Deliklitaş afet bölgesi ilan edildi

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, geçtiğimiz günlerde meydana gelen afette 2 kişinin hayatını kaybettiği Kaymaklı Mahallesi Deliklitaş mevkiinin 'tabii afet bölgesi' ilan edildiğini söyledi.

Deliklitaş afet bölgesi ilan edildi
Deliklitaş afet bölgesi ilan edildi
GİRİŞ 24.11.2009 16:14 GÜNCELLEME 24.11.2009 16:14

Kızılcık, İl Özel İdaresi 2 Nolu Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, ilk etapta 11 evin boşaltıldığı mahallede, 100'ün üzerinde evin bulunduğu alanın tamamen ikametten arındırılacağını açıkladı. Bölgenin tabii afet bölgesi ilan edildiğini ifade eden Kızılcık, "İki vatandaşımızın hayatını kaybettiği afetin ardından ilk etapta risk altındaki 11 ev boşaltılmıştı. Bakanlık nezdinde yapılan çalışmalar sonucunda bugün itibariyle tabii afet bölgesi ilan edildi. Bu kararın ardından 100'ün üzerinde ev boşaltılacak. Ve o bölge tamamen ikametten arındırılacak. Hak sahiplerine de yeni ev yapılana kadar kira yardımı yapılacak." dedi.

Vali Kızılcık, su taşkınları sonucu iş yerlerinin zarar gördüğü Momoz mevkiinde de dere yataklarının rezervuarının genişletilmesi amacıyla yolun yükseltileceği bilgisini verdi.

Taşkınların en önemli sebeplerinden birisinin de Çukurçayır Belediyesi sınırları içerisinde dere yataklarına izinsiz malzeme dökülmesi olduğunu savunan Kızılcık, "Dere yatakları üzerindeki aşırı yapılaşma ve Çukurçayır'da dereye izinsiz malzeme dökülmesi aşağı kısımlara baskı yapıyor. Sel sularının taşıdığı bu malzemeler de aşağı kısımda tıkanmalara ve taşkına neden oluyor. Bunu çözmek için de çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Etkili yağışın yol açtığı afetin Yomra, Düzköy, Arsin ve Araklı ilçelerinde de zarara neden olduğunu hatırlatan Kızılcık, Düzköy ilçesi Çiğdemli köyünde 4 ev ve kahvehanenin yakıldığını, 26 evin de risk nedeniyle boşaltıldığını kaydetti. Kızılcık, sel ve heyelanlarda ulaşama kapanan 62 köy ve 172 mahalle yolunun da bugün itibariyle tamamının ulaşıma açılmış olacağını dile getirdi.

TABİ AFET KOODİNAZYON MERKEZİ

Vali Kızılcık, bölgede son dönemlerde sıklıkla görülen tabi afetlerin en önemli nedenlerinden birisinin de iklimsel değişiklikler olduğuna vurgu yaptı. Kızılcık, eskiden daha çok Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında rastlanan risklerin yılın her ayında yaşanmaya başladığını belirtti.

Tabi afetlerde bir dakikanın bile son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kızılcık, bu tür olaylara en etkin şekilde ve anında müdahale edebilmek için Tabi Afet Koordinasyon Merkezi kurma çalışmaları başlattıklarını hatırlattı.

Kızılcık, bu hedef doğrultusunda İl Özel İdaresi arsası üzerinde yapılacak Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nin inşaatına başlandığını ifade etti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi