Mahkeme masrafını kaybeden öder

Hukuk sistemini yeniden değiştiren ve yargılama usul ve esaslarını AB standartlarına göre düzenleyen, “Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanun Tasarısı”na pek çok düzenleme ilk kez giriyor.

Mahkeme masrafını kaybeden öder
Mahkeme masrafını kaybeden öder
GİRİŞ 16.02.2009 11:43 GÜNCELLEME 16.02.2009 11:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bunların başında, adil yargılama haklarının unsurlarından olan veri ve bilgilere zamanında erişim kolaylığı geliyor. Bu çerçevede, avukatlık davalarda, mahkeme kararları sadece taraf avukatlarına değil, asıl taraflara da anında tebliğ edilecek. Türkiye'de en fazla iş mahkemeleri ile miras ve alacak davalarında yaşanan bilgi edinme sorunu artık gideriliyor.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden ve hukuk sistemini yeniden düzenleyen 458 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı'yla pek çok yenilik getiriliyor.

-AVUKAT MÜVEKKİLLERİNE: “BUGÜN GİT YARIN GEL” DİYEMEYECEK-

Davalarda en fazla bilgi edinme sorunu yaşanan iş mahkemeleri, miras ve alacak davalarında taraflar artık “bilgi edinme” sorunu yaşamayacak. Yapılacak düzenlemeyle, adil yargılama haklarının unsurlarından olan veri ve bilgilere zamanında erişim olanağı getiriliyor.

Avukatlar artık müvekkillerine; “bugün git yarın gel” diyemeyecek. Tarafların avukat aracılığıyla takip ettirdikleri bu tür davalardan mahkeme kararlarını öğrenmeleri uzun bir zaman alıyordu. Ancak, yeni düzenleme AB standartlarına göre yapılırken, mahkeme kararları anında avukatlarla birlikte eş zamanlı olarak asıl taraflara da tebliğ edecek.

-MASRAFLARI KAYBEDEN TARAF ÖDEYECEK-

Tasarıyla, yargılama giderleri de yeniden düzenleniyor. Düzenlemeyle, (celse, karar ve ilam harçları, dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri, dosya ve sair evrak giderler, vekille takip edilmeyen davalarda dilekçe ücretleri, geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto-ihbar-ihtarname-vekaletname düzenlenmesine ilişkin giderler ile keşif giderleri ve tanık ile bilirkişiye ödenecek ücret ve giderler) de yeniden tarifelendiriliyor. Tanığa, her yıl Adalet Bakanlığınca hazırlanan tarifeye göre, kaybettiği zamanla orantılı ücret verilecek. Tanık, seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleri, konaklama yemek gibi giderleri ödenecek.

Öte yandan, yine tasarıya giren yeni bir düzenlemeyle, vekil ile takip edilmeyen davalarda tarafların hazır bulundukları günlere ait gündelik, seyahat ve konaklama giderlerine karşılık hakimin takdir edeceği miktar, vekili bulunduğu halde mahkemece bizzat dinlenmek, isticvap edilmek veya yemin etmek üzere çağrılan davalı ya da davacı için takdir edilecek gündelik, yol ve konaklama giderleri de davayı kaybeden taraf ödeyecek. Taraflar, kendilerine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde ulaşım, konaklama ve diğer giderleri ödeyecek.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 9
  • Alperbaturalp 2 yıl önce Şikayet Et
    Davalarda bilirkişiler kalkmalı. Çünkü adaletsizliği onlar daha çok getirdi.
    Cevapla
  • Müjdat Güven 3 yıl önce Şikayet Et
    Davayı kaybeden öder ama durumu kötü olan asgari ücret altında emekli maaşı ödeme sıkıntısı olan kişilere ayni Kanun geçerlimi saygılar
    Cevapla
  • ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    merhaba, benim babamın alacağı var bunu tahsil etmek için karşı tarafın mallarını icra yolu ile ihale ile satışa çıkardık mallar satıldı buna karşılık ihalenin feshi davası açıldı 1 sene süren mahkeme sonucu davayı ret edildi buna karşılık bölge mahkemesine gidildi oradada itiraz kabul edildi. bu durumda bizde yargıtaya gönderdik orada da itirazımız kabul edilmedi sebep ptt ulaşamadığı için muhatara bırakıyor muhtar tarafından tebliğ ediliyor ve şu an bizden masraf paraları isteniyor. alacağımızı tahsil edemediğimize üzülelim daha masraflar bize yüklendiğinemi, ödemesem ne olur. bilgi verirseniz sevinirim.
    Cevapla
  • Demirtaş Aktaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Ana ayrı baba bir kardeşime annesinden düşen miras kardeşim ölünce bana düştü.veraset ilamını gününde çıkardık fakat tapuya tescilini yaptırmadım.sahtekarlık biri noterden nasıl almışsa bir sahte veraset ilamı almış kardeşinden bana düşen malı tapuda üstüne geçirip başkasına ben fark edinceye kadar satmış.şimdi sizlere soruyorum malım gitti dava açacak param yok ben malımı şimdi bu hırsızlara malımı nasıl alacağım.söylermisiniz Devlet noterlereveraset ilamı verme yetkisi niçin verdi vatandaşlar dolandırılsın diye mi.
    Cevapla
  • hasan coşar 15 yıl önce Şikayet Et
    GÖRÜŞ. Bu iş araba muayenesine döndü parası olan geçer parası olan mahkemede parasına para katar yav gariban haklı olduğu davada haksız duruma düşer üstüne üstlük birde para bile öder adam en iyi avukatı tutar gariban neyapsın devlet tutar maaşını devletten aldığı için davaya asılmaz al işte adamcağıza bir süpriz şukadar ödeyeceğin yapmayın bu kanunların sırası değil alt yapı yok hazırlıksız daha kötü olur gibime geliyor adalet ararken adaletsizliğe düşmeyelimde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması