İstanbul bir kez daha dünyayı ağırlayacak

1996'da HABİTAT zirvesine ev sahipliği yapan İstanbul 15 yıl sonra bir kez daha dünyayı ağırlayacak. BM, Kophenag İklim Zirvesi'inden sonraki en büyük etkinlik, En Az Kalkınmış Ülkeler 2011 Zirvesi'nin Türkiye'de yapılmasına karar verdi.

İstanbul bir kez daha dünyayı ağırlayacak
İstanbul bir kez daha dünyayı ağırlayacak
GİRİŞ 30.01.2010 07:16 GÜNCELLEME 30.01.2010 07:16

Cemal Demir'in haberi - New York

Birleşmiş Milletler'in Aralık ayında aldığı kararla, "En Az Kalkınmış Ülkeler (LDC) 2011 Zirvesi" İstanbul'da yapılacak.

"LCD Summit 2011" Birleşmiş milletlerin Kophenag İklim Zirvesinden sonraki en büyük zirvesi olacak. Birleşmiş Milletlere ait tüm ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirve 10 yılda bir yapılıyor. LDC Zirvesinde, Birleşmiş Milletler tarafından en az gelişmiş ülkeler olduğu tespit edilen ülkelere yapılacak insani ve ekonomik yardımlarla ilgili kararlar alınıyor. Son olarak 10 yıl önce Belçika'da yapılan zirvede kabul edilen Brüksel Aksiyon Planı 10 yıldır yürürlükteydi. 2011 yılı bahar aylarında İstanbul'da yapılacak zirvede kabul edilecek kararlar, 10 yıl boyunca İstanbul Aksiyon Planı şeklinde adlandırılacak. Birleşimi Milletler, her yıl önceden belirlediği kriterlere uyan ülkeleri "En Az Gelişmiş Ülkeler (Least Developed Countries)" olarak ilan ediliyor. En önemli kriter ise kişi başına düşen milli gelir. Milli geliri 750 dolardan düşük ülkeler bu listeye giriyor. 900 dolardan yükseğe çıkınca ise listeden çıkarılıyorlar.

BM'nin LDC listesinde bu yıl itibarı ile 49 ülke yer alıyor.  Bu ülkeler şöyle

Afrika (33)

Angola, Madagaskar, Benin, Malavi, Burkina Faso, Burundi, Moritanya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijer, Kamerun, Komoros, Ruvanda, Kongo, Sao Tome, Cibuti, Senegal, Ekvator Ginesi, Siera Leone, Eritre, Somali, Etiyopya, Gambiya, Togo, Gine, Uganda, Gine Bissau, Tanzanya, Lesoto, Zambiya, Liberya.

Asya (15)

Afganistan, Nepal, Bangladeş, Samoa, Butan, Solomon Adaları, Kamboçya, Doğu Timor, Kiribati, Tuvalu, Lao, Vanuatu, Maldivler, Yemen ve Miyanmar.

Güney Amerika (1)

Haiti

Türkiye, Birleşmiş Milletler'in her yerinde

47 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen Türkiye, kısa sürede Birleşmiş Milletler'in her alanında ağırlığını güçlendirdi. New York Türkevi'nde Türk gazetecilerle bir sohbet gerçekleştiren Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ertuğrul Apakan'ın verdiği bilgiye göre Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin halen 3 komitesinin başkanlığını yürütüyor. Terörizm alanında Güvenlik Konseyi üyeleri arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlayan terörizm komitesinin başkanlığını yürüten Türkiye'nin, geçen yıl devraldığı Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi başkanlığını da 1 yıl daha sürdürmesine karar verildi. Türkiye ayrıca Güvenlik Konseyi'nin "Afganistan konusundaki öncü ülke" olma görevini de yürütüyor. Güvenlik Konseyi temsilcilerinin önümüzdeki haftalarda yapacağı Afganistan gezisinin bütün koordinasyonunu da Türkiye üstlenmiş durumda. Türkiye ve İspanya'nın öncülüğünü yaptığı Medeniyetler İttifakı karar tasarının BM Genel Kurulunda kabul edildiğini söyleyen Apakan, karar tasarına 96 ülkenin ortak sunucu olarak katıldığını belirtti. BM'de bir karar tasarısına bu kadar çok ülkenin ortak sunucu olarak katılmasının nadir olduğuna işaret eden Apakan, bu durumun, medeniyetler ittifakı projesinin gördüğü rağbetin yanı sıra Türkiye ve İspanya'nın itibarından da kaynaklandığını kaydetti. Medeniyetler İttifakı çalışmaları kapsamında, bu yılın bahar aylarında Brezilya'da bir zirve daha yapılacak.

BM komitelerinde de Türk rüzgarı

Türkiye'nin BM çatısı altında oldukça önemli başarılara imza attığını vurgulayan Apakan, bunun karşılığında son dönemde BM'nin birçok biriminin sorumluluğunu Türklerin aldığını dile getirdi. Türkiye son olarak BM'nin sivil toplum örgütleri koordinasyonu yürüten NGO Komitesi başkanlığına seçildi. 19 üyeli komitede, Afrika'dan 5, Doğu Avrupa'dan 2, Asya'dan 4, Batı Avrupa'dan 4 ve Güney Amerika'dan 2 ülke yer alıyor. Batı Avrupa grubunda yer alan Türkiye 2 yıl süreyle komitenin başkanlığını yapacak. Türkiye'nin söz konusu başkanlık görevini, BM Daimi Temsilciliği müsteşarlarından Ramis Şen'in yürütecek. Sivil Toplum Örgütleri Komitesi, tüm dünyada görev yapan sivil toplum örgütlerinin BM'nin Ekonomik ve Sosyal Konseyi (EKOSOK) nezdinde istişari statü başvurularını inceleyerek, istişari statü verilmesini uygun gördüğü sivil toplum örgütlerini EKOSOK'a tavsiye ediyor. EKOSOK nezdinde söz konusu statüye sahip sivil toplum örgütleri, EKOSOK başta olmak üzere BM'nin çalışmalarına sivil toplumu temsilen katılıp, katkıda bulunuyor.  

Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın verdiği bilgiye göre, merkezi Cenova'da bulunan Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığını Engelleme Komitesine (CERD) Türkiye tarafından Batı Grubu için aday gösterilen Doç Dr. Gün Kut seçildi. Türkiye’nin 2002 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi’nin (CERD) 21 Ocak 2010 tarihinde New York'ta yapılan üye seçimlerinde, 161 geçerli oydan 153’ünü alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gün Kut, ilk turda kazanarak, Batı Grubunda boşalan dört koltuktan birini doldurma hakkı kazandı. Doç. Dr. Kut, 2013 yılına kadar komite üyeliği görevini yürütecek.   

(Haber 7)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı