'Türkiye'de Kürt olmak oldukça zor'

TRT 6’yla birlikte başlayan Kürtçe yayın tartışmaları, yayını savunan ve karşı çıkanlar Kanal 7'de İskele Sancak'ta tartıştı.

'Türkiye'de Kürt olmak oldukça zor'
'Türkiye'de Kürt olmak oldukça zor'
GİRİŞ 07.02.2009 01:41 GÜNCELLEME 07.02.2009 01:41
Bu Habere 162 Yorum Yapılmış

Kürtçe yayın tartışması, Erhan Çelik’le İskele Sancak’ta masaya yatırılıyor. TRT 6’yla birlikte başlayan Kürtçe yayın tartışmaları, Kürtçe yayını savunan ve karşı çıkan uzmanlarla İskele Sancak’ta tartışmaya açtı.

Açıldığı günden bu yana tartışma yaratan TRT- 6 (ŞEŞ) başarılı olabilecek mi? Kürtçe yayınlardan kimler, niçin rahatsız oluyor? TRT’nin Kürtçe yayınları kime, ne kazandıracak? Kürtçe yayınların ardından hükümet, Kürtlere yönelik hangi açılımlara hazırlanıyor?

kullanProjeyi hazırlayanlar ve Kürtçe yayına itiraz edenlerin karşı karşıya geleceği programa; Eski DEHAP’lı Orhan Miroğlu, Eski Milletvekili Haşim Haşimi, Kürt Yazar Muhsin Kızılkaya, Kamu-Sen Ar-ge Direktörü Abdullah Buksur, Mehmet Metiner ve sanatçı Nilüfer Akbal konuk oluyor. Uzmanlar Kürtçe yayın tartışmalarını İskele Sancak’ta değerlendirdi.

TÜRKİYE'DE KÜRT OLMAK ÇOK ZOR

Programın konuklarından Kürt yazar Muhsin Kızılkaya, Türkiye'de Kürt olmanın zorluklarını dile getirdi. Kızılkaya, 'Türkiye'de yaşayan Kürt sanatçıların çoğu eceli ile ölmedi. Ya sürgünde ya da değişik şekillerde öldü. Kürtçe neden bu kadar tepki görüyor anlamış değilim. Türkiye'de Kürt sorunundan çok Kürtçe sorunu var. Sonuç olarak TRT Şeş'in bu sorununa olumlu katkılar sağlayacağından ümitliyim' dedi.

TRT ŞEŞ'E KARŞI ÇIKANLARI ANLAMAK GEREKİR

Eski DEHAP’lı Orhan Miroğlu, TRT Şeş'in sorunun çözümüne olumlu katkılara sağlayacağını düşünenlerden biri olduğunu belirterek, 'Acılı bir tarihimiz, bu tarihi görmeden, böyle bir adımı eleştirenlere de hak vermek gerekiyor' dedi.

KAMU-SEN NEDEN TRT ŞEŞ'E NEDEN KARŞI

Kamu-Sen Ar-ge Direktörü Abdullah Buksur, 'TRT'nin Kürtçe kanalına karşı değiliz, ancak hukuki prosedürlerine uyulmadığı için karşıyız. Türkiye'de bu yayınları diğer yayınlar gibi özel sektörlere yaptırılmalıdır. Çünkü devlet eli ile yapılırsa, farklı boyutları ortaya çıkarır. Burada neden devlet eli ile yapılmasına karşıyız. Yoksa Kürtçe yayına karşı değiliz.' yorumunda bulundu.

TOPLUM TRT ŞEŞ'İ BENİMSEDİ

Mehmet Metiner, TRT Şeş'in açılması ile Kürt sorunun eski yıllara oranla aşıldığını ifade etti. Metiner, 'Geçen memleketim Kahta'ya gittiğimde, kahvede vatandaşlarının TRT Şeş izlediğini gördüm. Bu demektir ki halk benimsedi. TRT Şeş açıldı diye, ne Kayseri'de ne de başka bir yerde olaylar çıkamdı. Yani halk tarafından destek görmüş demektir' dedi.

KÜRT SORUNU HALA SÜRÜYOR

Eski Milletvekili Haşim Haşimi de TRT Şeş'e destek veren konuklardan biri oldu. Haşimi, 'Bu kanalla doğudaki vatandaşlarımız yurttaş olduklarının farkına vardılar. En azından bu programda bu konuyu tartışmamız bile önemli bir gelişmedir. Ancak TRT Şeş açıldı diye Kürt sorunu bitmemiştir.' görüşünü savundu.

AK PARTİ'NİN SEÇİM YATIRIMI MI?

TRT Şeş'de program yapan Nilüfer Akbal, 'Benim burada yayın yapmam birçok eksikliğimi çıkardı. Uğruna savaştığımız kültürler elimizden gitmiş. Program için araştırmalarımızda neleri geriye attığımızı gördüm. Şiirimizi, edebiyatımızı, şairlerimizi ve yazarlarımızı yeni yeni tanıdık, tanıttık. Bence TRT Şeş, AK Parti'nin seçim yatırımı değil. Ama farzedelimki seçim yatırımı. Keşke tüm partiler de bunun gibi seçim yatırımları yapsa' dedi.

TRT ŞEŞ BÖLMEZ BİRLEŞTİRİR

Metiner, terörist başı Öcalan'ın da TRT Şeş'ten rahatsız olduğunun altını çizerek, 'Kimsenin korkmasına gerek yok. Kamu-Sen'in de bu tepkisi yersiz. TRT Şeş, bölmeyecek aslında birleştirecek. Ben, hem Çankaya'nın, hem Başbakanlığın hem de YÖK'ün son açıklamaları ile bu adımın daha da genişleyeceğini düşünüyorum' diyerek Kamu-Sen Ar-ge Direktörü Abdullah Buksur'a cevap verdi.

TRT'DEN SİNAN İLHAN KATILDI

TRT Çok Dilli Program Koordinatörü Dr. Sinan İlhan, TRT Şeş'in açılım sürecini anlattı, programın konu ve konuklarının tartışmalarının çok olumlu bulduğunu söyledi. İlhan ayrıca, kanalın isminin doğru söylenmediğini kanalın asıl isminin TRT 6, Kürt vatandaşlarımızın da deyimiyle TRT ŞEŞ olduğunu belirtti.

HABER 7 OKURLARI TRT ŞEŞ'İ OLUMLU KARŞILIYOR

Erhan Çelik, programın son bölümünde Haber7.com'da yapılan 'TRT'nin Kürtçe Kanalını Başarılı Buluyor Musunuz?' anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ankete program boyunca 5 bin kişilik bir katılım oldu ve yüzde 65'lik bir kısım 'Evet başarılı buluyorum' derken, yüzde 27'lik kısmı ise 'Hayır başarısız' yönünde oy kullandı.

Yüzde 8 oranındaki katılımcılar ise 'Kararsızım' dedi.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 162
  • ayşe şahin 15 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır ön yargıya maruz kalmış. kendini ifade etmeye fırsat bile verilmemiş bir halktır kürtler ak parti yeni fırsat tanıdı ama bu ne kadar yeterli olucak bilinmez insanların artık yavaş yavaş ön yargısı değişsin kürtlerde bu vatanın parçası ve bu vatanı çok seviyo bu vatan hepimizin birlik olalımki fırsat bulamasın bölücüler karıştıramasın ortalığı
    Cevapla
  • Deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    Keske butun partiler boyle secim yatirimi yapsa!. Devam...keske butun partiler boyle secim yatirimlari yapsa! buna bende katiliyorum mesela alt yapilarin olusturulmasi, yol yapimi, otoban yapimi, kopru, su elektrik, fabrikalar bunlar da secimde oy almak icin yapilmis olsaydi bugun kuskusuz daha cok gelismis bir toplum olacaktik. Huzurlu bir toplum olma hayaliyle yasayanlara sevgi ve saygilarimla katildigimi belirtmek istedim!
    Cevapla
  • Deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    Keske butun partiler boyle secim yatirimi yapsa!. devam... bir halkin dilini yasaklamayi,ulkenize on fransiz, on alman gelirse onlarin kendi dillerini konusmasini nasil yasaklaya bilirsiniz? bu neyi cozumler! ancak karsilikli zitlasmalar savaslar ve bundan cikar saglayan ergenekonculari dogurur,jitemleri dogurur, ve buda toplumu icinden cikilmaz sorunlara, kaos'lara gotururki bundan kim zararli cikar yada kim kar saglar bunu iyi bilmek gerekir. Son olarak trt 6 hukumetin secim malzemesi diye soyleyenlerede, Nilufer Akbal'in belirtigi gibi:
    Cevapla
  • Deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    Keske butun partiler boyle secim yatirimi yapsa!. Yavas ta olsa Turkiyede bazi tabularin yikilmasi sevindirici, fakat T.C. kuruldugundan beri sadece secim malzemesi olarak gundeme gelen, sonrasinda raflara kaldirilan sorunlar birikmiste birikmis, basit olan bir sorun bile artik cozulemez bir sekil almis! Bu sorunlari avrupadaki demokrasilerdeki gibi ele almasini ogrenseydik hic kuskusuz bu gun daha cagdas ve medeni bir toplum olabilirdik. Birakin bu topraklar icin omuz omuza savasmis...
    Cevapla
  • Yunus KUDUBAN 15 yıl önce Şikayet Et
    yuuuh. bu kadar bölünmüş bir memlekette esas azınlık olan "türk "olupta türkiyede yaşamak bu memleket bizimmi sanıyorsunuz başınızı öne eğip 2 dakka bir düşünün bakalım bu memleket artık bizimmi yoksa ab nin uşaklarına uygulamaya koydurduklarının mı ne dersiniz suç kimde elbette azınlık olupta hiç bir değeri olmayan kanıda beş para etmeyen benim gibi kendini "türk"olanlarda tabii.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!