Erdoğan'dan tarihi koronavirüs hamlesi! ABD onayını beklemeyip imzayı attı...

Koronavirüs ile mücadele eden Türkiye'de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği kritik kararlar ile başarılı sonuçlar alınmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi sağlık çalışanlarını hastalıktan kurtarmak için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin onayını beklemeden bazı ilaçların kullanılması oldu. Erdoğan'ın izniyle kullanılan ilaç doktor Selçuk Köse'nin hayatını kurtardı.

Erdoğan'dan tarihi koronavirüs hamlesi! ABD onayını beklemeyip imzayı attı...
Erdoğan'dan tarihi koronavirüs hamlesi! ABD onayını beklemeyip imzayı attı...
GİRİŞ 10.04.2020 18:13 GÜNCELLEME 10.04.2020 18:13
Bu Habere 154 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde ekonomik ve sosyal sisteme her geçen gün daha büyük darbeler vuran, on binlerce insanın ölümüne yol açan koronavirüs ile ilgili bilim adamlarının çalışmaları sürüyor.

 

 

Elde edinilen bilgilere göre, koronavirüle mücadelede çok kritik bir gelişme yaşandı. Dünyanın tüm saygın bilim adamları Türkiye’de iyileşen hastalardaki durumu mercek altına aldı, gözlerini Türkiye'de yaşanan bir sessiz devrime çevirdi.

ERDOĞAN EMİR VERDİ TÜM TEDBİRLER ALINDI

 

 

Kamuoyunda koronavirüs (Covid-19) olarak tanınan ve SARS Cov2 olarak bilinen hastalık Türkiye’ye ulaştığı anda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan hükümet yetkilileri alınacak önlemleri tüm detayları ile görüştü. Bununla ilgili olarak, halkta panik yaratmadan kamuoyunun şahit olduğu tüm önlemler soğukkanlılıkla adım adım alındı.

Çin’in koronavirüs ile ilgili yaptığı tüm çalışmalar ve mücadeleler çok yakından izlendi. Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan özel bir ekip, Bilim Kurulu ile beraber, Çin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile, tüm detayları müzakere etti. Türkiye, virüsün mutlaka ülkeye ulaşacağını ve günden güne yayılabileceğini öngörerek tüm alanlarda önlemlerini aldı.

TÜRKİYE SAĞLIK ALANINDA DEVRİM YAPTI, ÖRNEK OLDU!

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, hastaları muayene eden doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık görevlileri ile halkın koronavirüse yakalanma süreçleri, yaşları, hastalıkları ve tedavi ile sonuçları, tüm detayları ile incelendi.

Devlet yönetimi, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Bilim Kurulu’nun saygın üyeleri ile zaman zaman medyada boy göstererek halkın evde kalması ve gönüllü karantina uygulanması gerektiği yönünde telkinlerde bulundu.

FDA ONAYI OLMAYAN İLAÇ

Tüm bu gelişmeler sürerken, Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nden rahatsızlanan ve yoğun bakıma alınan, doktor Selçuk Köse'nin (Karahan) mesai arkadaşları, Japonların bulduğu, Çin’in üretimine başladığı ve tedavilerde kullandığı, "Favipiravir" adlı ilacı, Köse üzerinde denemek istedi.

Çünkü, durumu giderek ağırlaşan doktor Köse için yapılacak tek şey bu ilacın denenmesi idi. Bunun için, doktor Selçuk Köse'nin de izni alındıktan sonra, durum hastane yetkilileri tarafından Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’ye iletildi.

Ancak koronavirüsü tedavide Çin’in hastalarda uyguladığı ve başarı sonuçlar elde ettiği en etkili ilaç olan “Favipiravir” adlı ilacın Türkiye’de kullanılmasına yasal izin yoktu! Bu ilacın Türkiye’de kullanılması için, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)'nin onayının olması gerekiyordu.

Prof. Dr. Emine Alp Meşe bu ilacın doktor Selçuk Köse üzerinde kullanılması ve sonrasında da yine mezenkimal kök hücre tedavisinin uygulanması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya durumu iletti.

İLACIN KULLANIMI İÇİN BİR GECEDE İZİN ÇIKTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da durumun ciddiyeti üzerine hiç beklemeden konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardı.

Konuya büyük hassasiyetle yaklaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Bakan Koca’dan ve diğer ilgili kişilerden bilgi aldıktan sonra, FDA onayı olmayan ilacın doktor Köse’de kullanılmasın izin veren imzayı attı.

Bu gelişmelerden sonra ilaç doktor Köse’de süratle uygulandı ve virüs akciğerlerde yok edildi. Ardından da, yine alınan özel izinle mezenkimal kök hücre tedavisi ile doktor Köse’nin hasar gören organları da tedavi edilerek, tarihi başarıya ulaşıldı.

DOKTOR SELÇUK KÖSE KURTULDU

Türkiye’de ilk kez doktor Selçuk Köse (Karahan)'da denenen ve başarıya ulaşan FDA onayı olmadan kullanılan ilaç ile Türkiye sağlık alanında büyük bir devrim gerçekleştirmiş oldu.

Doktor Selçuk Köse’nin iyileşmesi, bir anda koronavirüs ile mücadele eden özellikle Avrupa ülkelerinin ve Amerika’nın dikkatini çekti. Dünya, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izni ile kullandığı ve başarıya ulaşılan ilacın diğer sonuçlarını görmek için, Türkiye’yi yakın takibe aldı.

FDA NEDİR?

Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürosudur.

FDA kısaltmasının açılımı U.S. Food and Drug Administration olup, Türkçe "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" olarak ifade edilebilir.

KAYNAK: SÜPER HABER
YORUMLAR 154
  • laz 4 yıl önce Şikayet Et
    sana laik bi millet olamiyoruz reis yine napip edip ayağımıza sıkıyoruz hakkini helal et Erdogan hakkini helal et Fahrettin koca
    Cevapla
  • Özcan 4 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık sistemine iyi ki geçmişiz yoksa bu kadar hızlı kararlar alınamazdı o doktor ve binlerce insan çoktan ölmüş olurdu .Chpkk bunu anlamaz Yaşasın başkanlık sistemi
    Cevapla
  • diyarbakırlı 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH YARDIMCIN OLSUN reiissss
    Cevapla
  • Erdal Çakıroğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Kiymetli dostlar şimdi dahada iyi anlayalım Başkanlık sisteminin faydasını.Ani kararlar alınabiliyor.Allah Cumhurbaşkanimizdan razi olsun.Hayırli ve saģlıklı uzun ömür versin.
    Cevapla
  • Cafer 4 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl tam bağımsız olacağız yoğun bakım hastamızın ilacını bile abd den izin alarak kullanmışız. Reisin işi gerçekten zor ALLAH yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Hasanbb 4 yıl önce Şikayet Et
    Cafer istersen uluslararsı örgütler ne işe yarar diye hatta bunu formal ve informalmdiyede aratabilirsin, ardından sonuçları oku. Hala bunsıruyu sorarsan lütfen Türk vatandaşlığından çık!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi