Şehirler arası seyahat yasağı ne zaman kalkacak? seyahat yasağı hangi illerde devam ediyor?

Corona virüs tedbirleri kapsamında 31 ilde uygulanmaya başlanan şehirler arası seyahat yasağı 4 ve 11 Mayıs tarihlerinde yapılan açıklama ile 15'e düşürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün yapılan açıklamaya göre 15 İlde seyahat yasağının 15 gün süre ile yeniden uzatıldığı duyuruldu. İstanbul'da uygulanmaya devam eden seyahat yasağının kaldırılacağı tarihe ilişkinde Bilim kurulundan açıklama geldi.

Şehirler arası seyahat yasağı ne zaman kalkacak? seyahat yasağı hangi illerde devam ediyor?
Şehirler arası seyahat yasağı ne zaman kalkacak? seyahat yasağı hangi illerde devam ediyor?
GİRİŞ 21.05.2020 11:22 GÜNCELLEME 21.05.2020 11:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Şehirler arası seyahat yasağı ilan edilen iller kademeli olarak yasak kapsamından kaldırılmıştı. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığınca düzenlenen kabine toplantısı sonrası 15 ilde düzenlenen yasağın 15 gün daha uzatıldığını açıkladı. Korona virüs tedbirleri kapsamında 31 ille başlayan seyahat yasağı 11 Mayıs 2020 itibari ile 15 ile düşürüldü. Peki hangi iller yasak kapsamına çıkarılacak? İstanbul'da şehirler arası seyahat yasağı ne zaman kalkacak? İşte bilim kurulunca beklenen İstanbul takvimi...

 

SEYAHAT YASAĞI HANGİ İLLERDE KALDIRILDI?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 31 Büyük Şehir’de seyahat yasağı geçici olarak kısıtlanmıştı. 4 ve 11 Mayıs düzenlenen kabine toplantısı sonrasından 16 il yasak kapsamı dışına çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre 4 Mayıs tarihinde Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin, Muğla, 11 Mayıs itibari ile Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tekirdağ illerinden seyahat yasağı resmen kaldırıldı. Bugün düzenlenecek kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 ilde yasağın devam ettiğini açıkladı

HANGİ İLLERDE SEYAHAT YASAĞI DEVAM EDİYOR?

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van) ile Zonguldak il sınırı  kapsamında şehirler arası seyahat yasağı özel araçlarda dahil olmak üzere devam ediyor.

 

İSTANBUL'DA SEYAHAT YASAĞI NE ZAMAN SONA ERECEK?

Bilim Kurulu İstanbul'da seyahat yasağının kaldırılmasına ilişkin planlanan süreyi açıkladı. İşte yapılan açıklamada;

Bilim Kurulu, seyahat yasaklarının kaldırılması konusunda bazı iller için 4 hafta, bazıları için de 8 haftalık bir süre belirledi. Buna göre, hâlen 15 ilde devam eden seyahat kısıtlamasının bayramdan sonra bazı illerde kaldırılabileceği, ancak İstanbul’da vakaların düşmeye başlamasından itibaren 8 hafta beklenmesi gerektiği belirtildi. Mevcut vaka eğrisinden hareketle yapılan simülasyonlarda, İstanbul’daki seyahat yasağının temmuzun ilk haftasına kadar devam etmesi gerektiği görüşü öne çıktı.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAĞI NE ZAMAN SONA ERECEK?

İçişleri bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında 24 ilde şehirler arası seyahat yasağı 15 süre ile uzatıldığı duyurulmuştu. Geçtiğimiz hafta ise yasakğın kapsamı 15 il ile sınırlandı. Genelgeye göre 19 Mayıs saat 24.00 itibari ile yasak geçici olarak sona eriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile 15 İle şehirler arası seyahat yasağı yeniden 15 gün süre ile uzatıldı.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

15 ili kapsayan seyahat izin belgesi zorunlu durumlar dahilinde E- Devlet, Alo 199 veya valilik ve kaymakamlık aracılığı ile alınıyor. Alo 199, valilik ve kaymakamlıklara başvuru yapıldıktan sonra vatandaşlar izin belgesinin onaylanmasını beklemesi gerekiyor. Lakin şehirler arası seyahat izin belgesi başvurularının E-Devlet platformu üzerine taşınması vatandaşların evlerinden çıkmadan izin almasına olanak sağlıyor. 

E-Devlet Üzerinden Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? 

E-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi başvurusu yapabilmek için öncelikle https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ internet adresine gitmeniz T.C. kimlik no ve kullanıcı şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor. Akabinde arama motoruna İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e Başvuru” kısmında yer alan “Seyahat İzin İşlemleri” bölümündeki formu doldurmanız yeterli oluyor.

Başvurunuzun onaylanmasının ardından size belirlenen süre içerisinde belirttiğiniz ikametgaha otobüs, uçak veya özel aracınızla seyahat etmeniz gerekiyor.

E-DEVLET SEYAHAT İZİN BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN VALİLİKLERE ŞEHİR GİRİŞ -ÇIKIŞ TEDBİRLERİ (SEYAHAT KISITLAMASI) KONULU EK GENELGE

*GENELGE İLE BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜNDEKİ 14 İL İLE ZONGULDAK’TA  UYGULANAN SEYAHAT KISITLAMASI BU GECE SAAT 24.00’DAN İTİBAREN 15 GÜN DAHA UZATILACAK *

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Şehir Giriş-Çıkış Tedbirleri ” konulu ek genelge gönderdi. Genelge ile büyükşehir statüsündeki 14 il ile Zonguldak’a kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç  vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 günlük süreyle 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00'dan  03 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 24.00’a kadar geçici süreyle  durdurulacak. 

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede, tüm dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok hızlı bir şekilde bulaşarak enfekte olan insan sayısını hızla arttıran Koronavirüs (Covid-19) salgınını yönetebilmek için sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamanın hayati önem taşıdığı belirtildi. Bunun sağlanmadığı  takdirde virüsün yayılımı hızlanacağı,  buna bağlı olarak tedavi gereksinimi duyacak kişi sayısının artacağı, bu durumun da toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacağı belirtildi.

Gelinen noktada dün yapılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  başkanlığındaki kabine toplantısında  büyükşehir statüsündeki 14 il ile Zonguldak iline giriş/çıkış kısıtlamasına yönelik alınan/alınacak tedbirlerin değerlendirildiği kaydedildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda şehir  giriş-çıkış kısıtlaması uygulanan 15 ilde  Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda uygulamanın devam edilmesi yönünde karar verildiği belirtildi. 

Bu kapsamda, daha önceki genelgelerle çizilen çerçevede ilgili Valilerce, İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca aşağıda belirtilen tedbir kararlarının belirtildi:
Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van illeri ile Zonguldak ili olmak üzere toplam 15 il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç  vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 günlük süreyle 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00'dan  03 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 24.00’a kadar geçici olarak durdurulacak. Bu illerimizde yaşayan/bulunan tüm vatandaşların belirtilen süre boyunca illerinde kalmaları esas olacak.  Şehir giriş-çıkış kısıtlamasına yönelik daha önceki genelgelerle belirlenen usul, esas ve istisnalar bu genelge ile getirilen kısıtlama dönemi için de geçerli olacak. 

Söz konusu tedbirlere ilişkin valiler tarafından ilgili mevzuat uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’ inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

YORUMLAR 8
  • merhaba 3 yıl önce Şikayet Et
    merhaba
    Cevapla
  • Angaralı 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok amatörce iş yapıyoruz seyahat yasağı kalkan yerden başka yasak olmayan yere gitmek istesek bile çocuklara yasak devam ettiği için gidemiyoruz çocuksuz aileler için güzel imkan
    Cevapla
  • AHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    bu bilim kurulu SAGLAM MAAŞ aliyor heralda uzattikca uzatiyor madem bu hastalim bitmeyecek maskesini herkes taksin isine baksin bilim kurulu bizi bunalttin yeter senin MAAŞ calisacak diye uzatip durma seyahat yasagi kalksin MİLLET isine baksin.
    Cevapla
  • Merhaba 3 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN CUMHURBAŞKANI M hani bayramdan sonra seyahat YASAĞI kalkacakti lütfen KALDIR
    Cevapla
  • Merhaba 3 yıl önce Şikayet Et
    yahu bu bitmeyecek bir hastalik kimin hasta olduğu bilinmiyor millet maskesini taksin isine baksin bu dr lara siz bakmayin onlarin tuzu kuru onlar risk almaz nasil olsa maas yatiyor siz beni dinleyin maske takmayan mesafeyi tutmayan istediği gibi korona olabilir iki aydir butun tv ler bas bas bagiriyor buna uymayan birakin lütfen gebermek istiyorsa kendisi bir iki ay bunu duymadiysa zaten ona yapacak bir ŞEY yok yollar acilsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli: İran-İsrail gerilimi tiyatrodur
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...