Doğan: JİTEM'in iznini Bigalı Paşa verdi

Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan, “JİTEM’i Ben Kurdum” isimli kitapta, JİTEM’in kuruluş iznini, dönemin Jandarma Genel Komutanı Burhanettin Bigalı’nın “denenmek” ve “geçici” süre için verdiğini anlatıyor.

Doğan: JİTEM'in iznini Bigalı Paşa verdi
Doğan: JİTEM'in iznini Bigalı Paşa verdi
GİRİŞ 24.01.2011 11:28 GÜNCELLEME 24.01.2011 11:28

Musa Kesler'in haberi

JİTEM’i kurma fikri bana aitti. Geçici olarak görev yapma yetkisi verdiler. Kadro tasdikli değil. Genelkurmay kayıtlarında durum o bakımdan farklı‘ JİTEM’in kurulmasına denenmek üzere müsaade edilmiştir yazısı’ vardır. Yazı Burhanettin Bigalı Paşama (Dönemin Jandarma Genel Komutanı) aittir

Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan’ın “JİTEM’i Ben Kurdum” adlı kitabında çok sayıda fotoğraf da yer alıyor. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile tokalaşırken görüldüğü fotoğraf onlardan biri.

Doğan’la yapılan söyleşiden oluşan ve Timaş Yayınları’ndan çıkan kitaptan bazı bölümler şöyle:

“JİTEM’i kurma fikri bana aitti, yalnızca (Korgeneral, Jandarma Aşayiş Kolordu Komutanı) Hulusi Sayın’la istişare ettim. (...) Ama geçici olarak görev yapma yetkisi verdiler. Denenmek üzere. Kadro tasdikli değil. Genelkurmay kayıtlarında durum o bakımdan farklı. Kadrolu bir birim olmadığından Genelkurmay, JİTEM’in varlığını reddediyor. Genelkurmay Başkanlığımız haklı ama Jandarma da bir o kadar haklı. Çünkü Jandarma’nın Genelkurmay’a kadro teklifi yoktu. Genelkurmay neden JİTEM’in varlığını kabul etsin? ‘JİTEM’in kurulmasına denenmek üzere geçici olarak müsaade edilmiştir yazısı’ vardır. Bu yazı da Burhanettin Bigalı Paşama (Dönemin Jandarma Genel Komutanı) aittir.”

Kitapta Arif Doğan’a “JİTEM Grup Komutanı” olarak, dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral İsmail Selen tarafından 8 Nisan 1989’da gönderdiği bir tebrik yazısı da yer alıyor. Ayrıca “JİTEM-2 İstihbarat Subayı” Jandarma Üsteğmen S.Y. tarafından imzalı bir başka yazı da kitapta yer alıyor.

‘Yeşil ve Amerikan ajanları’

“Ben (Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın) o sıradaki faaliyetlerinin çoğunu öğrendim ve bir şeyden şüphelendim. Türkiye’de çok kişinin bilmediği bir şeyi ilk defa söylüyorum. Alanda irtibatta bulunduğu kişilerin üçte biri Amerikan ajanlarıydı. İstanbul’da bir Amerikan şirketi vardı. Bir (sigara) şirketidir. (...) Mahmut Yıldırım’ın görüştüğü adamlardan bir ikisinin bu düzeyde olduklarını bildiğimden, Yeşil’i aylarca izlettirdim.

(...) Orada (MİT) kadroda görünüyordu. Ama görüşme yaptığı adamlara, Amerikan ajanlarına ve hükümete, İçişleri Bakanı’na ve Başbakan’a da rapor veriyordu. Bunları önledim. ‘Arkadaş’ dedim, ‘Eğer yolcu olacaksan, benim yolumda giden yolcu olacaksın. Bende hainlik var mı?’ dedim. ‘Estağfurullah komutanım’ dedi.”

‘Avcı mücadeleye ihanet etti’

Doğu ve Güneydoğu’daki feodal aşiret düzeninin PKK’nın eleman kazanma faaliyetlerini zorlaştırdığını söyleyen Doğan, devletin müdahalesiyle bu yapının zayıfladığını, doğan boşluğu PKK’nın doldurduğunu savunuyor. Doğan, aşiret otoritesinin zayıflatılması ve aşiretlerin devlete küsmesiyle ilgili olarak suçladığı kişiler arasında uzun yıllar bölgede görev yapan istihbaratçı Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da yer alıyor. Doğan, “Hanefi Avcı feodal yapıyı bozup, terörle mücadeleye ihanet etti” diyor.

‘Ersever-Çatlı iyi anlaşırdı’

“Cem Ersever - Abdullah Çatlı birbirleriyle çok iyi tanışıyorlardı. Zira iki konuda aynı kulvarı paylaşıyorlardı. İkisi de sağ tandans içinde, MHP kulvarındaydı. İkisinin de mücadele alanları uyuşturucuydu. Bu nedenle birbirleriyle fikir alışverişleri vardı. Bunların ayrı ayrı yürüttükleri operasyonlarda çok miktarda, uyuşturucu ve silah ele geçirildi.”

Ersever Çiller’le konuştu

Doğan, öldürülen binbaşı Cem Ersever’in dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile yaptığını iddia ettiği görüşmeyle ilgili olarak da şunları söylüyor: “Cem’in kuşağı bunlara (PKK) karşı ‘Bırakın kontrgerillayı uygulayalım’ diyordu. Cem, yüzde 80 bu konuları konuşmuş olabilir. Yani Silahlı Kuvvetler içinde bazı personelin özel olarak görev alıp kontrgerilla faaliyeti yapmasını talep etmiş olabilir.”

Akşener’i işe Küçük koydu’

“Veli Küçük Kocaeli’de görevliyken büyük desteğini gördüğü iki kişi vardı. Biri Jandarma Genel Komutanı, diğeri de işadamı Cavit Çağlar’dı. Zaten, İçişleri Bakanlığı yapan Meral Akşener, Cavit Çağlar kanalıyla Doğru Yol’dan milletvekili ve bakan oldu. Bunda Veli Küçük’ün de parmağı vardı. Böyle duydum. Cavit Çağlar, Meral Akşener’i Doğru Yol’a geçiren kişidir. (...) Hatta (Akşener) milletvekili olamadığı zaman da onu Yeditepe Üniversitesi’ne öğretim üyeliğine Veli Küçük yerleştirmiştir.”

Jandarma Genel Komutanlığı JİTEM için ne demişti?

Jandarma Genel Komutanlığı, 11 sanıklı JİTEM davasının görüldüğü Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, “terörle mücadelede istihbarat etkinliğini arttırmak maksadıyla; Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin, ‘Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı’ bünyesindeki İstihbarat Tim Komutanlığı ise ‘Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birlik Komutanlığı’ olarak değiştirilmesi teklif edildiği, Söz konusu teklif geçici görev kuruluşuyla ve deneme mahiyetinde bir süre uygulanıp son eerildiği” bildirilmişti.

MİLLİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Fehmi Oral Meşe yakalandı!
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak