Ankara'da mezar fiyatları 13 bin TL'ye çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 3 mezarlık alanında, vatandaşların bir kısmı aile bireyleri ile aynı alana gömülmek için vefatından önce birden fazla mezar yeri satın alıyor.

Ankara'da mezar fiyatları 13 bin TL'ye çıktı
Ankara'da mezar fiyatları 13 bin TL'ye çıktı
GİRİŞ 09.01.2009 11:37 GÜNCELLEME 09.01.2009 11:37

 Büyükşehir Belediyesinden edindiği bilgiye göre, başkentte Karşıyaka, Cebeci Asri Mezarlığı ve Sincan Çimşit olmak üzere 3 adet mezarlığa defin yapılıyor.

Karışıyaka Mezarlığı'nın 3 yıl boyunca Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu bildiren yetkililer, kent genelinde günde ortalama 30 civarında defin işlemi gerçekleştirildiğini belirtti. Önümüzdeki dönemlerde faaliyete geçirilmek üzere Samsun yolu üzerindeki Ortaköy Kayaş Mezarlığı'nda çalışmaların sürdüğünü ifade eden yetkililer, gasilhane, morg, cami gibi tesislerin tamamlanması halinde bölgede defin işleminin yapılabileceğini kaydetti.

Ölmeden mezarlık yeri alma yönünde taleplerle karşılaştıklarını ifade eden yetkililer, bu konuda şu bilgileri verdi:

''Cebeci Asri Mezarlığı'nda bir kişi için aile mezarlığından yer satın almanın bedeli 13 bin TL olarak belirlendi. Ücret daha düşük olsa Ankara'da 6 ay için mezarlık yeri kalmazdı. Bu mezarın standart ölçüleri, uzunluk 2 metre 10 santimetre, genişliği ise 1 metre 40 santimetre. Karışıyaka'da aile mezarlık ücreti ise 7 bin 800 TL'dir. Geçen ay bir kişi evini satıp 12 adet mezar yeri satın aldı. Gümüşhane, Güney Doğu Anadolu gibi bazı bölgelerden gelip Ankara'da yaşayanlar aynı yerlere gömülmek istiyorlar.

Bu arada, normal toprak mezar için 165 TL, lahit mezar için ise 330 TL ücret ödeniyor. Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, kefen, yıkama, morg, cenaze taşıma ücreti ve mezar tahtasından ücret alınmamaya başlandı. Ücret alınmayan işlemlerin bedeli 85 TL'dir. Bu arada, 90 TL olan mezarlık ruhsat bedeli de 50 TL'ye indirildi. Bu kararlar geçen temmuz  ayında alındı.''

YILDA 60-70 TALEP

Aile mezarlığı yaptırmak için her hafta birkaç talep geldiğini bildiren yetkililer, yılda 60-70 civarında bu yöndeki talepleri karşıladıklarını söyledi.

Mükerrer definden ücret alınmadığını belirten yetkililer, ''Bu koşulun gerçekleşmesi için bir kişinin defininin üzerinden 5 yıl geçmesi, vefat edenin akrabası olması ve mükerrer defin yapılacak kişinin mirasçılarının izni gerekiyor'' dedi.

Vatandaşlara en iyi hizmeti vermenin çabası içinde olduklarını ifade eden yetkililer, personele özellikle ''bahşiş'' adı altında herhangi bir ücret ödenmemesini ve şikayetçi oldukları konuları ''ALO 153''e bildirmelerini istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'