alnımıza ne yazılmışsa o olur.
    Cevapla
  • samsunlu 4 yıl önce Şikayet Et
    bizler çinli değiliz türklere bişey olmaz diyen prof dr nerde acaba koronavirusden öldümü?
    Cevapla
  • Emeklidur 4 yıl önce Şikayet Et
    Koronavirüse yakalananlar veya ölenler,belki de türk kökenli değildir.
    Cevapla
  • konyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    günaydın prof olmuşlar...gribin mantığı gereği budur zayıf olan vucud mücadele verir. türkiyede günlük ölüm sayısı ortalama 5 yıldır 1150 -1170 normal şartlarda günlük buda biligi çok abarttınız çok milleti rahatlatıcı açıklamalarda yapmak lazım sebebsiz ölüm olmuyor işte tedbir şart ama mübalağa fazla birilerinin kapitalizmin oyununa alet olmayalım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi