Eğirdir Gölü'nü kurtaracak önlemler

Çevre ve Orman Bakanlığı, Eğirdir Gölü'nü korumak için bir dizi önlem alacak.

Eğirdir Gölü'nü kurtaracak önlemler
Eğirdir Gölü'nü kurtaracak önlemler
GİRİŞ 03.12.2010 13:47 GÜNCELLEME 03.12.2010 13:47

Buna göre, göl çevresinde kaçak yapılaşma, her türlü çevresel atığın göle atılması, balık ve diğer su ürünlerinin kaçak olarak avlanması ile  zirai ilaçlar ve atıklarının göle bırakılması önlenecek.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü'nde,   çevresindeki 81 yerleşim biriminden kaynaklanan atıksular, göl havzası içerisinde depolanan katı atıklar, derelerden taşınan sedimen yükü, soğuk hava depoları, izinsiz yapılan kaçak yapılar sebebiyle kirlilik yaşandığı hatırlatıldı.

Eğirdir Gölü'ndeki kirlilik nedeniyle 9 Kasım 2006'da başlatılan ''Eğirdir Gölü Yönetim Planı''nın Çevre ve Orman Bakanlığı ve Ulusal Sulak Alan Komisyonu (USAK) tarafından 27 Mart 2008'de onaylandığı ifade edilen açıklamada, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin 16. maddesi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan ''Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları''nın bakanlık tarafından TÜBİTAK-MAM'a verildiği ve geçen yılın Ağustos ayında sözleşme imzalandığı, projenin birinci aşaması olan ''Gelişme Raporu''nun bakanlığa sunulduğu işaret edildi.

Yönetim planı çerçevesinde çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, göl çevresinde kaçak yapılaşma, her türlü çevresel atığın göle atılması, balık ve diğer su ürünlerinin kaçak olarak avlanması, zirai ilaçlar ve atıklarının göle bırakılmasının önleneceği, ayrıca göle zarar veren diğer faaliyetler ile göl kıyısındaki tabii alanların bozulmasının da önüne geçileceği belirtildi.

Açıklamada,  Eğirdir ilçesindeki mevcut arıtma tesisi ile  iki meyve suyu fabrikasının atıksularını da arıtacak şekilde revize edileceği ve ilave tesis yapılacağı, Gelendost, Yalvaç, Şarkikaraağaç ve bağlı beldeleri içine alan toplam 22 belediye tarafından havzanın katı atık problemini çözmek amacıyla ''GEYAŞA–BİR'' adı altında birlik kurulduğu da kaydedildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı