Drina Nehri'nde 250 kişinin kemikleri bulundu

Bosna-Hersek Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu, ülkedeki savaş yıllarında (1992-1995) öldürüldükten sonra cesetleri Drina Nehri'ne atılan kurbanları bulmak için başlatılan çalışmaları durdurdu.

Drina Nehri'nde 250 kişinin kemikleri bulundu
Drina Nehri'nde 250 kişinin kemikleri bulundu
GİRİŞ 28.09.2010 16:09 GÜNCELLEME 28.09.2010 16:09

Bosna-Hersek Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında, Drina nehri üzerindeki baraj göllerinde onarım çalışmaları nedeniyle suların çekilmesinin ardından, yaklaşık 2 ay önce, savaş zamanındaki kayıpları bulmak için arama çalışması başlatıldığı anımsatıldı.

Peruçaç Gölü'ne su bırakılmaya başlandığı ve göldeki su seviyesinin yükselmeye başlaması üzerine buradaki çalışmaların dün durdurulduğu ifade edilen açıklamada, şu ana kadar yaklaşık 250 kişiye ait olduğu düşünülen 400'den fazla kemik parçası bulunduğu kaydedildi. Kemik parçalarının, kurbanların kimliklerinin belirlenmesi için DNA merkezine gönderileceği belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve son savaşta Çetnikler tarafından katledilen çok sayıda Boşnağın cesedinin Drina'nın sularına atıldığını ve Drina'nın Balkanların en büyük toplu mezarı olduğunu ifade eden Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç, Peruçaç gölünde halen 824 kişinin cesedinin olduğunu dile getirdi.

Bu arada, Peruçaç gölündeki çalışmalara komisyon üyelerinin yanı sıra 1000'e yakın gönüllü vatandaş katılmıştı.

Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Maşoviç ve ekibinin çalışmaları sonucu bugüne kadar açılan binlerce toplu mezarda 20 bin kurbanın cesedine ulaşıldı. Maşoviç ve ekibi,yaklaşık 10 bin savaş kurbanını bulmak için ülke genelinde çalışmalarını sürdürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!