Sağlık Bakanlığı artık koronavirüs hastalarını bu yöntem ile takip edecek

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 ile mücadelede yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Üç operatör ve BTK tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” adlı uygulamayla Kovid-19’a yakalanan hastalar takip edilecek. Benzer yöntemi Güney Kore, Çin ve Singapur da kullanıyor.

GİRİŞ 09.04.2020 08:00 GÜNCELLEME 09.04.2020 09:19
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Ülkemizde görülen koronavirüs vakalarıyla ilgili tedbirler tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı vakaların tespit ve takibini cep telefonu üzerinden yapmaya hazırlanıyor. Hayat Eve Sığar isimli aplikasyonun birkaç gün içinde devreye gireceğini belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastaların indirmek zorunda olduğu bu uygulamayla salgının an be an kontrol edileceğini belirtti. Benzer uygulamalar korona ile mücadelede başarılı ülkeler olarak kabul edilen Güney Kore, Çin, Singapur gibi ülkelerde de kullanılıyor.

 

 

VAKALAR UYGULAMAYI İNDİRMEK ZORUNDA

Evde takip edilen vakalar ve pozitif vakaların temaslıları aplikasyonu indirmek zorunda olacak. Koronavirüs aplikasyonu ile hem takip edilecek hem de durumlarını anlık görülecek. Sistem sayesinde evde izole olunacak. Aplikasyon aracılığıyla hastaların kullandıkları ilaçların takibinden günlük-saatlik durumlarına, hekimlerle interaktif iletişimden acil çağrıya tedavide seri bir yol izlenmiş olacak.

 

 

BİLEKLİKLE TAKİP EDİLİYOR

Çin’de hastalığın yayılmasını engellemek için ‘Close Contact Detector’ ismi verilen bir sistem devreye girdiğini anlatan Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu sistemle hem vakaların takip edildiğini, hem de virüs kapmamış insanların uyarıldığını aktardı. Kırık şunları söyledi: “Singapur’da bluetooh teknolojisiyle benzer bir uygulama kullanılıyor. Hong Kong’ta ise akıllı bileklik kullanılıyor. Bu sayede hareketler takip ediliyor ve karantinadan çıkan kişiler yetkililere bildiriliyor. Güney Kore ve İsrail’de de takip için konum bilgisi kullanılıyor ve enfekte olan hasta bilgilerinin veri tabanından çekilmesiyle birlikte kullanıcılara bildirim geliyor.”

Yenişafak

YORUMLAR 13
  • melik 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde kartımda internet yok, aylık 10TL ye PTTCELL ,interneti ve telefonu bedava vereceksen olur.
    Cevapla
  • Altaylar 3 yıl önce Şikayet Et
    İleri yaştaki vatandaşlarımız ne bilsin akıllı telefonu, onlara nasıl uygulanacak. Ayrıca telefonu eve bırakıp çıkar sokağa nasıl önleyeceğiz
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Kelepçe şeklinde hastanın çıkaramıyacağı gpsli bileklik takılmalı telefonla buişin takibi zor
    Cevapla
  • EULER 3 yıl önce Şikayet Et
    bir "aplikasyonumuz" eksikti :( bunun Türkçe karşılığı uygulama değil mi?
    Cevapla
  • Nihavend 3 yıl önce Şikayet Et
    Yoksa Abdullah Çiftçi haklı mı? Buradan da çipli insan takip sistemine mi geçeceğiz? Bence Abdullah Çiftçiyi bir dinleyin derim .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”