Berfo Nine'nin oğlu Cemal'in izi bulundu

Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri'ye buluştuğu toplantıda ön plana çıkan, 103 yaşındaki Berfo Nine’nin, 31 yıldır kayıp olan oğlunun izini Almanya'da ortaya çıkan tanık verdi. Acı haberi veren tanık, 'artık konuşacağım' dedi.

Berfo Nine'nin oğlu Cemal'in izi bulundu
Berfo Nine'nin oğlu Cemal'in izi bulundu
GİRİŞ 14.02.2011 15:00 GÜNCELLEME 14.02.2011 15:00
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Fırat Alkaç'ın haberi

Cemil Kırbayır’ı son gören kişi olan Fevzi Çelik, 31 yıl sonra Taraf’a konuştu: Cemil Hoca’yı Emniyet’in penceresinden attılar. Artık yeter bu kadar acı. Komisyon’a herşeyi anlatacağım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Cumartesi Anneleri’yle yaptığı görüşmede ön plana çıkan 103 yaşındaki Berfo Nine’nin dramına Almanya’dan sürpriz bir tanık çıktı. Berfo Nine’nin oğlu Cemil Kırbayır’ı 12 Eylül’den bir gün sonra Kars Siyasi Şube Müdürlüğü’nde gördüğünü belirten 49 yaşındaki Fevzi Çelik, “Orada nezarethanede kalırken Cemil Hoca’yı iki polisin kolları arasında gördüm. Çok dayak yemişti, kendinde değildi. Daha sonraki gün emniyette bir hareketlilik oldu. Polislere ne olduğunu sorduğumda bana ‘Ünlü komünist Cemil Kırbayır’ı 3. kattan aşağıya attılar’ dedi. Berfo Nine’yi televizyonlarda ağlarken görünce artık susmamak gerek diye düşündüm. Bu acıya dayanamıyorum. Komisyon çağırsın, hemen gelip ifade vermek istiyorum” dedi.

Türkiye bir süredir Berfo Kırbayır isimli 103 yaşındaki annenin kayıp oğlu için verdiği mücadeleyi izliyor. Kars’ta tam 31 yıl önce polisler tarafından gözaltına alınan ve o günden beri kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır isimli oğlunu arayan Berfo Nine derdini sonunda Başbakan Erdoğan’a da anlattı. Erdoğan’ın da öyküsünden çok etkilendiği Berfo Nine’nin oğluna ait en somut bilgiye ise Taraf ulaştı. 1980 darbesinde gözaltına alınan ve hapis cezasının ardından Almanya’nın Münih şehrine göç ederek burada yaşamaya başlayan 49 yaşındaki Fevzi Çelik isimli kişi, Cemil Kırbayır’ı yaşarken gören en son isim olduğunu belirtti. Kırbayır’ı ilk kez Karskapı Cezaevi’nde görüp tanıdığını belirten Çelik, daha sonra yaşananları ise şöyle anlattı:
 
Aynı ranzayı paylaştık

“12 Eylül darbesinden bir yıl önceki sıkıyönetim döneminde gözaltına alındım. Yaşım küçük olduğu için Erzurum Karskapı Askerî Cezaevi’nde daha çok çocukların kaldığı 6. Koğuş’a gönderdiler. Cemil Kırbayır’ı ilk orada gördüm ve tanıştık. Onun ismini çok duymuştum, Herkes ona ‘Hoca’ diyordu. Aynı ranzada kalmaya başladık. O ranzanın üst katında ben de altı katında kalıyordum. Yaşı bizden büyüktü ve Dev-Yol’un bölgedeki sorumlularından olduğu için bizim koğuş ağabeyimizdi. Cemil Hoca çok fazla siyasi konularda konuşmuyordu.

Haberin devamı bugünkü Taraf Gazetesi'nde...

YORUMLAR 24
  • muhalif 13 yıl önce Şikayet Et
    Maşada, maşayı tutanda, maşayı verende suçlu. PKK mı suçluymuş hepsinden? Evet suçlu. İçinizde katillik had safhada değilse, normal bir insansanız, tutup insan öldürmeye bu kadar meraklı olmazsınız. İçinizde olan şeylerin suçunuda devlete atmayın.
    Cevapla
  • hakan aslan 13 yıl önce Şikayet Et
    zaman aşımı. bu tür suçlarda zamanaşımı kaldırılsın. Öyle ki bir daha bu tür bir vahşeti işleyecek birileri ömrünün sonunda bile yargılanacağını bilsin. üneydoğuda 1990lı yıllarda Devlet tarafından katledilen her kim varsa hesabı sorulsun. Bu çok zor değildir. Üç-beş tane itirafçı bulur onlar üzerinden çorap söküğü gibi çıkarırsın. devlet tarafından katledilen Hizbullah üyelerinin de hesabı sorulsun.
    Cevapla
  • mfatihim 13 yıl önce Şikayet Et
    Yaa işte böyle.... Bu memleket 12 martları,12 eylülleri yaşadı,insanlar iki katlı polis karakollarının 4.! katından atlayarak intihar etti!.Ama tüm bunlar o zamanlar solculara ve ülkücülere yapılıyordu.İyi oluyordu!.Ne zaman canavar yüzünü başka tarafa döndürdü o zaman tüm bu zalimlikler akla geldi.Ama işte böyle herkesin hesabı varsa kocaman Rabbimin (c.c.) de hesabı var.Berfo ninenin ahının hesabını soracak çok adil,çok yargılayıcı,çok hesap görücü var.Herkes bunu düşünüp kimsenin hakkını hukukunu ihlal etmesin...
    Cevapla
  • Nurgül Aydın 13 yıl önce Şikayet Et
    bunu yapanlar idam edilsin. bu failimechuller arastırılsın hakikatleri arastırma ve adalet komisyonu kurulsun cinayetler aydınlatılsın devlet yalnız böyle kendini affetirebilir devlet bu insanların yakınlarına hesap vermek zorunda sen adamı götür işkence yap 3. kattan at sonrada hiçbişe olmamış gibi yaşa peki bu berfo ninenin ahı peşinizi bırakırmı bu dünyada değilse bile diğer tarafta çok çekeceğiniz var zalimler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Sedat Dimiz 13 yıl önce Şikayet Et
    ben anlamam. üçüncü kattan atılarak öldürülen şahıs aslanlar gibi siyaset yapmış ve sonucunda kaybetmiş ve diğer siyasi güç onu katletmiş ha ölsün mü tabiki ölmesin ama,başbakanın dediği gibi siyasetçinin bir üstüne giydiği gömleği birde kefeni vardır ya aynen o hesap,bu işler böyledir.ama bebekler katlediliyorsa orada duracaksın.bencede komisyon kurulsun gerçek suçlular ortaya çıksın delilleriyle birlikte ve hepsi idamla yargılansın ve idam cezasıda uygulansın bi zahmet mecliste 20 sene onay beklemesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor