Bilim Kurulu üyesinden 'hasta bina sendromu' uyarısı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında "Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması" dedi.

Bilim Kurulu üyesinden 'hasta bina sendromu' uyarısı
Bilim Kurulu üyesinden 'hasta bina sendromu' uyarısı
GİRİŞ 10.05.2020 13:45 GÜNCELLEME 10.05.2020 13:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, doğal havalandırması olmayan ve hava girmeyen alanların "hasta bina sendromu"na neden olduğunu bildirdi.

 

 

Çelik, insanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle temizliğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. "Günlerce banyo yapmayan, ellerini yıkamayan kişiler var." diyen Çelik, bu konuda da ölçülü olunmasını önerdi. Ölçüsüz davranıldığında sürekli el yıkama isteği oluşacağını aktaran Çelik, "Bu nedenle insanlar birçok şeye dokunmadan, tiksinme duygusuyla hareket edecekler. Bunlar zamanla obsesif kompulsif bozukluk yani takıntı hastalığına neden olacak." diye konuştu.

Salgın tedbirleri kapsamında evlerinde kalanlarda "hasta bina sendromu" görülebileceğini de vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

 

 

"Doğal havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu ve kapalı alanlarda çok fazla kalmamamız gerektiğini anladık. Hasta bina sendromu var. Sürekli kapalı olan, doğal havalandırması olmayan ve hava girmeyen yerlerde hasta bina sendromu denen tablo ve onun özelliklerini görürsünüz. Burada gerek klimalarla gelen iklimlendirmenin yanlışlığı gerekse oradaki radyasyona maruz kalma bunlar insan sağlığı için son derece zararlı unsurlar."

Çelik, açık alandaki temiz havanın da önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra tüm insanlık için söylüyorum, belki bu tür kapalı mekanları yapmaktan çok uzak kalınması gerektiği düşüncesini oluşturmak gerekli. Bina sendromu da bu sayede ortadan kalkacak. Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması."

HAVALANDIRMA YETERSİZLİĞİ VE KULLANILAN YAPI MALZEMELERİ ÖNEMLİ

Çelik, hasta bina sendromu hastalığın belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma, boğazda burunda tıkanıklık ve kuruluk, bazen ateş, hışıltılı solunum, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kırgınlık, konsantrasyon güçlüğü, bulantı, sinirlilik, ağrılar ve güçsüzlüğün sayılabildiğini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün, her 100 binadan 10 ile 30'u arasındaki yapının iç hava kirliliği sorunu taşıdığını açıkladığını aktaran Çelik, hastalığın birincil nedenin de iç hava kirliliği olarak gösterildiğini, havalandırma yetersizliği, yapı malzemelerinden sızan maddeler, iç ortamlardaki kimyasalların hava kirliliğinin sebepleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Oda temizleme 3 yıl önce Şikayet Et
    Hava temizlime cihazı yoksa ve evde hasta varsa o zaman işte dışarısı daha güvenli ama eve nasıl olsa geleceğin için faydası yok dışarda durmanın. En iyisi tüm ev için olan hava temizleme beko havamis alıp tüm evi turbo modda virüsten temizlemek. Dağ havasından falan çok çok daha temiz virüssüz polensiz mikropsuz hava sadece 1300 tl mikrop ve partikül göstergeli ve yerli. Denemek için gece zifiri karanlıkta cep telefonu flasşını açıp virüsten binlerce kez ağır tozları inceleyin. Yarım saatte yokediyor virüsleri bile bu cihaz. Ben çok araştırdım daha güçlü ve ucuzu yok.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim zaten bir hayatım yok belki de bu benim ayağıma gelmiş bir fırsat ölsem ne olur kalsam ne olur
    Cevapla
  • Sinan 3 yıl önce Şikayet Et
    Olur mu kardeşim ya, ALLAH sana hayat vermiş. Düşünsene, senden daha nice farklı sıkıntıda insanlar vardır. Dua et, Kuran oku, özellikle Türkçesinden. Pencereden dışarıdaki insanları seyret. Bir meşgale bul, bir yetime yardım et, bir açı doyur. Bak hayatın nasıl değişecek.
    Cevapla
  • hulk 3 yıl önce Şikayet Et
    halk avmlere doluşur yakında, herşey eskisi gibi olur kısa sürede.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri