Yavuz Selim mahallesi Pir Sultan oluyor

Mahalle Baskısı araştırması yapan Prof. Dr. Toprak ile görüşen Başbakan, belediye başkanını arayıp 'sorunları çözmesini' istedi. Cemevinin yapımına izin ve Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nin adının değişmesi gündemde:

Yavuz Selim mahallesi Pir Sultan oluyor
Yavuz Selim mahallesi Pir Sultan oluyor
GİRİŞ 12.02.2010 09:23 GÜNCELLEME 12.02.2010 09:23
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan talimat verdi, İstanbul’un Alevi nüfusu en kalabalık ilçelerinden Sultanbeyli’de açılım başladı. Bu talimatlın kökeni ise Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnaz Toprak’ın, 2008 yılında yaptığı Türkiye’de ’mahalle baskısı’nın arttığı yönündeki araştırmaya dayanıyor.

Araştırma büyük yankı yaratınca Başbakan Erdoğan Toprak’ı aramış ve Dolmabahçe’deki ofisine çağırmıştı. Toprak da Başbakana örnek olarak Sultanbeyli’de Aleviler’in yaşadığı zorlukları anlatmış, belediyenin cemevi yapımına izin vermediğini, Aleviler’in yaşadığı Başaran Mahallesi’nin isminin 40 bin Alevi’nin katliamından sorumlu tutulan Yavuz Sultan Selim’in yapıldığını ve Pir sultan Abdal Derneği İlçe Başkanı’na belediyenin iki dava açtığını söylemişti.

Belediye davalardan çekildi

İşte bu görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan devreye girdi ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’i arayıp Aleviler’in sorunların çözülmesini istedi. Bunun üzerine eski başkan döneminde Sultanbeyli Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Sadegül Çavuş’a karşı açılan iki davanın çarşamba günü yapılan duruşmasında belediye davalardan çekildi. Başkan Keskin ve Sadegül Çavuş’la Sultanbeyli Belediye’sinde bir araya geldik. Çavuş, ilçede, Aleviler’in yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “8 yıldır cemevi için mücadele ediyoruz. Ancak daha önceki belediye başkanı Saadet Partili Yahya Karakaya ve AKP’li eski başkan Alaattin Ersoy döneminde ruhsat izni verilmedi. O dönem hakkımızda açılan iki dava açıldı. Biri 2007 yılında açılmıştı. Eski Başkan Alaattin Ersoy, her şeyimiz hazır olmasına rağmen cemevine ruhsat vermiyordu. Bölgenin İSKİ su havzasında olduğunu söylüyor ama inşaat alanımızın 100 metre ötesine kaçak cami bile yapılmasına da göz yumuyordu.”

Mahallenin adı değişiyor

“Derneğimize sürekli baskı yapıyorlardı. Belediye o dönemde inşaatına başladığımız cemevininin etrafını duvarlarla çevirdi. Biz o duvarları yıkınca, zabıtalar geldi ve tartışma yaşadık. Daha sonra bana, ‘memura görevini yaptırmama, polise mukavemet , hakaret, kamu malına zarar verme, zincirleme ve nitelikli suç işleme’ iddialarıyla dava açıldı. Çarşamba günü yapılan duruşmaya belediyenin avukatları gelmedi. Mahkemeye geri çekildiklerini bildirmişler. O dava, kamu davasına dönüştü. Böylelikle daha rahat sonuçlanacak. Bana karşı açılan ikinci dava ise, simit satan Alevi bir kadına yapılan hakareti ispatlamaya çalıştığım içindi. Kadının simit satmasına izin verilmiyordu. Ben de olayı ispatlamak için, kamerayla zabıtalar kadını tartaklamaya çalışırken görüntüledim. Bu davada da zabıtalar şikayetlerini geri aldı, ben de beraat ettim. Tüm bu olumlu gelişmeler Binnaz Toprak’ın Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra oldu. Yeni başkan Hüseyin Keskin, 20 gün önce cemevini ziyarete geldi. Bana Başbakan’ın kendisini aradığını söyledi. Bizim sorunlarımızın çözüleceğini anlattı. Söylediği gibi de oldu. Şimdi sırada eski adı Başaran olan ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirilen mahallenin isminin, Pir Sultan Abdal olması talebimiz var. Bu talebi de olumlu karşıladılar.”

SULTANBEYLİ CEMEVİNE KAVUŞUYOR

İlçeye cemevi yapılması için büyük mücadele veren Sultanbeyli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Sadegül Çavuş, sonunda muradına eriyor. Çavuş bunu Profesör Binnaz Toprak’ın Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmeye borçlu olduğunu söylüyor: “Başbakan Erdoğan, görüşmeden sonra belediye başkanını arayınca sorunlarımız çözülmeye başladı. Cemevinin inşaatına artık ruhsat alabileceğiz.”

‘Başbakan Aleviler’in nüfusunu sordu’

Başbakan Erdoğan’ın Binnaz Toprak ile görüşmesinin ardından kendisini aradığını doğrulayan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, yaptıkları konuşmayı anlattı: “Başbakan Aralık ayında beni arayarak, ilçemizde bulunan cemevinin durumunu sordu. Hem cemevi hem de Alevi vatandaşların sorunlarıyla yakından ilgilenmemi istedi. İlçemizdeki Aleviler’in nüfusunu sorarak, buradaki sorunları çözmemizi istedi. Ben de kendisine ilgileneceğimi söyledim. Ben başkan seçilmeden önce Sultanbeyli AK Parti İlçe Başkanı’ydım. O zamandan beri zaten Alevi vatandaşların sorunlarını yakından biliyorum.”

21 BİN

Sultanbeyli’nin nüfusu TÜİK’in 2007 nüfus sayımına göre 272 bin 758. İlçede yaklaşık 21 bin civarında Alevi vatandaş yaşıyor.

‘Referanduma gidebiliriz’

BAŞKAN Keskin, Yavuz Sultan Selim Mahalesi’nin isminin, mahalle sakinleriyle görüşüldükten sonra değiştirilebileceğini söyleyerek ’mahalle içinde referanduma gidip bu sorunu da çözebileceklerini söyledi: “Alevi vatandaşların da yaşadığı Yavuz Sultan Selim Mahalesi’nin ismini, mahalle sakinleriyle görüşüp değerlendireceğim. İlçe belediyesi olarak mahalle ismini tek başına değiştirme yetkimiz yok. İsmin değiştirilme kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesi verecek. Ancak önce mahalle sakinleriyle oturup çoğunluğun kararına bakacağız. Bu bir mini refefandum gibi de olabilir. Öncelikli hedefimiz cemevinin bir an önce yapımı olacak. Elimden gelen tüm desteği vereceğim. Belediye olarak cemevini yapacak yetkimiz yok. Nasıl ki cami yapamıyorsak, cemevi de yapamıyoruz. Ancak bu konu ile ilgili yine Alevi olan bir işadamı ile görüştüm. Kendisi inşaatın yapımını gerçekleştirecek. Diğer yandan benim ismim Hüseyin. İsimlerin karakter üzerinde etkisi vardır. Bu yüzden bu sorunların çözümüne daha yakın hissediyorum kendimi.”

DipNOT: Sultanbeylililer Başaran mahallesinin adının ’Yavuz Sultan Selim’ olarak değiştirilmesine büyük tepki gösteriyor. Çünkü, 9’uncu Osmanlı padişahı olan Yavuz Sultan Selim, 1513’te yaklaşık 40 bin Alevi’nin katledilmesinden sorumlu tutuluyor. Mahallenin isminin değiştirilmesini istedikleri Pir Sultan Abdal ise 16. yüzyılda yaşamış Alevi halk ozanı. Abdal, Sivas Valisi tarafından zindana attırılmış ve İstanbul’dan gelen emirle asılmıştı.

(Vatan)

YORUMLAR 19
  • yavuz kemal 14 yıl önce Şikayet Et
    Yavuzum. Yavuz isminin her zaman karizması olmuştur. Yavuz Sultan Selim gibi evliyaullahtan bir padişah böyle bir şey yapmamıştır. Yapmışsa da keyfi bir karar değildir. Bakınız Abdullah Akgündüzün eserlerine. Bu arada yavuza destek
    Cevapla
  • Hakan Bayındır 14 yıl önce Şikayet Et
    Faşizan Yorumlar!. Yorumlara bakıyorum da kusura bakmayın ama çok sığ buluyorum. Neymiş Yavuz böyle kudretli imiş, şöyle savaş yapmış, şöyle milleti kesmiş! Yok efendim bunları kesmek lazımmış! İyi de arkadaşlar tarihte bunları yapan bir sürü zalim lider var, oysa bu din yayılırken çok az insan ölmüştür, peygamberimiz katliam yapmamıştır. Dinimiz sana kafiri bile katletme hakkı vermemiştir, nerede o karıncayı bile incitmeyen, gayrı müslim komşusunu ziyaret eden, öfkesini yenen müslüman tipi, nerede bu faşizan anlayış!
    Cevapla
  • mustafa 14 yıl önce Şikayet Et
    selam hidayete tabi olanlara. -Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Çocuklarınızı üç şey üzere terbiye edin: Peygamberinizin sevgisi, Ehl-i Beytinin sevgisi ve Kuran-ı Kerimi kıraat etmek üzere..." (ec-Camius-Sağir, c. 1, s. 14)
    Cevapla
  • mustafa 14 yıl önce Şikayet Et
    selam hidayete tabi olanlara. Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Ümmetim arasında Ehl-i Beytimin misali, Nuhun gemisi misalidir. Ona binen kurtulur, ondan yüz çeviren ise helak olur." (Biharul Envar c.27, s.113)
    Cevapla
  • Dogan Akbaba 14 yıl önce Şikayet Et
    Acik konusayim, anlasilsin.... Alevi karsiti degilim, Haklari verilmesi lazim,AMA,Neden Yavuz Sultan Selim?? Sah ismaille bir alakasi varmi? EVET,Acilin kapilar SAHa gidelim diyebilirsin,Hakkindir,AMA, o zaman Iran Sia Mezhebinden oldugunu itiraf etmen lazim degilmi? YOKK,Bunlar Irani Öcü gibi görür,ama Sah a gitmek isterler. Allahin Aslaninin kemikleri sizliyordur.BUNa rahmen insanlar istedigi gibi yasama özgürlügüne sahiptir, Alevileri Destekliyorumda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi