4 bin Lira maaşla çoban arıyorlar

Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Serap Göncü Karakök sığır yetiştiricilerinin 4 bin TL ücretle çoban bulamadığını belirterek üniversitelerden çoban yetiştiren okul açmasını istedi.

4 bin Lira maaşla çoban arıyorlar
4 bin Lira maaşla çoban arıyorlar
GİRİŞ 09.10.2009 00:11 GÜNCELLEME 09.10.2009 00:11
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Karakök, çeşitli kuruluşlarca yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin nüfusu son 20 yılda yaklaşık yüzde 7 artmasına rağmen hayvan varlığının yaklaşık yüzde 34 azaldığını, bunun hayvancılık sektöründe faaliyet gösterenlerin para kazanamamalarından kaynaklandığını söyledi.

Besiciliğin maliyetli bir iş kolu olduğuna dikkati çeken Karakök, maliyetleri düşürmek için mera varlığı ile bu meralarda hayvanları otlatacak çobana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "ancak, buna rağmen gerek mera varlığımız gerekse çoban sayısında yetersiz durumdayız" dedi.

Son yıllarda ön plana çıkan en önemli konuların başında gelen çoban sıkıntısının büyük boyutlara ulaştığını, besicilerin hayvanlarını ahırlara hapsedip yemle beslemek zorunda kaldığını anlatan Karakök, "yetiştiriciler, aylık 4 bin TL ücretle bile çoban bulamamaktan yakınıyor" dedi.
Karakök, her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu, bunun başında da çobanların geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Aslında çoban deyip geçmemek lazım. İyi bir çoban, hayvan hastalıkları, özellikle de bu hastalıkların belirtileri konusunda bilgi sahibi olur. Hayvanların gebelik dönemini iyi takip eder. Beslendikleri gıdanın özelliklerinin ne olması gerektiği konusunda da bilgi sahibidir. Hayvandaki en küçük hastalık belirtisini fark eder. Yani çoban sadece hayvanları gezdirip, başlarında öylece duran kişiler olarak algılanmamalı. Bu ülkenin, mühendis ve mimarın yanı sıra çobanlara da ihtiyacı var. Bu nedenle diplomalı işsizler yetiştirmek yerine üniversiteler bünyesinde çoban yetiştiren yüksek okullar açılması gerekir."

Karakök, sürekli kaba yemle beslenen hayvanların et kalitesinin de düşük olacağını, oysa meraya çıkarılan, dağda otlatılan hayvanların etlerinin daha lezzetli olduğunu, bu nedenle çoban sorununun çözümünün kaliteli et tüketimi i çin de önem taşıdığını anlattı.

Türkiye'de unutulmaya yüz tutan, ancak geçmişin en gözde meslekleri arasında yer alan nalbantların artık okullu olduğunu, ancak çobanlık konusunda bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunulmadığını ifade eden Karakök, yüksek okullar aracılığıyla eğitimli çobanların olmasının Türk hayvancıl ığına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • tuncay 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben çalışırim ama işten anlamıyorum gel deseler hemen giderim
    Cevapla
  • can sever 14 yıl önce Şikayet Et
    çobanları küçümseyenlere. aysun kayacının kulakları çınlasın hangi doktor veya öğretmen bu maaşı alıyor çobanlık öyle kolay işmi sabah ezanıyla kalkıyorkar dağ taçş bayır çayır demeden gecenin bir yarısına kadar hayvanları gezdiriyorlar unutmayalım ki peygamberimiz ve veysel karani hz.leride çobanlık yapmışlardır
    Cevapla
  • gokhan mercan 14 yıl önce Şikayet Et
    4 bin değilde 5 bin verseler. 4 bin değil de 5 bin verseler gene çobanlık yapmazsınız evli iseniz karınız boşanır sizde bekarsanız kız gelmez size çobanımı gideceğim der siz halen dalga geçiyorsunuz çok bilinçsiz halkımız var.kız köyde değil de şehirde yaşatırsan gelirim diyor.
    Cevapla
  • ali bal 14 yıl önce Şikayet Et
    lütfen adres veriniz. lütfen bu şartlarda çoban arayan şahıslar veya kurumun adresini veriniz boşa 4000 tl maaşla çoban aranıyor demeyin bu arada koyunlar sigortalımı kaybolursa maaşımızdan kesilirmi detaylı bilgi istiyoruz ayrıca bu koyunlar daha önce kaç yıl koyunluk yapmışlar
    Cevapla
  • ismail okuyucu 14 yıl önce Şikayet Et
    BOŞ LAFA GEREK YOK. Boş lafa gerek yok bence afaki söylemler yerine desin ki. Şu şahıs veya şu kurum bu özelliklere çoban arıyor. Eminim gereğinden fazla bulabilir.
    Cevapla
  • maruf güner 9 yıl önce Şikayet Et
    deyil çobanlık çöpte bile çalışırız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti