Sarhoş şoför camiye çarptı!

1399'da Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan Bursa Ulucami'nin bahçe duvar ve korkuluklarına çarpan alkollü sürücü maddi hasara yol açtı.

Sarhoş şoför camiye çarptı!
Sarhoş şoför camiye çarptı!
GİRİŞ 17.04.2008 13:40 GÜNCELLEME 17.04.2008 13:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Caminin Atatürk Caddesi'ne bakan bahçe korkulukları yıkılırken olayla ilgili polis soruşturma başlattı.

Alınan bilgiye göre; Ulu Camii bahçe duvarı ve korkuluklarına çarpan alkollü sürücü, bahçe duvarı ve korkulukların devrilmesine sebep oldu.

Ulu Camii'nin büyük bir tehlike atlattığı kazada cami bahçesinde bulunan ağaç ve duvarın olmaması durumunda duvara çarpacak aracın camide büyük hasara sebep olabileceği belirtildi.

Ulu Cami Bakım Onarım Derneği Başkanı İbrahim Aydın, 'Aşırı hızla gelen ve sarhoş olan özel taksi sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce cami yanında bulunan ağaca çarparak devirdi. Devrilen ağacın demir parmaklıklar üzerine düşmesi sonucu duvar ve parmaklıklar içeri doğru yıkıldı. Birinci ağaca çarparak deviren sarhoş sürücü ancak duvar ve ikinci ağaca çarparak durabildi. Sarhoş sürücünün kullandığı araçta 2 kişi bulunuyordu Birisi ağır yaralandı. Emniyet müdürlüğü ekipleri bu kişiler hakkında rapor tutarak işlem yaptı. Eğer önce ağaca ve duvara çarpmamış olsa bu araç cami duvarına çarpacaktı. Bu durumda da emsalsiz bir miras olan Ulucami duvarında içeri doğru patlama, kırılma ve yırtılma gibi önemli hasarlar olabilirdi. Bu tehlikeyi önce ağaç sonrada duvar ve parmaklıklar önledi.' dedi.

Yıkılan duvar ve demir parmaklıkların bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen İbrahim Aydın, 'Bu konuda Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne haber verdik gelip rapor tuttular. Ayrıca Osmangazi Belediyesi'ne de bilgi verdik onlarda ilgileneceklerini belirttiler. Özellikle yerli ve yabancı turist sayısında büyük artış yaşanan bahar mevsiminde bu çirkin görüntünün bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Şu anki durum Ulucamiye yakışmayacak çirkin bir görüntünün yanısıra, yoldan geçen vatandaşlar içinde büyük tehlike arzediyor.' diye konuştu.

Çevreden geçen vatandaşlar ise gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyerek, birbirlerine burada neler olduğunu sormakta.

Ulu Cami duvar ve parmaklıklarının yıkılmasına kızan vatandaşlar bunun sebebini öğrenmek için gördükleri ilk kişiden bunu öğrenmeye çalışıyorlar. Vatandaşlar bu çirkin görüntünün bir an önce giderilmesini istedi.

ULU CAMİİ HAKKINDA

Ulu Cami Bursa'nın en görkemli camisidir ve en önemli tarihi yapılarındandır. Evliya Çelebi'nin ifadesi ile Bursa'nın Ayasofyası'dır. Ulu Camii, Osmanlı Devleti'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Rivayete göre Sultan, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve 20 cami yaptırmayı adamıştı. Zaferden sonra damadı Emir Sultan'ın önerisi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermişti.

Cami, zaferden elde edilen ganimet ile yapılacaktı. Ancak 1402'deki Ankara Savaşı'nda sultanın esir düşmesinden sonra Timur camiyi ahır olarak kullanmış, 1403 yılında Moğol Şeyhi Emir Bedrüddin yaktırmış, 1413'de Karamanoğlu Mehmet Bey'in kuşatması sırasında cami tekrar yanmış.

Onarımı, Bayezıd'ın oğlu 1. Mehmet tarafından gerçekleştirilen cami 1421 yılında ibadete açılmış. 1 Mart 1855 tarihlerinde ki büyük depremde 17 kubbesi çöken cami, onarım görerek 1862 yılında tekrar ibadete açılmış; 1889 yangınında da hasar görmüş olan Ulucami Bursa'nın en çok ziyaret edilen dini ve tarihi mekanlarındandır.

YORUMLAR 2
  • sellimi acar 16 yıl önce Şikayet Et
    evet. sözün tamamını yazdık ama malum nedenlerden dolayı yayınlanmadı. sağlık olsun
    Cevapla
  • Efe Gürkan 16 yıl önce Şikayet Et
    Eceli gelen.... devamını yazmaya gerek var mı? Anladın sen onu...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi