‘İmmün plazma’ tedavisi haftaya başlıyor

Koronavirüse karşı kullanılacağı açıklanan ‘immün plazma’ tedavisi gelecek hafta devreye alınacak. Tedaviyle virüs tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Kızılay tarafından toplanan kan plazmaları ağır durumdaki vakalarda kullanılacak.

GİRİŞ 05.04.2020 07:23 GÜNCELLEME 05.04.2020 07:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türk Kızılayı’nın yürütücülüğünde, küresel bir sağlık sorunu haline gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılacağı duyurulan “immün plazma” tedavisi gelecek hafta devreye alınacak. İmmün plazma tedavisinde koronavirüs (Kovid-19) tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor.

 

 

Bu sayede kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi hedefleniyor. Plazmada yer alan “immünglobulin” denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşıyor. Plazma bağışı için “Kovid-19 tanısı alındıktan sonra uygulanan tedavi ile iyileşen ve taburcu olan 18-65 yaş aralığında olup kan verme özelliklerini taşıyan, kan vermeye engel teşkil eden hepatit, HIV, spilis gibi hastalıkları bulunmayan” kişi şartları aranıyor. Plazma bağışı Türk Kızılayı’nın İstanbul’daki Kartal, Zeynep Kamil, Çapa ve Başakşehir olmak üzere 4 merkezinden alınabilecek. Ankara, İzmir ve diğer bölgelerdeki detaylı adresler de vatandaşlara ulaştırılacak.

72 saatte yapması gerekeni 23 saatte yaptı

 

 

Koronavirüse karşı tedavi ve aşı için çalışma yürütenlerden biri de hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı. 45 gün süreyle kendini laboratuvarına kapatan ve aşı çalışmalarını yürüten Ovalı sosyal medyadan da bilgi veriyor. Çalışmalarla ilgili görüntü de paylaşan Ovalı, “Saat 23. Virüsün 72 saatte yapması gereken etkiden çok daha fazlasını yaptığını gözlemledik. Vero hücrelerini beklenenden kısa sürede parçalamış. Neden? Çözmeye çalışacağız” bilgisini verdi.

Yenişafak

YORUMLAR 10
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış anlaşılmasın ama,grip ve soğuk algınlığı vakalarında az içki almak hastalığa iyi geliyor,içki vucud ısısını yükselttiği için içki içenler pek soğuk algınlığına yakalanmıyor. ve -korana virüs - sıcak sevmiyor denir,hastalara vucudu ısıtan -konyak,rom -gibi içkiler faydalı olabilir mi,ayrıca alkolün mikrop öldürücü etkiside var.denenmeli
    Cevapla
  • hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    ercüment hocam alllah araştırmanızda ışık tutsun yardımcı olsun en kısa zamanda başarılı olursunuz inşaallah
    Cevapla
  • Celalettin 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • m akinci 4 yıl önce Şikayet Et
    inşallah Bundanda bir ayrım olmaz
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hastalarımıza uygulayalım İnşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor