Göçükte ölen madencilerin kimlikleri

Zonguldak'ta maden ocağında göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadı. Göçük altından 28 madencinin cesedi çıkarılırken, bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı. Göçükte ölen madencilerin kimlikleri:

GİRİŞ 20.05.2010 14:04 GÜNCELLEME 20.05.2010 14:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

KİMLİKLER TESPİT EDİLDİ

Bu arada göçükte ölenlerin kimlikleri açıklandı:

Adem Çengel,

Ahmet Karabektaşoğlu,

Dursun Kartal,

Ekrem Akkaya,

Engin Düzcük,

Erdem Alkin,

Erkan Taşdemir,

Erman Çaylıoğlu,

Hasan Akbaba,

Hüseyin Arslan,

Hasan Ersin,

İlker Bebek,

İsmail Fidan,

Kadir Ötgeç,

Koray Kebabcı (Maden Mühendisi),

Murat Özbay,

Mustafa Zoroğlu

Ramazan Bakıroğlu,

Ramazan Yavuz (Maden Mühendisi),

Sabri Özdal,

Sadık Kocakaya,

Samet Aydın,

Serkan Yılman,

Şahin Ataman,

Şahin Tavukçu,

Şeref Aydoğan,

Tarık Candemir,

Veli Akyüz,

Volkan Candemir,

Yunus Ekmekçi.

MADENCİLERİN CENAZELERİNİN AİLELERİNE TESLİM EDİLMESİNE BAŞLANDI

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesine başlandı. Yaşamını yitiren işçilerden mühendis Koray Kebabcı'nın Türk bayrağına sarılı cenazesi ailesine teslim edildi.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde Kebabcı için düzenlenen törene, yakınları, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eski TBMM Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile bölge milletvekilleri katıldı.

Mühendis Kebabcı için helallik isteyen imam, yaşamını yitiren madencilerin hepsinin şehit, acılarının büyük olduğunu söyledi.

Duaların ardından Kebabcı'nın tabutu bakanların da desteğiyle ambulansa kadar taşındı. Cenaze ailesi tarafından defnedilecek.

12 MADENCİNİN CENAZESİ AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ, 8'İNİN KİMLİĞİ HENÜZ BELİRLENEMEDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatınI kaybeden 28 madencinin cesedi hastane morguna getirildi. 12 madencinin cenazesi ailelerine teslem edildi, 8'inin kimliği henüz belirlenemedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, maden ocağında mahsur kalmalarının ardından cesetlerine ulaşılan 28 kişiden 20'sinin kimliği tespit edildi.

Madencilerden 12'si yapılan otopsinin ardından ailelerine teslim edildi.

TOPLU BİR TÖREN DÜZENLENMEYECEK

Bu arada yaşamını yitiren madenciler için toplu bir tören düzenlenmeyeceği bildirildi. Hastane morguna cenazesi getirilen 14 kişiden 11'inin kimlik tespitinin yapıldığı, otopsisi yapılan cenazelerin teslim edildiği kaydedildi.

Bakan Yazıcı ve Yıldız, morg önünde bekleyen ailelere baş sağlığı dilediler.

ÖMER DİNÇER SON BİLGİLERİ AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, maden ocağında göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadığını kaydederek, ''28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı'' dedi.

Dinçer, grizu patlamasının ardından kriz merkezinin oluşturulduğu Gelik beldesindeki TTK'ya ait ''75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu'' önünde gazetecilere son durum hakkında bilgi verdi.

KİMLİKLER TESPİT EDİLDİ

Göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadığını, arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dinçer, şunları söyledi:

''28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı ve hastanelere sevkıyatı başladı. Aşağı yukarı şu ana kadar 10-15'e yakın arkadaşımızın hastanelere nakli tamamlandı. Geri kalanları da seri bir şekilde 5'er, 10'a dakika arayla 540 metre aşağıdan çıkarılıyor ve hastanelere gönderiliyor. Oradaki savcılığın tespitinden sonra da ailelerine teslim edilecek. Dolayısıyla işlemleri bitirmek üzereyiz. Çok büyük ihtimalle eğer o iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış olacağız.''

''BAŞBAKANLIK ACİL DURUM FON YÖNETİMİ, ÖLEN İŞÇİLERİN YAKINLARINA İLK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMALARI İÇİN 10'AR BİN LİRALIK YARDIM YAPACAK''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetiminin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10'ar bin liralık yardım yapacağını bildirdi.

Dinçer, bir gazetecinin, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına yardımda bulunulup bulunulmayacağına ilişkin bir soru üzerine, işçilerin tamamının sigortalı olduğunu, bunlardan da 23'ünün emekliliği hak ettiğini bildirdi. Emekliliği hak edenlerin tamamının ailelerine ölüm aylığı bağlanacağını açıklayan Dinçer, emeklilik için yeteri kadar prim yatırmamış işçilerin hak sahiplerine ise ömürleri boyunca, işbaşında vefat etmeleri sebebiyle, emekli aylığının yüzde 70'i düzeyinde olan ''sürekli iş göremezlik ölüm geliri'' bağlanacağını ifade etti.

Bütün ailelerin her halükarda bir emekli aylığına hak kazanacağını kaydeden Dinçer, ''SGK zaten bütün sigortalıların cenaze masrafları için küçük de olsa bir yardım yapıyor. O masrafları karşılayacağız. Ayrıca Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetimi ölen işçilerin yakınlarına ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10'ar bin liralık yardım yapacak. Bu yardımlar bugün Zonguldak Valiliğine aktarıldı, oradan da ailelere iletilecek'' dedi.

Bir gazetecinin ''Şöyle bir eleştiri bugün gazetelerde yer aldı: Özel firmalara burada yetki veriliyor. Bu firmalar içlerinde bir denetçi barındırmak zorunda ama denetim ücreti de aynı firmaca ödeniyor. Bu yüzden o denetçilerin yaptığı denetimler sağlıklı olabilir mi? Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soruya Dinçer, şu yanıtı verdi:

''Bu, bizim kaza sebebiyle konuşmamız gereken bir soru değil. Bu soru bizim denetim sistemimizle alakalı olarak tartışabileceğimiz bir sorudur. Bu eleştirilerin haklı ve haksız boyutları var. Temelde şöyle bir varsayımdan hareketle eleştiriler yapılmaktadır: 'Bu tip kurumlarda mutlaka bir iş güvenliği uzmanı çalışmak zorunda. Bu uzman maaşını işverenden alırsa acaba orada görevini yapmakta bir ihmal ortaya çıkar mı?' Bu endişe ile eleştiriler yapılmaktadır. Olabilir, olmayabilir de. Ama zaten Türkiye'deki iş güvenliği sistemini değiştirmeye çalışan bir hazırlık yapıyoruz. Kendi içimizde tartıştığımız konulardan biri de bu. Eğer bahsedildiği gibi mahsurlu bir boyutunu da görürsek değiştirmeyi de düşünürüz.''

Bu arada, kuyu önünde işçi yakınları ve diğer görevliler için Kızılay'ın oluşturduğu çadırlar da kaldırılmaya başlandı.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, kuyu önünde gazetecileri yaptığı açıklamada, ocakta kalan 2 işçiye ulaşmanın zor olabileceğini söyledi.

''GAZDAN ZEHİRLENME OLDUĞU KESİN. ARKADAŞLARIMIZI O PATLAMA ANINDA GAZ ZEHİRLENMESİNDEN KAYBETMİŞ GÖRÜNÜYORUZ''

Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağındaki kazada, işçilerin patlama anında gaz zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini söyledi.

Dinçer, grizu patlamasının ardından kriz merkezinin oluşturulduğu Gelik beldesindeki TTK'ya ait ''75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu'' önünde gazetecilere son durum hakkında bilgi verdi.

Adli Tıptan da bazı uzmanların olay yerinde olduğu ve inceleme yaptığının hatırlatılması ve olayın oluş şekli ile ilgili yeni bilgi olup olmadığının sorulması üzerine Dinçer, yeni bir bilgi bulunmadığını belirterek, ''Gazdan zehirlenme olduğu kesin. Arkadaşlarımızı o patlama anında gaz zehirlenmesinden kaybetmiş görünüyoruz'' dedi.

Dinçer, dört kişinin kimlik tespitinin yapılamadığı için ulaşılamayan işçilerin kimler olduğunun bilinemediğini söyledi.

Defin işlemleriyle ilgili bir soru üzerine Dinçer, ''Bugün mümkün olduğunca ailelere teslim etmeye uğraşıyoruz. Aileleri nasıl karar verirlerse defin işlemleri ona göre tamamlanacak diye bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

''HİÇ ARA VERMEDİK. ÇÜNKÜ İKİ KİŞİ DE OLSA, BİR KİŞİ DE OLSA BİZİM CANIMIZ ORADA. ONLARI ÇIKARTMAK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ''

İki kişiye ulaşılması konusundaki çalışmaların aynı şekilde devam edip etmediği yönündeki soru üzerine, Dinçer, ''Hem Gelik bölgesinde, hem de Karadon konusunda çalışmalar aynen devam ediyor. Hiç ara vermedik. Çünkü iki kişi de olsa, bir kişi de olsa bizim canımız orada. Onları çıkartmak için uğraşacağız'' yanıtını verdi.

''Dört gün gibi bir sürede göçüğe ulaşılması gibi bir zaman telaffuz edilmişti. Sabah erken saatlerde cenaze haberleri gelmeye başladı. Ne değişti?'' şeklindeki bir soru üzerine Dinçer, şöyle konuştu:

''Şunu söyleyeyim. Aslında değişikliğin özü gece orada çalışan arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği mucize. Başka bir izahı yok. Çünkü orada 550 metreye kadar zaten riskli de olsa inme imkanımız vardı bizim, onu yapıyorduk. Kurtarma kafesi, 360 metreden sonraki bölümde inmekte zorlanıyordu ve platform üzerinde dağılmıştı. Bu açıdan da biz hiç kimsenin hayatını riske etmeyi düşünmediğimiz için tedbirli davranıyorduk. Mümkün olduğu kadar yedek kafesi sabitlemeden inmeyi düşünmemiştik. Ama arkadaşlarımız, dün geceden itibaren burayı tamir etmeye başlamışlardı. Sabaha karşı tamiratları bitti. Biraz riskli olmasına rağmen kafesi oraya yerleştirmeyi başardılar.

Doğrusu, ben buradan o arkadaşlarımızın bir mucize yaptığını düşünüyorum. Hepsine teşekkür ediyoruz. Platformu oraya indirdikten sonra kurtarmak için arkadaşlarımızı gönderme şansımız doğdu. Zaten o bölge bütünüyle betonla kaplı olduğu için orada çöküntünün olma ihtimalinin zayıf olduğunu biz biliyorduk. Çöküntü yok şimdi orada. Oraya gittiğimiz zaman arkadaşlarımızı topluca belli bir yerde bulduk.''

Bütün işçilerin aynı yerde bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine Dinçer, 19 kişiyi bir yerde, dokuz kişiyi başka yerde bulduklarını, iki kişinin ise nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

İki işçinin nerede olduğu yönünde bir tahminin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Dinçer, ''En azından çalışma şartları, bulundukları yerler itibarıyla tahminlerimiz var. O tahminlerimize göre de ulaşmaya çalışıyoruz'' dedi.

Bakan Dinçer, 540 metrede bir platform olduğunu kurtarma çalışması yapanların oradan indiğini belirterek, ''Muhtemeldir ki yine çöküntünün olduğu yerde bulunuyorlar. Biz onların çalıştıkları yerleri tahmin ederek ulaşmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

OCAKTAN ÇIKARILAN CESETLER, AMBULANS VE CENAZE ARAÇLARIYLA ZONGULDAK ATATÜRK DEVLET HASTANESİ MORGUNA GETİRİLİYOR

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren işçilerin cesetleri, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna götürülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, sabah saatlerinde ocakta mahsur kalan 30 işçiden 28'inin cesedine ulaşıldığı yönünde bilgi vermesinin ardından madenci yakınları, kaza bölgesinde ve hastane önünde toplanmaya başladı.

Olayın meydana geldiği yeni servis kuyusu alanındaki eski kuyudan çıkarılan cesetler, ilçe ve beldelerden de gelen ambulans ve cenaze araçlarıyla hastane morguna götürülmeye başlandı.

Bu arada, morgun önünde ayrılan bölümde toplanan ve sinir krizleri geçiren madenci yakınlarına, hastanedeki sağlık görevlileri müdahale etti.

Eşinin yaralı olarak kurtulduğu söylenen kadın, morgun önünde bir yakınının kendisine baş sağlığı dilemesi üzerine baygınlık geçirdi.

Cenazeler morga götürüldükçe madenci yakınlarının feryatları yükselmeye başladı.

Bu arada, ambulans ve cenaze araçlarının 5'er dakika arayla morga geldiği gözlendi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı, morg önünde madenci yakınlarıyla görüştü.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI YILDIZ, 4 MADENCİNİN CENAZE TÖRENİNE KATILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 4 madencinin cenaze törenine katılacağı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bakan Yıldız, Çatalağzı beldesindeki Yeniköy köyünde ikindi namazını müteakip yaşamını yitiren madenciler Hasan Ersin, Serkan Yılman ve Veli Akyüz ile Körpeoğlu Mahallesi'nde Hasan Akbaba'nın cenaze törenlerine katılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • noter tasdikli yorumcu 13 yıl önce Şikayet Et
    Kaldırılmalı. Ekmek kapısı diye bakılsa da bu maden ocaklarına bence ölüm kapısı. Yok mudur kömürü çıkartmanın başka çaresi?
    Cevapla
  • Samil Bayram 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin... Mekanları cennet olsun inşaallah.Geride kalanlara Allah yardımcıları olsun.
    Cevapla
  • ahmet kayacan 13 yıl önce Şikayet Et
    karaelmasım herşeyim. Allahım madende hayatını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize hemşerilerimize sen rahmet eyle mekanlarını cennet eyle ailelerine ve geride bıraktıklarına sabır ihsan eyle.Zonguldakımızın yüzünü bundan sonra güldür yarabbi.25 yıldır şehrimize gerekli yatırımın yapılmamasından dolayı her geçen gün kasabaya dönen şehrimize gerekli yatırımların yapılmasını nasip eyle.Yıllardır ağlayan üzülen bu şehirdeki insanlara da gülmeyi nasip eyle.Şehrimize dimdik bir duruş sergilemek nasip eyle.
    Cevapla
  • ilyas yalçınkaya 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.... Tablo acı, olay vahim... Maalesef bu tür kazalrda kurtulmak çok zor. Dünyanın en zor mesleklerinden biri şüphesiz madencilik... Ve en zor yanlarından biri de bu... Her an yaşanabilecek bir patlamayla hayatının baharındaki fidanlara, ekmek tekneleri bir anda mezar oluveriyor... Allah mekanlarını cennet eylesin..
    Cevapla
  • sinan 13 yıl önce Şikayet Et
    NE KADAR ACI BİR TABLO... Allahım sen çoluk çocuğunun nafakası için yerin metrelerce altına inip ve sonun da hayatını o topraklar altında kaybeden bu insanların merhametinle kabul et.. Ailelerine sabır ihsan et.. Amin..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!