Türkiye orman yangınlarıyla mücadeleye hazır

Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgesini takip ederek İstanbul'a uzanan kıyı bandı başta olmak üzere, yangın riski taşıyan bögelerde yangınların önüne geçilmesi için çalışmalar ve önlemler alınmaya başlandı.

Türkiye orman yangınlarıyla mücadeleye hazır
Türkiye orman yangınlarıyla mücadeleye hazır
GİRİŞ 14.05.2010 12:27 GÜNCELLEME 14.05.2010 12:27

Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgesini takip ederek İstanbul'a uzanan kıyı bandı başta olmak üzere, yangın riski taşıyan bögelerde yangınların önüne geçilmesi, çıkan yangınlara en kısa sürede müdahale edilerek söndürülmesine yönelik geniş çaplı önlemler alınıyor. Bu doğrultuda, gözetleme kulelerinden 24 saat gözlenen orman alanındaki olası yangınlarını en aza indirmek amacıyla işçiler, uçaklar, helikopterler, arazözler, doğal su kaynakları ile diğer ekipmanlara ilişkin hazırlıklar yapıldı.

Orman yangınları açısından en riskli bölge olan Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye'de bulunan 21.2 milyon hektar ormanlık alan, genellikle deniz kıyıları ya da kıyılara yakın yerlerde yoğunlaşıyor. Özellikle Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan kıyı bandı, yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturuyor. Buna göre, ormanların yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden 12 milyon hektarlık kısmı yangına çok hassas bölgelerde bulunuyor.

Orman yangınlarının büyüyerek felaket haline gelmesinde aşırı sıcaklar, nispi rutubetin düşüklüğü, şiddetli rüzgar büyük rol oynuyor.

-ANTALYA

Yüz ölçümünün yüzde 57'sini kaplayan ve bünyesinde 1 milyon 172 bin 461 hektar birinci derecede yangına hassas orman alanı bulunduran Antalya'da, son 10 yılda çıkan 2 bin 175 yangında 24 bin 239 hektar orman alanı kaybedildi.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, yangınlara anında müdahale edebilmek amacıyla 129 ilk müdahale aracı ve arazöz, 13 dozer, 1 ekskavatör, 6 treyler, 4 helikopter ve 2 amfibik uçakla hazır bekliyor.

Antalya Bölgesinde 2009'da tüm önlemlere rağmen 64'ü kırsal alan, 144'ü orman alanı olmak üzere 208 yangın çıkarken, bu yangınlarda 490 hektar orman alanı zarar gördü. Antalya Bölge Müdürlüğü geçen yıl kentteki 8 bin 712 hektar ormanlık alanda rehabilitasyon yaparak, yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına öncülük etti. Yangına müdahale için 46 ilave havuz oluşturulan kentte 9 adet de ilave yer ekibi kuruldu. Antalya'da 36 kilometre uzunluğunda yangın mücadele cephesi yapılırken, trafiğin yoğun olduğu toplam 202 kilometre köy yolu, kara yolu ve diğer yol kenarlarında temizlik gerçekleştirildi.

Antalya'da 1 Haziran - 31 Ekim tarihleri arasındaki orman yangını sezonunda anız yakılması yasaklanacak ve anız yakanlar hakkında cezai müeyyideler uygulanacak.

Olası yangınlarda DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, belediyeler ve diğer kurumlar ile iş makinelerine sahip kişiler, talep halinde mevcut pikap, kamyon, iş makineleri, su tankları ve arazözlerini Antalya Orman Bölge Müdürlüğünün emrine verecekler. Kırsal alanda çalışan kurumlarda yangın söndürme tüpleri ve su bidonları bulundurulacak. Müftülüklerce de camilerde orman yangınlarıyla ilgili hutbeler okunacak. Yangına gidilecek ana güzergahlardan ayrılan sapaklara ve orman içindeki yollara, Orman İşletme Müdürlüğünce, ''Yangına Gider'' levhaları konulacak.

-ADANA

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Akdeniz kıyı şeridinden başlayarak Toros Dağları'nın zirvelerine ve oradan da İç Anadolu'nun kurak kesimlerine kadar uzanan 906 bin 380 hektar alanın sorumluluk alanından yüzde 69'nun yangına birinci derece hassas kısımda yer aldığını söyledi.

Kara, yangın sezonunda, Sarıçam ilçesinde konuşlanmış helikopter, 56 yangın ilk müdahale ekibi, konusunda eğitimli 680 işçi, 6 yer ekibi, 53 arozöz, her biri 12'şer tonluk 15 ve 6 tonluk 3 adet su tankı, 10 dozer, 6 greyder, 5 karavan, 6 treyler, 10 ilk müdahale aracı, seyyar tamir aracı ve 65 devriye ve yangın gözetlemede kullanılan motosikletle orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini belirtti.

Yangın sezonu boyunca ormanlık alanları 24 saat gözetlemek için 48 adet yangın gözetleme kulesinin bulunduğunu ifade eden Kara, Orman Genel Müdürlüğünün TÜBİTAK desteğiyle, Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) kameralarıyla da Kadirli ve Karaisalı ormanlarının gözetlendiğini ifade etti.

Kara, ormanlık alanlarda geçen yıl 119 kilometre yangın emniyet yolu yapıldığını, mevcut 813 kilometrelik bölümün de tamir ve bakımının gerçekleştirildiğini, yangın sırasında tüm araçların konumunun internet üzerinden ''araç takip sitemi'' ile kesintisiz izlenebildiğini kaydetti.

Bölge ormanlarında 102 yangın havuzu bulunduğunu da belirten Kara, ''Su kaynaklarının birbirine uzaklıkları 10 kilometre olması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için planlanan 40 yangın havuzunun yapımı devam ediyor'' dedi.

Son 10 yıllık dönemde yılda ortalama 73 yangında 255 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü bildiren Kara, ''Geçen yıl çıkan 84 yangında 184 hektar alan tahrip oldu. 2010 yılında ise şu ana kadar çıkan 3 yangınında 0,24 hektar alan tahrip oldu. Yanan alanları yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz'' diye konuştu.

-HATAY

Hatay Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, sorumluluk bölgesinde 210 bin 926 hektar ormanlık alanın bulunduğunu belirterek, geçen yıl çıkan orman yangınlarında 574 hektarlık alanın zarar gördüğünü, buralara yangına dayanıklı fidanların dikiminin yapıldığını söyledi.

Yangınlarla mücadele kapsamında geçen yıl 20 kilometre emniyet şeridi açıldığını, bu yıl da 10 kilometrelik bölüm için çalışmaların tamamlandığını dile getiren Harbi, 21 arozöz, 2 dozer ve 16 havuzun bulunduğu bölgeye helikopter konuşlandırıldığını bildirdi.

Orman alanında 7 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu ve 14 personelin görev yaptığını anlatan Harbi, 49 orman muhafaza görevlisinin de koruma amaçlı çalışmalar gerçekleştirdiğini vurguladı.

Yayladağı ilçesine bir yangın izleme kamerası yerleştirildiğini kaydeden Harbi, ''Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP)'' kapsamında 2 bin hektarlık alanda çalışma yaptıklarını, buralara yeni fidanlar dikildiğini belirtti.

-ISPARTA/AFYONKARAHİSAR/BURDUR

Isparta Orman Bölge Müdürü Bilal Çalımlı, bölgenin yüzde 43'ünün ormanlık alan olduğunu belirterek, Afyonkarahisar'da iki, Burdur ve Isparta'da 37'şer olmak üzere geçen yıl Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sahasında meydana gelen toplam 76 orman yangınında 38 hektarlık alanın kaybedildiğini söyledi.

Çalımlı, 38 arozöz, 5 ilk müdahale aracı, 6 adet su ikmal (gezer havuz) aracı ile yangınlara müdahale edeceklerini ifade ederek, Isparta Valiliği Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunca orman içi dinlenme yerlerinde, özellikle hafta sonu ve resmi tatil günlerinde denetimlerin sıklaştırılması, ocak yerleri dışında ateş yakılmasına izin verilmemesi kararlarının alındığını bildirdi.

Burdur Valisi İbrahim Özçimen de orman yangınıyla mücadele için köylerin 3'te birine yangın söndürme tankı dağıtıldığını ve köylülere yangın söndürme eğitimi verildiğini belirtti. Özçimen, ''Çıkabilecek yangınlarda uzman ekiplerimiz gelene kadar gönüllü köylülerimiz yangına müdahale edecek. Belki büyümesini önleyecek belki de yangını tamamen söndürecekler'' dedi.

Burdur Orman İşletme Müdürü Ahmet Şahan da sorumluluk bölgelerine giren 134 bin hektarlık alanın 4 gözetleme kulesinde 24 saat görev yapan 10 görevli tarafından sürekli gözetlendiğini söyledi.

-MANİSA

Manisa Orman İşletme Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan 179 bin hektar ormanlık alanın, hava sıcaklıklarının en yüksek, nemin düşük olduğu mayıs ile kasım ayları arasında yangın tehlikesi altında bulunduğu bildirildi.

Ülke genelinde olduğu gibi Manisa'da da çıkan yangınların yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğunu belirten yetkililer, yangın sezonu boyunca Manisa'daki tüm ormanları görecek şekilde muhtelif yerlere tesis edilen 12 adet Yangın Gözetleme Kulesinden 24 saat boyunca kesintisiz gözetleme yapıldığı ifade edildi.

Yetkililer, 14 arazöz ekibi, 3 adet su tankı, 2 adet ilk müdahale aracı, 2 yer ekibi, 2 adet dozer ve 1 adet greyderle alınan yangın ihbarının anında değerlendirildiğini belirterek, yangınla etkin mücadele edebilmek için orman içindeki su kaynaklarının bulunduğu yerlerde 50 adet havuz, 25 adet de gölet yapıldığı dile getirdiler.

İşletme Müdürlüğü ekiplerince yılda ortalama 200 adet yangına müdahale edildiği, geçen yıl çıkan yangınlarda 61 hektarlık alanın yandığı, son 10 yılda ise ortalama 135 hektar alanın yandığı kaydedildi.

-UŞAK

Uşak Orman Müdürü Haydar Demir, kentin 552 bin 867 hektarlık ormanlık alana sahip olduğunu belirterek, kentin yüzde 45'inin ormanlarla kaplı olduğunu ifade etti.

Orman alanlarında bulunan 156 kilometre uzunluğundaki emniyet şeridinin bu yıl temizlendiğini, 6 kilometre emniyet şeridi yapıldığını bildiren Demir, ''104 personel ve 8 ekiple orman yangınlarına müdahale edeceğiz. 10 yangın gözetleme kulesinden sürekli olarak ormanları gözetliyoruz. İlimiz de DSİ'nin yaptığı 24 adet gölet bulunuyor. Biz orman yangınları için kritik olan 7 bölgede yangın su göleti oluşturduk'' dedi.

Demir, geçen yıl meydana gelen 22 yangında toplam 18.9 hektar ormanın yandığını belirterek, ''En büyük yangında 2 hektar arazi hasar gördü. Orman yangınları sonucu hasar gören tüm alanlar ağaçlandırıldı. Biz 189 dönemde ağaçlandırma yaptık, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ise 3 bin 400 hektar alanda 6 milyon 500 bin fidan dikti'' diye konuştu

-MERSİN

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, müdürlüğün sorumluluğunda 840 bin hektar alanın bulunduğunu, olası yangınlara karşı 2 helikopterin yanı sıra 61 arazöz ve 622 işçinin hazır durumda bulunduğu bildirdi.

Orman varlıklarını yüzde 45'den yüzde 55'e çıkardıklarını, 2013 yılına kadar da 150 bin hektar alanı ağaçlandırarak bu oranı yüzde 60'a ulaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Gözükara, ''Yangına dayanaklı türlerden olan incir, dikenli incir, zeytin, harnup, defne, çınar, akasya, alıç, kızılağaç, akçaağaç gibi fidanlar dikiyoruz'' dedi.

Geçen yıl çıkan 60 yangında 80 hektar alanın tahrip olduğunu belirten Gözükara, buralarda ağaçlandırma ve rehabilite çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

İstanbul'da 22 kuleden 24 saat gözlenen 556 bin hektarlık orman alanındaki olası yangınlara 398 işçi, 4 uçak, 1 helikopter, 34 arazöz, doğal su kaynakları ve 1 su tankı, 7 dozer, 2 loader, 6 grayder, 3 treyler, 53 motosikletle müdahale edilecegi bildirildi.

İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, bölge müdürlüğündeki 556 bin hektarlık alanın 72 bin hektarının ibreli plantasyon sahası olduğunu, plantasyon sahasının 40 bin hektarının İstanbul ili dahilinde bulunduğunu söyledi.

Üzmez, İstanbul'da birinci derece yangına hassas işletme müdürlüklerinin İstanbul ve Kanlıca, ikinci derece yangına hassas işletme müdürlüklerinin Çatalca ve Şile, üçüncü derece yangına hassas işletme müdürlüğünün ise Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü olduğunu belirtti.

İstanbul'da bu yıl orman yangınlarına karşı 34 arazöz, 1 su tankı, 7 dozer, 2 loader, 6 grayder, 3 treyler, 53 motosiklet, 1 helikopter, 4 uçak ve 398 işçiyle mücadele edeceklerini ifade eden Üzmez, diğer kurumların da 26 arazöz, 1 su tankı, 5 dozer, 1 loader, 3 greyder, 2 treyler, 42 motosiklet, 1 helikopter, 4 uçak, 327 işçiyle kendilerine destek vereceğini vurguladı. Üzmez, İstanbul'da 22 yangın kulesinin, aktif olarak kullanıldığını, bu kulelerle 360 derece haberleşme ünitesinin olduğunu bildirdi.

Üzmez, 2007 yılında GIS tabanlı olarak kurulan, mevcut yolların, su kaynaklarının ve orman durumunun işlendiği sayısal haritalı ''Yangın Yönetim Sistemi'' ile tüm hava ve yer araçlarının genel müdürlük ve yangına hassas bölge müdürlüklerince izlendiğine işaret etti.

Orman Genel Müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülen orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sisteminin 2007 yılından beri Antalya/Manavgat ve Muğla/Marmaris'te 10 adet gözetleme kulesinde kullanıldığını ifade eden Üzmez, bu sistemin bu yıl Taşdelen Kulesi'nde hizmete gireceğini söyledi.

Olası bir orman yangınında, helikopterlerin Karadeniz, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı, Ömerli ve Alibeyköy Barajı, Terkos Gölü gibi büyük su kaynakları dışında çok sayıda baraj ve göletlerden su alabileceğini ifade eden Üzmez, ''Ormanlarımızı 24 saat yangın sezonu dediğimiz aylarda gözetim altında tutuyoruz. Sahillerimiz, yangına en hassas yerlerimiz. Geçen yıl İstanbul'da 64 hektar alan yandı. İstanbul'un yüzde 48'i orman, yangın miktarının düşük olması sevindirici, ancak yangının sıfıra inmesi mümkün değil. Ege ve Akdeniz'de yangınlar, cumartesi-pazar çıkarken, İstanbul'da çarşamba ve pazartesi günleri biraz daha fazla görünüyor'' dedi.

Üzmez, Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde 12 bin kilometre orman yolu bulunduğunu, bu yıl 867 kilometre yangın emniyet şeridinin açılacağını ifade ederek, ''İlgili belediyeler çöplüklerde çıkabilecek muhtemel yangınların ormanlara sıçramasını önlemek için çöplükler etrafında asgari 30 metrelik yanıcı maddelerden arındırılmış emniyet şeridi açacak. Koruma altına alınan ve herkesin görebileceği şekilde tabela ve levhalarla işaretlenmiş, etrafı dikenli telle ihata edilmiş orman ve ağaçlandırma sahalarına ne maksatla olursa olsun hiçbir şekilde giriş-çıkış yapılmayacak, ateş yakılmayacak, ateşli maddelerle dolaşılmayacak'' diye konuştu.

-BURSA

Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, Bursa, Yalova ve Bilecik'i kapsayan sorumluluk bölgelerinde 759 bin hektar orman bulunduğunu, bu ormanları korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak için yıl boyunca çalıştıklarını söyledi.

Birinci derecede orman yangınlarına hassas bölgeden sorumlu olduklarını ifade eden Girgin, ormanlarda 38 adet yangın gözetleme kulesi bulunduğunu bildirerek, ''Bin 280 yangın emniyet, 6 bin 450 kilometrelik yangına ulaşım yolumuz var. Haziran ayına kadar bunların bakımları yapılacak, fiziki durumları iyileştirilecek. Çalışmalar şu anda başladı. 28 yerde haberleşme merkezimiz bulunuyor. 38 adet 3.5 ton, 2 adet 6 ton ve 7 adet 12 tonluk arazözümüz mevcut. Bunlar arazi araçlarının çıktığı her yere tırmanabilme özelliğine sahip'' dedi.

Her yıl Bursa Bölge Müdürlüğü emrine bir yangın söndürme helikopteri verildiğini anlatan Girgin, ihtiyaç olması durumunda İstanbul, Balıkesir, Çanakkale bölge müdürlüklerindeki helikopterlerin de yardıma geleceğini vurguladı.

Ali Girgin, ''24 saat ekiplerimiz iş başındadır. Geçen sezon çıkan 105 yangında 336 hektar alan tahrip oldu. En büyük zarar Yalova-Armutlu'da çıkan yangında meydana geldi. Bölgemizde yanan alanlar ve bozuk orman alanları kapsayan 415 hektar araziyi ağaçlandırdık'' diye konuştu.

-BALIKESİR

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Balıkesir'de 678 bin hektar orman bulunduğunu belirterek, sorumluluk bölgelerindeki ormanlarda olası yangınları söndürmede kullanılacak 42 havuzun 1 Hazirana kadar bakımlarının yapılarak, sularının tamamlanacağını söyledi.

Ateş, ''Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğüne her yıl bir yangın söndürme helikopteri verilir. Sezonda bizimle birlikte çalışan 278 mevsimlik işçi alıyoruz. Toplamda da bin 346 personelimiz sezon boyunca yangınla mücadele için çeşitli birimlerde aktif olarak çalışıyor'' dedi.

Müdürlük bünyesinde 75 adet arazi aracı, 7 dozer, değişik tonajlarda 61 arazöz ve 6 greyderlerinin bulunduğunu ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

''Greyderlerimiz şu anda orman yollarında ve yangın emniyet şeritlerinde bakım onarım yapıyor. Toplam bin 98 kilometre yangın yolumuz, 6 bin 688 kilometre de yine yangın bölgelerine ulaşabilmek için kullandığımız orman içi yollarımız var. Bölgemizde geçen yıl çıkan 63 yangında, 252 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bunun 174 hektarının ağaçlandırılması gerekiyordu. Yıl boyunca tamamı ağaçlandırıldı.''

Bölgede bulunan 70 adet yangın gözetleme kulesinde 24 saat personel bulundurulacağını kaydeden Ateş, ''Kulelerimizden birinde yangın izleme kamerası mevcut. Henüz deneme aşamasında. Verimli olursa, bu sistemi diğer kulelerimize de kuracağız'' dedi.

-SAKARYA/KOCAELİ

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kocaeli ve Sakarya'yı kapsayan 352 bin hektarlık orman arazisindeki olası yangınlara karşı, yangın eylem planına göre hareket edecek.

1 Mayıs-31 Kasım tarihleri arasındaki yangın sezonunda 38 işletme şefliği ve 7 işletme müdürlüğündeki ekipler yangınlara 18 arazöz, 3 tanker, 2 treyler, 1 mobil müdahale aracı ve 3 dozerle müdahale edecek. Helikopter ihtiyacı ise Zonguldak, İstanbul, Bursa ve Balıkesir'den temin edilecek.

2010 yılında Adapazarı'nda 39, Akyazı'da 14, Geyve'de 117, Hendek'te 52 ve Karasu ilçelerinde 12 kilometrelik yangın yolları bakım programına alındı. Ayrıca, yıl içinde yangına birinci derecede hassas Geyve'de 10, İzmit'te de 30 kilometrelik emniyet yolu açılacak.

Sakarya'da 6, Kocaeli'de 7 olmak üzere müdürlüğün sorumluluk bölgesinde 13 gözetleme kulesi bulunuyor. Geyve'de 6, Kocaeli'de 4, Adapazarı'nda 4, Akyazı, Hendek, Karasu ve Gölcük ilçelerinde birer adet yangın müdahale ekibi yangınlara karşı hazır durumda bekletilecek.

Yangın eylem planı kapsamında 20 ile 49 yaş arasındaki orman köylülerinden oluşturulan mükellef listesindeki kişiler de yangınlara müdahale edecek. Yangın sezonunda 50 mevsimlik yangın işçisi çalıştırılacak.

Diğer yandan, geçen yıl Kocaeli'de çıkan 45 yangında 256,5 hektar, Sakarya'da ise 31 yangında 97 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi. İyileştirme çalışmaları kapsamında zarar gören 271 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.

-ÇANAKKALE

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan, sorumluluk sahasında bulunan 1 milyon 800 bin hektar orman alanının, yangına hassas bölgelerin başında geldiğini ve nisan ayından itibaren yangın sezonu hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Yangın söndürme helikopterinin 1 Mayıs itibariyle bölgeye konuşlandırıldığını ifade eden Akşan, ''15 Haziran itibariyle 4 adet yangın söndürme uçağı ve 1 adet keşif uçağı Çanakkale Havaalanında konuşlanacak. Karadan yangına müdahale edecek 55 adet arazöz, 11 adet dozer, 7 adet greyder ve su tankerlerimizin bakımları da yapıldı ve sezona hazır olarak beklemektedir'' dedi.

Yangına hakim noktalarda 55 adet gözetleme kulesi bulunduğunu belirten Akşan, bölgede yıllık yangın ortalamasının bin 260 hektar olduğunu söyledi.

Çanakkale'de yıl yaklaşık 200 gününün rüzgarlı olduğunu ve 200 bin hektara yakın genç ormanda yanmaya müsait kızıl çam türü ağaçların ağırlıkta olduğunu bildiren Akşan, kış aylarının bol yağışlı geçmesi nedeniyle bozulan yangın emniyet şeritlerindeki bakım onarım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Musa Akşan, geçen yıl kentte çıkan 27 yangında 76 hektar alanın zarar gördüğün, yangınların en büyüğünün Biga'da meydana geldiğini ve 48 hektarlık alanın yandığını belirterek, ''Son 10 yılda yıllık ortalama 733 hektarlık alanda 44 yangın meydana geldi. Son 5 yılın en büyük orman yangını ise 2008 senesinde İntepe'de meydana geldi ve bin 424 hektarlık alan yandı'' dedi.

Akşan, yanan orman alanlarının tamamının yangının gerçekleştiği yıl içerisinde ağaçlandırıldığını söyledi.

-EDİRNE

Türkiye'de en az orman alanına sahip Edirne'de, 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında Keşan, Enez, Lalapaşa, Uzunköprü, Süloğlu ve Meriç ilçelerinde ormanlara izinsiz girişler yasakladı.

623 bin 380 hektar orman alanı ile Türkiye'nin en küçük orman alanına sahip olan Edirne'de, 105 bin hektar orman bulunuyor.

2008 ve 2009 yıllarında orman yangınının çıkmadığı kentte, 2007 yılında çıkan 3 yangında 16,5 hektar ormanlık alan zarar gördü.

-KIRKLARELİ

Kırklareli Orman İşletme Müdürü Şahin Aybal, 130 bin hektar ormanlık alana sahip olduklarını ve bu alandan 34 bin hektarının çam olduğunu belirtti.

Ormanların 5 kuleden 24 saat gözetlendiğini, yangınla mücadeleyi daha çok çamlık bölgelerde yoğunlaştırdıklarını ifade eden Aybal, olası büyük orman yangınlarına İstanbul ve Çanakkale'de konuşlandırılan helikopterlerin müdahale edeceğini bildirdi.

Aybal, son 9 yıl içerisinde 106.8 hektar alanın yangından zarar gördüğünü belirterek, bu alanlara 75 bin adet fidan dikliğini ifade etti.

Kırklareli'nde, 2009 yılında çıkan 11 yangında 11 hektar ormanlık alanın yandığı bildirdi.

Orman varlığını tehdit eden en önemli faktörlerin başında gelen yangınla mücadelede, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyman, Erzincan, Erzurum ve Kilis'te hazırlıklar yapıldı.

Türkiye'nin önemli orman alanlarına sahip Kahramanmaraş'ta yangına hazırlık çalışmaları kapsamında, 1 adet helikopterin İskenderun'da konuşlandırıldığını belirten yetkililer, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünde yangınla mücadelede 10 ekibin hazır bekletildiğini, 20 arazöz, 5 su ikmal aracı, 5 adet ilk müdahale aracı, 1 treyler, 3 dozer, 2 greyder, 21 motosiklet, 28 gözetleme işçisi, 14 haberleşme işçisi ile 110 müdahale işçisinin görev yaptığını ifade ettiler.

505 bin 822 hektar orman alanında, son 10 yılda meydana gelen 209 adet yangında 423 hektar alan zarar gördü. Geçen yıl çıkan 26 adet yangın, 23,4 hektar alan kül oldu. Yetkililer, yangında zarar gören alanın tamamının yeniden orman olarak tesis edildiğini belirtti.

-ADIYAMAN

Adıyaman Orman İşletmesi Müdürlüğü, yangınla mücadele için yapılan çalışmalar kapsamında, 3 ekip oluşturuldu. Her ekibin, bir arazöz, 8 personel ile yeterlince araç gereçten oluştuğunu belirten yetkililer, ihtiyaç anında ormanlık bölgedeki ve yakınındaki köylerden ve güvenlik birimlerinden takviye alındığını ifade ettiler. Geçen yıl Adıyaman'da il genelinde 12 yangın meydana geldi ve 11,2 hektar alan yandı.

Yangınla ilgili gerekli önlemler alınırken, 2010 yılında 4 bin hektar alanda da rehabilitasyon yapılıyor.

-GAZİANTEP/KİLİS

Gaziantep Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, kentte 2007 yılında bir yerde 20 dekar alanda yangın çıktığını, aynı yıl ağaçlandırma çalışması yapılarak 3 bin fidan dikildiğini belirtti.

Niziplioğlu, 2008 yılında bir yerde 8 dekar alanda yangın çıktığını ve aynı yıl 1000 fidan dikildiğini, geçen yıl ibe 106 dekar alanda çıkan yangının ardından alanın tekrar ağaçlandırılarak 12 bin 800 adet fidan dikildiğini anlattı.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nun her yıl Vali Yardımcısı başkanlığında toplandığını anımsatan Niziplioğlu, yangınla ilgili sezon süresince yapılacak işlemlerin ve gerekli tedbirlerin görüşüldüğünü, ''Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı''nın 24 saat aktif tutulduğunu hatırlattı.

Kilis Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, Kilis'te genellikle Suriye sınırında bulunan ormanlık alanlarda yazın hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte orman yangınlarında da artış gözlendiğini söyledi.

Kaya, yangınların önlenmesi için 100 kilometre yangın emniyet yolu bulunduğunu, yangın helikopterinin Bölge Müdürlüğünde konuşlandırıldığını belirterek, ''80 personel ve ekipman orman yangınlarıyla mücadelede hazır bulunuyor. 3 adet yangın gözetleme kulemizde 24 saat gözetleme yapılıyor'' dedi.

Kilis'te 108 bin hektar mevcut orman alanı bulunduğunu bildiren Kaya, geçen yıl yangınlarda kaybedilen 16,3 hektar alanda ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

-BİTLİS

Bitlis Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ormanlık alanları meşe ağaçlarıyla kaplı ilde büyük çaplı orman yangınlarının meydana gelmediğini ve bu nedenle yangından kaybedilen ormanlık alanların olmadığını bildirdiler.

Bitlis'te otların sonbahar aylarına doğru kurumasından dolayı orman yangınlarının yaşandığına işaret eden yetkililer, sonbahara doğru ağaçlarda su üremesinin durması ve yaprakların kurumasından dolayı bazen küçük yangınların yaşanabildiğini belirttiler. Kentte, yangın helikopterinin ve yangın izleme kameralarının olmadığını ifade eden yetkililer, yangınlara, Orman İşletme Müdürlüğü personelleri, bir arozöz ve diğer malzemelerle müdahale ettiklerini bildirdiler.

-ERZURUM/ERZİNCAN

Erzurum Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Temur, kentte yangın helikopteri bulunmadığını belirterek, olası yangınlara müdahale için 4 tane arazöz, 20 tane de iş makinesine sahip olduklarını ifade etti.

Temur, yangın izleme kamerasının da olmadığını belirterek, ''2009 yılında Erzurum'da 6 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı. Yaklaşık 4 milyon fidan toprakla buluşturuldu. 2009 yılında 9 milyon 243 bin fidan üretimi yapıldı. 2010 yılında ise hedefimiz ise 15 milyon fidan üretmek'' diye konuştu.

Erzincan Orman İşletme Müdürü Halil Yörükoğlu, kentin 5. derece hassas yangın bölgesi olduğunu belirterek, bölgede meydana gelen yangınların birçoğunun anız yakımından kaynaklandığını söyledi. İlde yangın emniyet şeridi uygulaması ve yangın müdahale helikopteri bulunmadığını dile getiren Yörükoğlu, yangınla mücadele için 35 personelin görevli olduğunu kaydetti.

1 arazöz ve 5 iş makinesinin bulunduğunu ifade eden Yörükoğlu, ''2008 yılında 3.8 hektar alanda 3 yangın meydana geldi. Son 10 yılda 104 hektar alan kullanılamaz hale geldi. 2009 yılında bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı ve 1.5 milyon fidan dikildi. 2010 yılında ise 2 milyon civarında fidan dikilecek. Şu ana kadar 600 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi'' dedi.

-TUNCELİ

Tunceli Orman İşletme şube şefliğinden alınan bilgiye göre, orman yangınları için 15 kişilik acil müdahale ekibi 24 saat çalışmaya hazır bekletiliyor.

Yetkililer, bölgede 15 dakikalık hazırlıktan sonra en geç 45 dakikada yangın bölgesine ulaşılabilecek hazırlığın yapıldığını belirterek, her türlü arazi şartında gidebilen 1 arazöz, 6 farklı iş makinesi ve personel taşıyıcılarıyla yangına müdahale edildiğini bildirdiler. Geçen yıl orman yangını olmamasına rağmen, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dağıtıma hazır 40 bin adet sedir ve karaçam fidanı bulunyor.

-KARS

Kars Çevre ve Orman Müdürlüğünde görevli Orman Mühendisi Mehmet Hakverdi, Kars'ın yangına hassas bölge olmadığını, ancak yine de yangın sezonunda 120 kişinin görev yaptığı yangın söndürme ekibinin 24 saat görev yaptığını bildirdi. Yangın söndürme için 2 adet arazözün bulunduğunu, ancak yangın söndürme helikopteri olmadığını ifade eden Hakverdi, ''Bölgemizde yaklaşık olarak 36 bin hektar sarıçam ormanı mevcut olup, yangın neticesinde orman alanı kayıpları bulunmamaktadır. Bölgemizde yangın emniyet şeritleri açılmamaktadır. Yangın gözetleme kulesi de yok. Yılda ortalama 2 bin 500 hektar alan ise ağaçlandırılmaktadır'' dedi.

-BİNGÖL

Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yüz ölçümünün yüzde 33'ü orman alanı olan Bingöl'de, yaz aylarında orman yangınlarının söndürülmesi için 1 yangın söndürme aracı, 5 kurtarma aracı ve 40 işçinin hazır bekletiliyor.

Yangınları önlemeye yönelik her köyde 20 kişilik yangın mücadele ekibi oluşturulduğunu bildiren yetkililer, Türkiye'deki orman yangınları riski bakımında 3. derecede yer alan Bingöl'de, orman alanlarının meşelik olmasından dolayı yangın riskinin asgari düzeyde olduğuna da dikkat çekiyorlar.

-MALATYA

Malatya Orman İşletme Şefliği yetkilileri, 188 bin hektar alanda ormanlık alanı bulunan Malatya'da, yangın sezonu için 20 işçinin bulunduğunu, 10 işçinin de ihale yöntemiyle alındığını bildirdi.

Yetkililer, kentin değişik yerlerinde yangına ilk müdahale ekip binasının bulunduğunu, bunlardan birinin ve yangın emniyet şeridinin yangın riskinin bulunduğu Pütürge ilçesinde olduğunu söylediler. Bölgede yangın havuzları hazırlandığını, 2 arozözün hizmete hazır bekletildiğini kaydettiler. Malatya merkezde 2005, 2006, 2008 ve 2009 yıllarında hiç yangın olmadığını, 2007 yılında 2 hektar sahanın yandığını belirttiler. İlçelerde ise 2008'de 0,8 hektar, 2009'da ise 3,5 hektar ormanlık alanın yangın sonucu kaybolduğunu belirttiler.

-ARDAHAN

Göle Orman İşletme Müdürü Rahmi Çelebi, Ardahan'daki ormanların büyük çoğunluğunun sarıçamdan oluşması nedeniyle yangın riski en düşük ormanlar arasında yer aldığını belirterek, Ardahan'ın 547 bin hektarlık bir alana sahip olduğunu, bu alanın 43 bin hektarının orman olduğunu söyledi. Çelebi, ''Bölgemizde son 5 yılda sadece 5 yangın meydana geldi. Bu yangınlardan etkilenen 2 hektarlık alan ise orman değil, sadece örtü yanmıştır. Yani söz konusu yangınlarda hiçbir ağacımız zarar görmemiştir'' dedi.

Yine de tedbirli olduklarına dikkati çeken Çelebi, ''Bizim bölgemiz Türkiye'de yangın riskinde 5. sırada. Ama bu yangın çıkmayacak anlamına gelmez. Yangın şeridimiz ve kamera sistemimiz yok. Ama bize yeterli olan bir arazöz aracımız ve 40 kişilik yangın söndürme ekibimiz mevcut'' diye konuştu.

-MUŞ

Muş'ta verimli orman alanın 5 bin 125 hektar, verimsiz alanın ise 65 bin 928 hektar olduğu ve toplam ormanlık alanın 71 bin 103 hektarı kapsadığı bildirildi. Yangına müdahale için 80 personelin hazır tutulduğunu belirten yetkililer, olası bir yangın çıkması halinde vatandaşların 177 numaralı hattı aramalarını istediler.

Bölgede yangında kaybolan orman alanı bulunmazken, Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 800 hektar alana ağaç dikimi yapıldığı ve söz konusu ormanlık alanlarda emniyet şeridi açılmadığı belirtildi.

-IĞDIR

Iğdır'da ormanlık alan bulunmadığı ve Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığını, Küçük ve Büyük Ağrı dağları eteklerinde bozuk baltalık nitelikte 162 hektar orman bulunduğunu belirten yetkililer, 4 bin hektarlık yeşil alanda ise gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını ve vatandaşların bilinçlendirilmeye çalışıldığını bildirdiler.

İç Anadolu'da daha çok anız yangınlarından kaynaklanan orman yangınlarıyla mücadele ediliyor.

Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, Aksaray ve Karaman'ın da dahil olduğu bölgelerindeki toplam ormanlık alanın 735 bin hektar olduğunu, bu rakamın da toplam alanın yüzde 13'üne karşılık geldiğini belirtti.

Konya bölgesinde ormanlık alanın az bilindiğini, ancak bölgenin yüz ölçümü geniş olması nedeniyle rakamın küçümsenemeyecek miktarda olduğunu ifade eden Ünal, ''735 bin hektar ormanlık alanla diğer bölge müdürlükleri içinde 11. sıradayız'' dedi.

Ünal, bölgede daha çok kara çam, meşe, ardıç ve sedir gibi ağaç türlerinin bulunduğunu, bu türlerin de kolay kolay tutuşmadığı için yangın riskinin az olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Geçen yıl çıkan yangınlarda Konya'da 81, Aksaray'da 2 ve Karaman'da 1 hektar ormanlık alan zarar gördü. 2008 yılında ise çıkan yangınlarda Konya, Aksaray ve Karaman'da toplam 16 hektar ormanlık alan yanmıştı. Buna karşın buğday ambarı olarak bilinen Konya'da hasat sonrası yakılan anızlar ormanlara sıçrayarak büyük yangınlara neden oluyor. Bölgemizde yangınların büyük bölümü anız yangınlarından çıkıyor. Geçen yıl 1800 hektar alanda anız yangınına müdahale ettik. Bu yıl da yangınların ormanlarımıza sıçramaması için tüm hazırlıklarımız tamamladık. 24 adet ilk müdahale ekibimizi ormanların içinde konuşlandırmış vaziyette. Aynı şekilde 25 adet arazöz de bölgedeki yangınlara müdahale ediyor. 15 adet yangın gözetleme kulesi de mayıs ayı sonu itibariyle faaliyete başlayacak. Bu kulelerde 24 saat ormanlar gözetleniyor.''

Bölgelerinde 1990'lı yıllarda Konya'nın Beyşehir ilçesinde çıkan büyük bir yangında 500 hektarlık alanın yandığını anlatan Ünal, 2006 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesinde çıkan yangında da 70 hektarlık alanın yandığını, bölgenin yıllık ortalama 70 hektarlık alanda yangın çıktığını bildirdi.

Ünal, yanan ormanlık alanların kısa süre içinde sürülüp, ekilip fidanların dikildiğini kaydetti.

-YOZGAT

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi Orman İşletme Müdürü Ahmet Akgül, hassas bölgelerde 4 adet 300'er tonluk yangın söndürme havuzunun hazır tutulduğunu, havuzların helikopter ve arozözlere su kaynağı sağladığını, işletmeye ait yangın söndürme helikopteri bulunmamakla birlikte en yakın konuşlandığı yerden helikopter ve uçağın gelmekte olduğunu söyledi.

Yangın emniyet şeridi olarak köy yolları, kara yolları ve orman yollarının bulunduğunu kaydeden Akgül, kamera sisteminin bulunmadığını, 3 adet yangın gözetleme kulesinden 24 saat gözetleme yapıldığını, bu kulelerde dürbün ve telsizlerin mevcut olduğunu ifade etti.

Akgül, ''Olası çıkabilecek yangına karşı 3 arazöz hazır bulundurulmakta olup, buna ek olarak 2 adet 3 tonluk su tankı acil müdahaleler için bekletilmektedir. Ayrıca 2010 model 4x4 araç üzerinde 300 litrelik su tankı ile ilk müdahale için orman yangınlarına karşı mücadeleye destek vermek için bulunmaktadır'' dedi.

Ahmet Akgül, Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında 196 bin hektar orman alanının bulunduğunu, geçen yıl meydana gelen 20 yangından 10 hektar alanın etkilendiğini, bu alanlara da ağaç dikimi yapıldığını sözlerine ekledi.

-ESKİŞEHİR

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, orman yangınları açısından ikinci derece hassas bölgede yer alan kentte yangın helikopteri bulunmadığını, ihtiyaç duyulması halinde Denizli ve Bursa'dan hava desteği alındığını bildirdi.

Aydın, 22 gözetleme kulesiyle ormanların tamamının gözetlendiğini belirterek, ''22 arozöz var. Yangınla mücadele edecek yaklaşık 400 kişilik ekibimiz var. Kentte henüz yangın izleme kamerası mevcut değil'' dedi.

Aydın, Eskişehir'de bugüne kadar yaklaşık 500 kilometre yangın emniyet şeridi yapıldığını ifade ederek, bu yıl yaklaşık 40 kilometrelik emniyet şeridi yaptıklarını anlatarak, ''Eskişehir'in yüzde 26'sı orman. Avrupa ortalaması yüzde 40'lara yakın. Bölgemizde yılda ortalama 50 orman yangını çıkıyor. Bu yangınlarda yaklaşık 50 hektar alan zarar görüyor'' dedi.

-KÜTAHYA

Kütahya Orman Bölge Müdürü Cumali Akın, ilin yüzde 53'e denk gelen 621 bin 231 hektarının ormanlarla kaplı olduğunu bildirdi.

Orman içi yolların 7 bin 954 kilometre planlandığını, bunun 5 bin 386 kilometresinin yapıldığını ve bu yıl 50 kilometre yol açacaklarını ifade eden Akın, 750 kilometre yangın emniyet yolu inşası planladıklarını, 519 kilometresini yaptıklarını ve bu yıl 26 kilometre yol tesis edeceklerini söyledi.

Akın, ''Ormanların tamamının gözetlenmesini sağlayan 36 gözetleme kulesi, 7 haberleşme merkezi mevcuttur. Yangınla mücadele için 35 arazöz, 8 su tankı, 4 dozer ve 4 greyderimiz var, ayrıca 6 hassas köyde 2.5 tonluk su tankları konuşlandırdık. Arazözlerin su ikmali için su kaynakları gerekmektedir. 89 su kaynağı olması gerekirken 83 su kaynağımız var, 6 gölet ihtiyacı birkaç yıl içerisinde tamamlanacak'' dedi.

Müdürlük bünyesinde 707 çalışanın tamamının orman yangınlarında görev yapabildiğini ifade eden Akın, son 10 yılda çıkan 636 orman yangınında 1848 hektar alanın zarar gördüğünü, 2006 ve 2007'deki iki büyük yangında da 1185 hektar alanın yandığını belirtti.

Geçen yıl çıkan 58 orman yangınında 23 hektar alanda zarar oluştuğunu belirten Akın, ''Orman yangınıyla mücadelede müdürlüğümüzde 2008'de 6 milyon 600 bin 644 lira, geçen yıl 6 milyon 792 bin 632 lira harcanmış olup, bu yıl 7 milyon harcanması bekleniyor'' diye konuştu.

Akın, yangın söndürme çalışmaları için Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde uçak veya helikopter konuşlandırılmadığını ifade etti.

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te geçen yıl çıkan 30 orman yangınında 13 hektar alan zarar gördüğü, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin yöresinde son 10 yılda 138 örtünün yandığı, Giresun'da geçen yıl 4 orman yangını çıktığı, Bayburt'un ise orman yangınlarına ilişkin hassas bölge olmadığı bildirildi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Zonguldak, Bartın ve Karabük'te, olası yangınlara karşı 7 kilometre emniyet şeridi açılmasının yanı sıra 125 personel görev yapacak, 1 Temmuzdan itibaren de helikopter konuşlandırılacak.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, yangınlara 5 ilk müdahale aracı, 21 arazöz, 6 greyder, 2 adet 12 tonluk su ikmal aracı, 5 dozer ve 2 iş makinesinin yanı sıra 1 helikopterle müdahale ettiklerini söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü ile Bilkent Üniversitesince geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen yazılım doğrultusunda önemli ormanlık alanların yer aldığı Karabük'e kameralar yerleştirildiğini anlatan Gül, şöyle dedi:

''Kameralar, görüş açısındaki duman ya da alevi 10-25 saniyede tespit ederek alarm veriyor. Yangın Erken Uyarı Sistemi ile risk grubundaki kızılçam ve karaçam ormanları izleniyor. Yangına 15 dakika içinde müdahale etmemiz, yayılmasını engelliyor. Yangınla mücadelede göl, gölet ve baraj gibi su alanlarından da faydalanıyoruz. Yeni havuz ve göletlerin de yapımına ağırlık veriliyor. Bakım, eğitim, eksik malzemelerin ikmali de gerçekleştiriliyor.''

Gül, Karabük'ün Cemaller köyüne yangın söndürme helikopterinin 1 Temmuzdan itibaren konuşlandırılmasının beklendiğini, 3 ay süreyle bölgede görev yapacağını kaydetti.

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te geçen yıl çıkan 30 orman yangınında zarar gören 13 hektar alan, 2002'den itibaren en düşük oran oldu.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Zonguldak, Bartın ve Karabük'teki ormanlarda 2002'den itibaren çıkan yangınlarda en fazla alan 833 hektarla 2003'te, en az ise 13 hektarla 2009'de zarar gördü.

Bölgelerde toplam 1535 hektar alanın zarar gördüğü 2002-2009'da en fazla yangın 159 adetle ağustos, 102 ile temmuz, 98 ile nisan ve 79 ile eylülde, en az yangın ise 5 adetle ocak aylarında çıktı. Geçen yıl çıkan yangınlardan 8'inin nedeni belirlenemezken 14'ü yıldırım, 7'si anız ve 1'i sigaradan kaynaklandı.

Yetkililer, rehabilitasyon, erozyon kontrol, yol kenarı bakım, rekreasyon ile yanan alanların tekrar ağaçlandırılmasına yönelik projeler kapsamında çok sayıda fidan dikiminin gerçekleştiğini kaydettiler.

-TRABZON/RİZE/GÜMÜŞHANE/ARTVİN

Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, yangınların ormanı olan ülkelerin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu belirterek, hizmet verdikleri Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin yöresinin ise orta ve düşük seviyede yangına hassas yerler arasında bulunduğunu bildirdi.

İpek, ''Bölge Müdürlüğümüzde orman yangınlarının çıkış nedenlerine baktığımızda yüzde 96'sının insan kaynaklı olduğu görülmektedir. İhmal ve dikkatsizlik en başta gelen sebepler arasındadır. Bunlar anız yakma, fındık ve çay bahçelerinin temizliği, açma, piknik ateşi, sigara gibi dikkatsizliklerdir. Ancak son yıllarda yıldırım ve enerji hattından çıkan yangınlar da dikkati çekmektedir'' dedi.

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünde son 10 yılda 138 yangın çıktığını belirten İpek, ''Bu yangınlar sonucunda toplam bin 480 hektarlık saha zarar görmüştür. Ancak yangınlar örtü yangını şeklinde olduğundan ormanlara çok fazla zarar vermemiştir. Tepe yangını sonucu ile zarar gören sahalar bir sonraki yıl ağaçlandırılmıştır'' diye konuştu.

İpek, orman yangınlarıyla etkin mücadele için personel, araç ve ekipmanların sürekli hazır bulunduğunu ifade ederek, ''Bölge Müdürlüğümüzde 4 adet yangın arazözü, 2 adet dozer, 2 adet greyder ve hizmet vasıtaları yangın anında hemen müdahale edebilecek durumdadır'' dedi.

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, bir yılda ortalama 8-9 ayı yağışlı geçen bölgede tehlikeli orman yangınlarının az çıktığını, meydana gelen örtü şeklindeki yangınların ise büyük tehlike arz etmediğini söyledi.

Ceylan, geçen yıl Giresun'da 4 orman yangını çıktığını belirterek, ''Sadece alt kısımlardaki bitki örtüsü yandı. Bu yangınlarda, ormanlık alanlarımızda kayda değer zararlar meydana gelmedi. Bölgemiz sürekli yağışlı ve rutubetli olduğundan son 10 yılda çıkan yangınların çoğu örtü yangını şeklindedir'' dedi.

Bölge müdürlüğü bünyesinde orman yangınlarıyla mücadelede 60 daimi işçi çalıştırıldığını belirten Ceylan, yangın söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere 5 adet arazör, 4 adet dozer, 4 adet greyder ve 1 adet treyler bulunduğunu kaydetti.

Bayburt Çevre ve Orman Müdürü Alparslan Katırcı, Bayburt'un orman yangınlarına ilişkin hassas bir bölge olmadığını ifade ederek, herhangi bir sorun olduğunda ise Torul Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki araçların devreye girdiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi