Bayrampaşa Cezaevi'nin yeri ne olacak?

Ünlü konukları, isyanlar ve firarları ile anılan Bayrampaşa Cezaevi için tarihî bir karar alındı. 2008'de kapatılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen cezaevinin arsasına ne yapılacağı belli oldu.

Bayrampaşa Cezaevi'nin yeri ne olacak?
Bayrampaşa Cezaevi'nin yeri ne olacak?
GİRİŞ 20.02.2011 08:15 GÜNCELLEME 20.02.2011 08:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sevgi Korkut'un haberi

2008'de kapatılan ve Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen cezaevinin arsasında 3 bin konut yükselecek. Depreme dayanıksız binalarda oturan 15 bin Bayrampaşalı, inşa edilecek sitelere yerleştirilecek.

Adalet Bakanlığı tarafından 2008'de boşaltılarak kapatılan Bayrampaşa Cezaevi ile ilgili önemli bir adım atıldı. 41 yıl boyunca hükümlü ve tutuklulara ev sahipliği yapan cezaevinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen arsasında imar değişikliği yapıldı. Daha önceki planlarda 'kentsel dönüşüm'e yönelik depolama alanı olarak belirlenen 113 dönümlük arsada şimdi toplu konut inşa edilecek. Belediye Meclisi tarafından da onaylanan kararla bölgeye, depreme dayanıklı 3 bin konut yapılacak. Yerleşim için de deprem riski taşıyan binalarda yaşayan Bayrampaşalılara öncelik tanınacak.

1967 yılında bin 210 kişilik kapasiteyle açılan Bayrampaşa Cezaevi, kapatılmasına yakın yaklaşık 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü ile rekor kırdı. Kurulduğu yıllarda neredeyse il dışında görülen cezaevi zamanla şehrin ortasında kaldı. 2008 yılında Adalet Bakanlığı'nın, 'çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını' öngören çalışmaları kapsamında kapatıldı. Cezaevi, son tutuklu ve hükümlüleri uluslararası standartlardaki Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu Kompleksi ile kent içindeki bazı cezaevlerine nakledilerek boşaltıldı. Boşaltılan cezaevinin yerine önce alışveriş merkezi yapılması planlanmıştı. Ancak İBB Meclisi, tarihî bir karar vererek alanda depreme dayanıklı konut yapılmasına karar verdi. İmar planı değişikliğine göre Bayrampaşa'da depreme dayanıksız binalarda oturan 15 bin kişi yeni yapılacak konutlara taşınacak.

İlçelerindeki binaların depreme dayanıksız olduğunu belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, yıllarca yükünü çektikleri cezaevinin toplu konut alanına çevrilecek olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün imar değişikliği talep dilekçesinde de bölgesindeki yapıların performans puanının düşük olduğu kaydedildi. Dilekçede güvenilir olmayan binalardan aktarma yapılmasının hedeflendiği ifade edildi. Riskli durumdaki binaların yıkılmasıyla ortaya çıkacak alanların kamu yararına kullanılacağına işaret edilen dilekçede ilçe gelişimi ve 'sürdürülebilir-ekolojik kentsel' çevrenin sağlanacağı belirtildi.

Müdürlüğün talebini değerlendiren komisyon, 22 bin 372 parselin tamamını alarak 3 emsal inşaat izni verdi. Konut, ticaret, yeşil alan, sağlık tesisi, dinî tesis ve yolların yer alabileceği yeni plan değişikliğine göre bina yüksekliği serbest bırakılarak sağlık ve dinî tesisler emsal dışında tutuldu. Yaklaşık 3 bin konutun taşınması planlanan yerleşim alanında yeni bir şehir oluşturulması hedefleniyor.

ZAMAN

YORUMLAR 5
  • sinan sinanoglu 13 yıl önce Şikayet Et
    eglence. 113 donume cok guzel bir su parkı olur belki ustu kapalı,bir kısmı tiyatro sergi sarayı olmak uzere kultur merkezi olabilir. butun kultur taksimde olucak diye bir sey yok. muhtesem bir kutuphane. veya yesilikler arasınd a universite.
    Cevapla
  • sinan sinanoglu 13 yıl önce Şikayet Et
    nefes lazım. her tarafı bina yapmak yerleşim yeri yapmak ne kadar sehir planlamasına uygun davranıstır acaba.sehrin nefes almak icin bos alanlara ihtyacı avrdır ve istanbuld a şimdi nereyi bos alan yapsak derken altın degerind e acılan bos alanı park kultur merkezi gibi ye r yapmak sehirin nefes almasına ve rahatlamasına yol acar.istanbula yapılan yatırımlar 50 sene dusunulerek yapılmalı .
    Cevapla
  • Şener Nusret ER 13 yıl önce Şikayet Et
    Ev yapın ama.... ...ondan önce yol yapın. Artık yollar bu kadar insanı kaldırmıyor.
    Cevapla
  • hüseyin kolcu 13 yıl önce Şikayet Et
    aman üç kağıt olmasın Allahsızlık yapılmasın.... şimdi bu konutları almak için ne torpillerr döner..ne üç kağıtlar yapılır.aman aman..birilerinin hakkını yiyerek yuva kurulmaz..o yuva çoluğunun çocuğunun başının üstüne çöker..yetkililer sizde Allah rızası için hakkaniyetli bir şekilde yapın bu işleri..böylesine güzel işlere üç kağıtı karıştırmayın ..
    Cevapla
  • nigglees 13 yıl önce Şikayet Et
    bence super olur. gercekten eger bir an once hakkiyla kimseyi magdur etmeden kentsel donusum yapilirsa ki Kadir Topbasa o konuda guvenim sonsuz o yardim ederek esenler belediysine, guzel bir proje olur bence.boyle seylerle buyuk deprem olduugnda fazla can kaybi olmaz. unutmayin ki depremde insan hayatinin %90 i ,depremden onceki hazirliga baglidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu