Kedi gözlü yılan, Kahramanmaraş'ta ilk kez görüntülendi

Anadolu'nun endemik nadir yılan türleri arasında gösterilen ve koruma altında olan kedi gözlü yılan Kahramanmaraş'ta biyolog Özlem Kurtoğlu tarafından ilk kez görüntülendi. Kedi gözlü yılanların zehirleri, insanlar ve büyük memeliler üzerinde etkili olmadığı biliniyor.

Kedi gözlü yılan, Kahramanmaraş'ta ilk kez görüntülendi
Kedi gözlü yılan, Kahramanmaraş'ta ilk kez görüntülendi
GİRİŞ 12.04.2020 08:34 GÜNCELLEME 13.04.2020 18:01
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Biyolog Özlem Kurtoğlu, soosan yılanı olarak da bilinen; Akdeniz ve Kafkasya bölgelerinde yaşayan endemik bir zehirli "Colubridae" yılan olan kedi gözlü yılanı, Onikişubat ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi kırsalında görüntüledi. Bölgede yaşadığı bilinen ancak ilk kez görüntülenen kedi gözlü yılan, koruma altındaki ender türlerden biri. Kedi gözlü yılanlar, doğada küçük kemirgenler, kertenkeleler ve kuşlar gibi canlılarla besleniyor. Kedi gözlü yılanlar (Telescopus fallax), "Colubridae" (kırbaç yılanları) familyasına dahil yarı zehirli türlerden biridir.

 

"ZEHİRLERİ İNSANLARI ETKİLEMİYOR"

Yarı zehirli tür olarak değerlendirilmesinin sebebi; yarı zehirli yılanların zehir dişleri zehirli yılanlarda olduğu gibi üst çenenin en önünde yer almayıp, üst çenenin en arkasında yer almasından kaynaklıdır.

 

Kedi gözlü yılanların zehirleri, insanlar ve büyük memeliler üzerinde etkili olmadığı biliniyor. Bu tür yılanların zehirleri, avladıkları küçük kemirgenler, kertenkeleler, küçük memeliler, kuşlar gibi canlılar üzerinde etkili oluyor. Kahramanmaraş bölgesinde yaşadığı tespit edilen kedi gözlü yılanın, görüldüğünde öldürülmemesi bu hayvanın neslinin devamı noktasında büyük önem arz ediyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 52
  • Recep Çetin 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok ilginç bir yılan türüymüş.Tarih öncesi canavarlarına benxiyor.Yarı zehirli diyorlar. İnsan genede korkar.Bilmefiğimşz ne canlı türleri vardır dünyada kimbilir?
    Cevapla
  • Gülten Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara göz attım da her canlilin bence yaşamaya hakkı vardır , sevmiyor olabilirsiniz ,ama yine de yaşama hakkını almak bize düşmemesi lazım onun zararını görmediğin sürece ...yani beni isirmayan yılan bin yıl yaşasın boşa yaratilmamistir
    Cevapla
  • gsgsgs 3 yıl önce Şikayet Et
    aslında yılan çoğu insanlardan daha zararsız
    Cevapla
  • Mantisapiens 3 yıl önce Şikayet Et
    2017 yılında üniversitenin avşar kampüsünde bulmuştum ve fotoğraf çekmiştim.
    Cevapla
  • Adnan şeker 3 yıl önce Şikayet Et
    Olması gereken buydu bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"