HSYK Başkanı Kadir Özbek: Yazık oldu

Anayasa paketinin küçük rütuşlarla referanduma göndermesine en sert tepki HSYK'dan geldi. Başkanvekili Kadir Özbek şahsi düşüncelerini açıkladı. Hükümet temsilcileri için timsah gözyaşı döküyorlar dedi

GİRİŞ 08.07.2010 10:25 GÜNCELLEME 08.07.2010 10:25
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili ''Kişisel düşüncemdir, iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar ortaya çıkmıştır. Bu sebeple de (yazık oldu) diyorum'' dedi.

Özbek, HSYK'ya gelişinde, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili sorularını yanıtladı.

''Yürütmenin, sayın bakanın ve yürütmenin diğer mensuplarının da bu karardan memnun olduklarını ifade edebilirim'' diyen Özbek, ''İşin esasına girilip, öyle bir inceleme yapılmış olması açısından bir takım yakınmalarda bulunulduğunu'' hatırlattı.

Anayasa hukukçusu olmadığını vurgulayan Özbek, şu görüşleri dile getirdi:

''Ama işin esasına girilebilir mi, girilemez mi, o ayrı bir tartışma konusu olabilir. Ama işin esasına girildiyse, bu noktadan değil, daha esaslı unsurlardan bir iptal çıkması gerekirdi. Sanki, yine kişisel düşüncemdir, iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar ortaya çıkmıştır. Bu sebeple de (yazık oldu) diyorum. Bu yazık oldu ifademin arkasında da daha ileriki aşamalarını size çok detaylarla açıklayacağım, bir çok şeyler de olabilecek.'' 

Özbek, bir başka soru üzerine de ''(Timsah gözyaşları) diye bir kavram var biliyorsunuz, ben onu izledim akşam. Hükümet kanadının saygıdeğer mensuplarının yüzleri gülüyordu. Gözlerinin içleri gülüyordu, farkında olmuş olmanız lazım'' dedi.

Açıklamalarının kendi kişisel görüşleri olduğunu ve kurulu bağlamayacağını ifade eden Özbek, bu konuda kurul üyeleriyle de değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin kararının beklentilere cevap veren bir karar olmadığını yineleyen Özbek, ''Değişen bir şey yok. Yürütmenin yargı üzerindeki etkisi devam ediyor. Adalet Bakanı karardan memnun'' görüşünü savundu.

Bir gazetecinin, ''HSYK olarak paketi inceledikten sonra bir açıklama yapmıştınız. 'Bu paketin bu haliyle geçmesi demek, devletin çatısının milletin temelinin çökmesi anlamına gelir' demiştiniz. Anayasa Mahkemesinin bu kararından sonra bu görüşünüzde ısrar ediyor musunuz, yoksa bu karar görüşünüzü bir parça değiştirdi mi?'' sorusuna Özbek, şu yanıtı verdi:

''(Devletin çatısı) derken kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerini kastetmiştim. O konudaki endişelerimiz devam ediyor. Düzenlemelerde bir değişiklik yok, çünkü, bakanlığın çok etkin bağlantıları devam etmektedir. Halen bugünkü anayasal sistemimizdeki düzenlemelerden çok daha ileri giden birtakım bağlantılar ve düzenlemeler geliştirilmiştir. Bunun sıkıntısını ileride hep beraber yaşayacağız. Umuyorum ki halkımız bunun bilincine varacaktır. Memleketin hayrına olmasını diliyorum.''

Referandum sürecine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Özbek, şöyle konuştu:

''Bir başka görüşmemizde de şunu ifade etmiştim, 'Tümüyle halka oynanıyor, referanduma yönelik bir düzenleme ve propaganda yürütülüyor' demiştim ve burada en büyük rahatsızlık duyduğumuz konuda yargıyı kötüleyerek, yargının işleyişinin sanki düzeltiliyormuş imajı verilerek birtakım ifadelerde bulunuluyordu. Oysa bu ne reformdur, ne yargının kendi çektiği sorunları, ne de halkın çektiği sorunları giderecek bir düzenlemedir. Sadece teşkilatlanmaya yönelik bir düzenlemedir. O sebeple düşüncelerimiz de bir değişiklik olacağını sanmıyorum.''

YAZ KARARNAMESİ

''Yaz kararnamesi'' ile ilgili bir başka soruyu ise Özbek, ''Yaz kararnamesini dün bakanlık bize getirdi. Onunla ilgili münferit çalışmalarımızı en kısa zamanda tamamlayacağız. Ancak bu kararnamede henüz güz kararnamesinde ayrılan kısım ve unvan dediğimiz bölümler yok, henüz onlar yok, çalışmalarımıza kısa sürede devam edip tamamlayacağımızı umuyorum'' yanıtını verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 85
  • tankoy oytun 13 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar üzülüyorlar halkın önüne gelmeye,vah yazık.... asıl yapılması gereken tüm mevcut yasaların oylanması idi.millet tümünü iptal edecek ve yasa masa kalmadığından aziz milletimiz zelil yasaların topunu iptal ederek otomatikman tümünün sıfırdan inşaası gerekecek idi.bu yapılan sadece göstermelik...ak parti için büyük türk milleti için küçük bir adım...
    Cevapla
  • enginazaklı 13 yıl önce Şikayet Et
    önceden en önemli 7 kişiden biriydi.. şimdi 22 kişiden biri olacak.bide hiç hoşlaşmadığı mesleğinimi yapacak.aman geçer be.ha anladım bir senesi kaldıya tribünlere oynuyor.yargıtay başkanı olmak için.eğer doğruysa şimdiden sonra çok duyacağız ismini.fakat bu sefer gizlemeyede çalışmıyacak gibime geliyor.
    Cevapla
  • ALİYA İZZET BEGOVİÇ 13 yıl önce Şikayet Et
    bu da siyasetçi oldu çıktı. anormal bir memleket bu memleket.anormal olan memleketlerde tüm anormallikler normaldir.
    Cevapla
  • hüseyin 13 yıl önce Şikayet Et
    MİLLET DEĞİŞTİ SİZ DEĞİŞEMEDİNİZ. eskiden cahildik,ne derseniz inanıyorduk,okumuş adamlar bizden iyi bilir derdik.sizin düşüncelerinize inanırdık.tabii sade sizler değil bazı din hocalarımızda bizi yanlış yönlendirdiler.cahildik herkese inanırdık.okudukça anladıkki herkes bizi kandırıyor.tahsilimiz yükseldikçe kendi aklımızı kullanıp,doğruları bulmaya başladık.kim ne derse desin bizim için farketmez herşeyi bize nutuk çekenlerden daha iyi değerlendirip biliyoruz.halka güvenin ülkemize ve demokrasimize zarar vericek hiçbişeye müsada etmeyiz.
    Cevapla
  • hüseyin 13 yıl önce Şikayet Et
    SUÇ KADİR ÖZBEKTE DEĞİL,HALKTAN KORKMASINI SAĞLAYAN ZİHNİYETTE. nedense bu ülkenin bazı kesimleri aydınları teröröre bulaşmamış insanlardan korkuyor.BENİM KAFAMA TAKILAN TERÖRİSTLERDEN NEDEN BU KADAR KORKMADIKLARI.gerçi gün gelecek bu insanlar hakkındaki düşünclerinin ne kadar saçma olduğunu anlıyacaklarve gerçek atatürkçülerin bunlar olduğunuda anlıyacaklar.ATATÜRKÜMÜZÜN FOTAĞRAFININ ARKASINA SAKLANARAK ÜLKEYİ SOYANLARI BİLİYORUZ,NASIL ATAMIZI SUİSTİMAL ETTİKLERİNİDE BİLİYORUZ.ATAM İZİNDEYİZ DEYİP YAN GELİP YATANLARIDA BİLİYORUZ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!