Erdoğan ve Obama'yı koruma kavgası

Başbakan Erdoğan’ın, korumaları ile ABD Başkanı Obama'nın Amerikan Gizli Servisine bağlı korumaları birbirine girdi. Yumruklaşmaya kadar varan kavga sonrası Erdoğan konuşmasını iptal ederek oteline döndü.

Erdoğan ve Obama'yı koruma kavgası
Erdoğan ve Obama'yı koruma kavgası
GİRİŞ 23.09.2009 11:24 GÜNCELLEME 23.09.2009 11:24
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Yaşanan skandal üzerine Başbakan Erdoğan, güvenlik gerekçesiyle, eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından organize edilen, Clinton Küresel Girişiminde yapacağı “G-20 Zirvesi ve Küresel Etkileri” konulu konuşmayı iptal ederek, ikamet ettiği Plaza oteline geri döndü.

Yumruklaşmaya kadar uzadığı iddia edilen Türk ve Amerikalı korumalar arasındaki gerginlikte, Başbakan Erdoğan’ın da Türk korumalara elle müdahale eden Amerikalı bir korumanın elini tutarak geri ittiği de iddia edildi. Türk korumalar ve Amerikalı gizli servis elemanları arasında yaşanan arbede sadece özel bir Türk televizyon kanalı kameramanı tarafından görüntülendi. New York’ta yaşanan koruma skandalı şöyle gelişti:
ABD’de 64.dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve G-20 zirvesi çerçevesinde çeşitli temaslarını sürdüren, Başbakan Tayyip Erdoğan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile BM Genel Merkezinde yaptığı görüşmenin ardından, Clinton Küresel Girişimi tarafından organize edilen ve çok sayıda Devlet Başkanı ve Başbakan’ın davetli olduğu, Sheraton Oteli konferans salonunda düzenlenen toplantıda “G-20 Zirvesi ve Küresel Etkileri” konulu bir konuşma yapmak üzere konvoy ile hareket etti. Otele, yaklaşık 100 metre kala Başbakan Erdoğan’ın konvoyu, Amerikalı gizli servis elemanları tarafından durduruldu. Başbakan’ın aracını durduran Amerikalı koruma görevlileri ABD, Başkanı Barack Obama’nın konuşmasını tamamladığı ve Sheraton Oteli’nden ayrılmak üzere olduğu, güvenlik nedeniyle de Başbakan Erdoğan’ın zırhlı aracının ve konvoydaki diğer araçların otele kadar gitmesine izin verilmedi. Araçtan inen Başbakan Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti, Türk korumalar ve Amerikalı gizli servis elemanları ile birlikte yaya olarak konferansın yapılacağı otele doğru yürümeye başladılar.

-ERDOĞAN’IN AMERİKALI KORUMANIN ELİNİ İTTİĞİ İDDİA EDİLDİ-

Otele yaklaşık 30 metre kala ABD Başkanı Obama’yı korumakla görevli Gizli Servise bağlı, Amerikalı korumalar, Başbakan Erdoğan’ın otele girişine engel olmak istedi. Bu engellemenin ardından, Türk korumalar ve Amerikalı korumalar arsında arasında sözlü tartışma ve itiş kakış yaşandı. Türk ve Amerikalı korumalar arasında yaşanan arbede sırasında da, Başbakan Erdoğan’ın, Türk korumalara elle müdahale eden bir Amerikalı korumaya kızarak tepki gösterdiği ve Amerikalı korumanın elini tutarak geri ittiği iddia edildi.

Başbakan Erdoğan yaşanan skandal üzerine, konuşma yapacağı Sheraton Otelin önünden makam aracına binerek ikamet ettiği Plaza Otele geri döndü. Başbakan Erdoğan’ın Türk korumaları ile ABD Başkanı Obama’yı koruyan Gizli Servise bağlı korumalar arasında yaşanan arbede, sadece özel bir Türk televizyon kanalı kameramanı tarafından görüntülendi.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN KORUMA ZAAFI NEDENİYLE KONUŞMA YAPMADI-

Başbakanlık kaynakları konuyla ilgili olarak, olayın sıradan olay olduğunu belirterek, Türk korumalarla ABD Başkanı Barack Obama’yı koruyan Amerikan Gizli Sevis elemanları arasında iletişimsizlikten kaynaklanan bir sorun yaşandığını ifade ettiler. Kaynaklar, Başbakan Erdoğan’ın yaşanan iletişimsizlik üzerine bir koruma zaafı olduğu gerekçesiyle konuşma yapmaktan vazgeçirildiğini belirttiler. Olanların büyütülmemesi gerektiğini, uygulamanın rutin bir güvenlik uygulaması olduğunu iddia eden Başbakanlık kaynakları, “Başbakan Erdoğan’ın güvenliği açısından orada bulunması uygun görülmemiştir” dediler.

-ABD ESKİ BAŞKANI CLINTON ÜZGÜN-

New York’ta Sheraton Oteli önünde yaşanan koruma skandalının ardından, Clinton Küresel Girişimi tarafından organize edilen, “G-20 Zirvesi ve Küresel Etkileri” konulu konuşmayı iptal ederek, ikamet ettiği Plaza Oteline geri dönen Başbakan Erdoğan’ın yaşadıklarından ABD eski başkanı Bill Clinton’ın çok büyük üzüntü duyduğu öğrenildi.

ANKA’nın çeşitli kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, konferansa ev sahipliği yapan ABD eski başkanı Bill Clinton’ın, Başbakan Erdoğan’ı bugün arayıp yaşananlar için duyduğu üzüntüyü dile getirmek istediği öğrenildi.

-ERDOĞAN’I KORUYAN AMERİKALI KORUMALAR DEĞİŞTİRİLDİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Clinton Küresel Girişimi "G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi" başlıklı panel programının iptaline neden olan olayın ardından, kendisini koruyan Amerikan Gizli Servis elamanları da değiştirildi. Başbakanlık kaynakları, Başbakan Erdoğan’ın konuşma yapacağı Sheraton Otel'e girişi sırasında, Erdoğan'ı korumakla görevli ABD gizli servis elemanları ile ABD Başkanı Obama'nın korumaları arasında iletişimsizlik nedeniyle yaşandığı bildirilen olayın ardından, Erdoğan'ı korumakla görevli ABD gizli servis ekibinin değiştirildiğini belirttiler.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 47
  • cayli03 14 yıl önce Şikayet Et
    -ERDOĞAN. Kendisini sevmiyorum,muhalifim.Ama bu iddaa doğruysa helâl olsun Tayyip Bey'e bravo...
    Cevapla
  • M.Borahan Bilen 14 yıl önce Şikayet Et
    Kurban keselim. Adamlar başbakanımızı aracından indiriyor Obamanın güvenliği için bazıları da bunu kahramanlık edebiyatı tadında haber yapıyor..Obamaya böyle birşey yapılsa bir saniye kalır mıydı Türkiyede..Yok bari geri döndüğünde mehterle karşılayın..Kurban kesin..Bu ne kepazelik;aynı şeyi Erbakan Libyaya gittiğinde yaşamıştık..
    Cevapla
  • ataberk ulusoy 14 yıl önce Şikayet Et
    . Site inanılmaz yavaşladı. Resmen makinayı kasıyor. Bu kadar flashı scripti doldurursanız janjanlı site yapacağız diye olacağı bu
    Cevapla
  • mustafa ulvi 14 yıl önce Şikayet Et
    harikasın başbakan. Ulan Allah'ına kurban senin be.. Esas osmanlı adamısın sen. hem asabisin hem de alimsin.. işte budur. Müslüman dediğin alim olacak ama gerekti mi de postayı koyacak. yumuşak başlı isek kim demiş uysal koyunuz
    Cevapla
  • Can Demirciyan 14 yıl önce Şikayet Et
    Habere yorum yazayım dedim baktım ki çok kişi bu durumdan muzdarip benim gibi.. Ben de sabırsızlıkla bekledim. Efendim kişiselleştirme imkanımız olacaktı vs. vs. vs. Tam bir hayal kırıklığıdır bu biçim. Alışamıyoruz. Yani yeni olmasından değil, KULLANIŞSIZ OLMASINDAN. Bu muydu Haber7 bizi bu kadar heyecanla bekletmenizin karşılığı? Berbat bu biçim. Ben de artık haber sitemi değiştirmeyi düşünüyorum, çünkü artık bu siteye girmek içimden bile gelmiyor. Bilginize...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi