Bir hayvanın kurban olabilmesinin şartları

Bayrama az bir süre kala kurbanlıklarını almaya başlayan vatandaşların, tercihlerini yaparken, dikkatli olmaları gerekiyor. İslama göre bir hayvanın kurban olabilmesinin şartları:

Bir hayvanın kurban olabilmesinin şartları
Bir hayvanın kurban olabilmesinin şartları
GİRİŞ 10.11.2009 08:55 GÜNCELLEME 10.11.2009 08:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvan satışları nedeniyle bayram öncesi hareketliliğin başladığını söyledi.

İslam dinine göre kurbanı maddi imkanı olanların kesmesi gerektiğini vurgulayan Çeker, kurban kesmek yerine, kurbanlık hayvan değeri kadar paranın fakirlere verilmesinin doğru olmadığını, fakirlere para verenlerin kurban kesme ibadetini yerine getirmiş sayılmayacağını belirtti.

KURBANLIKLARI DİŞLERİNİ SAYMADAN ALMAYIN

Prof. Dr. Çeker, kurban kesecek olanların da kurbanlarının kabul olması için hayvanların fiziğinde bir eksiklik olmamasına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Satışan sunulan hayvanların kurban olabilmesi için dişlerinin yarısından fazlası yerinde olmalı. Dişlerinin yarısından fazlası sağlam olmayan hayvan, kusurlu sayılır. Dinimize göre de kusurlu hayvandan kurban olmaz. Yani dişlerin yarısının olmaması halinde hiçbir hayvan kurban olamaz. Diş sayısı hayvanın büyüklüğüne göre değişir. Ancak hayvanın ağzını açıp baktığınızda kaç dişinin olması gerekirken, kaç dişinin yerinde olduğunu rahatlıkla görüp sayabilirsiniz. Bu nedenle kurbanlıkları dişlerine bakmadan almamak gerekir.''

Ayrıca, kulağı kesik, boynuzu kırık, kuyruğu kesik veya her ne sebepten olursa olsan benzeri sakatlıkları ile çok çelimsiz ve hastalıklı hayvanların da kurban olamayacağını anlatan Prof. Dr. Çeker, bunlardan bazılarının kesim sırasında kırılıp, hasar görebildiğini, ancak bunun ibadetin kabul olmasına engel bir durum olmadığını vurguladı.

''HAYVANIN ÖNDEKİ İKİ DİŞİNİ SÖKENLER VEBAL ALTINA GİRER''

Kurbanın kesilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını tamamlamış olması gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Çeker, ''Bazı hayvan satıcıları, yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanlarını, öndeki iki dişini sökerek 'kapak attı' (ergenleşen hayvanın öndeki iki dişinin döküldüğünde kurban olmaya ehil olması) diyerek satmaya çalışıyor. Bunlar çok büyük vebal altına giriyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Çeker, sığır, deve ve küçükbaş hayvanlar dışındakilerin kurban edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut ise kurbanlık hayvan alırken vatandaşların menşei şehadetnamesi, hayvan pasaportu, sağlık raporu ve kulak küpelerinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • sukru bas 14 yıl önce Şikayet Et
    ::. Yazıda Kurban etmek için sığır, deve ve küçükbaş hayvanlar haricinde kurban olmaz denilmiş. Tabir yanlış. Domuz haricindeki tüm çift toynaklı hayvanlar Kurban edilebilir. Ben şimdi Manda kesmek istesem neden olmayacakmış. Yada Keşmirde bir müslüman Yak kesebilir, Fillandiyada bir müslüman Evcil Ren Geyiği kesebilir. tavuk hindi gibi kanatlı hayvanlar kurban olmaz. Olur diyenler sadece sallıyorlar.
    Cevapla
  • lokman aslan 14 yıl önce Şikayet Et
    kurban kriterleri. 1.Boynuzlu ama boynuzlanmamış olmalı 2.Herhangi bir bölücü örgüte üye olmamalı 3.Askerliğini yapmış olmak 4.sahibine ihanet etmemiş olmak 5.30 yaşını doldurmamış olmak 6 adet önden çekilmiş vesikalık fotoğraf, ikametgah ilmuhaberi,noter tastikli nüfus cüzdan sureti, savcılık temiz kağıdıyla kasaplara veye kapıcıya şahsen başvuracaklar. Vekalet kabul edilmez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!