Baydemir: 21. yüzyıl kaybedenlerin yüzyılı olacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 17 ilden 240 derneğin oluşturduğu Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu'nun Genel Kurulunda önemli açıklamalarda bulundu.

Baydemir: 21. yüzyıl kaybedenlerin yüzyılı olacak
Baydemir: 21. yüzyıl kaybedenlerin yüzyılı olacak
GİRİŞ 05.04.2011 11:03 GÜNCELLEME 05.04.2011 11:03

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Ortadoğu'da Kürt sorunu barış yoluyla çözülürse Arap, Türk ve Fars halkları da barışı görecektir" dedi.

17 ilden 240 derneğin oluşturduğu Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu'nun Genel Kurulu Güngören'de bulunan Birhayat Düğün Salonu'nda gerçekleşti. Genel Kurulda konuşan Baydemir, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşma ile platformu selamladı.

Demokrasinin artık temsili düzeyden doğrudan demokrasiye doğru hızla ilerlediğini anımsatan Baydemir, demokrasinin gerçekleşebilmesi için artık parlamentolar ya da belediye meclislerinin yetmediğini söyledi. Vatandaşın bizzat yönetime katılma olanağının bulunmadığı
toplumlarda eksik demokrasiden bahsedildiğini belirten Baydemir, "Bugün Avrupa'nın pek çok ülkesine baktığımızda o ülkelerdeki nüfus eğer bir milyonsa derneklerine, vakıflarına üye insan ayısı 10 milyonu buluyor. Yani her bir insan birden fazla sivil kuruluşun yönetiminde yer alarak yönetimin şekillenmesine katkıda bulunuyor. O nedenle sizin bu birliğiniz demokrasi için önemlidir. Birliğiniz devam ettikçe halkımızın sırtı sağlamdır" dedi.

Mezopotamya topraklarının hamurunun medeniyetle yoğrulduğunu ifade eden Baydemir şunları söyledi:

"Bizler Ermeni hemşerilerimizi unutmamalıyız. Süryanileri, Keldanileri ve Alevileri asla unutmamalıyız. Maalesef tarihte acı durumlar yaşandı. Şimdi yaraları sarmaya çalışıyoruz. Kiliseyi onarıyoruz, camiyi onarıyoruz, yetmiyor cemevi açıyoruz. Ermeni ve Süryani kabristanını onarıyoruz. Geçmişe dair ne varsa saygı ve hürmetle ortaya çıkarıyoruz. Biliyoruz ki biz birbirimize muhtacız."

Baydemir, barışa sadece Kürt halkı için değil Ortadoğu'daki tüm halkların ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Ortadoğu'da Kürt Sorunu barış yoluyla çözülürse Arap, Türk ve Fars halkları da barışı görecektir" dedi.

"21. yüzyıl kaybeden halkların yüzyılı olacaktır" diyen Baydemir, "21. yüzyıl, 20. yüzyılın yaralarını saran yüzyıl olacaktır. Temennim o ki 21. yüzyıl halkların barış yüzyılı olsun. Türklerin, Kürtlerin, Arapların ortak paydalarda, kardeşlikte buluştukları yüzyıl olsun. Bunun için çaba sarf etmek gerekiyor. Bir bütün olmalıyız. Geçmişin yaralarını ancak böyle sarabiliriz" dedi.
Çoğunlukla metropol kentlere zorunlu göç nedeniyle gelindiğini anımsatan Baydemir şöyle konuştu:

"Buralara gelişimiz zorunlu nedenlerdendi. Ama buralardan kendi topraklarımıza dönüşümüz asla zorunlu olmayacaktır. Eğer olursa rızamızla olacaktır. Onun için bir ayağımız mutlaka burada olacaktır. Bir kolumuz, bir işyerimiz mutlaka burada olacaktır. Ve bu ilelebet de devam edecektir. Ama bir kolumuz da, yüreğimizin bir parçası da Batman'da olsun, Serhat da olsun, Muş'ta olsun, Botan'da olun. Böylelikle bu dayanışmayı daha üst noktalara çıkarabilelim."

Baydemir, önyargı ortamını kırabilme yöntemlerinden birinin iletişim kurmak olduğunu da belirterek, platforma üye derneklerin diğer yöre dernekleriyle temasta bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı