Araban Ovasını dolu vurdu

Gaziantep'in Araban ilçesinde etkili olan dolu hububat ekili alanlara zarar verdi.

Araban Ovasını dolu vurdu
Araban Ovasını dolu vurdu
GİRİŞ 30.04.2011 10:42 GÜNCELLEME 30.04.2011 10:42

Akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağmur daha sonra doluya dönüştü. Her biri ceviz büyüklüğündeki dolu taneleri yaklaşık 25 bin dönüm hububat ekili alan, 20 bin dönüm Antepfıstığı bahçesine zarar verdi.

İlçeye bağlı Gelinbuğday köyünde Ahmet Tuğrul'a ait 10 adet küçükbaş hayvan telef olurken Bekir Korkut, Mustafa Korkut ve Aydın Korkut'a ait 3 evi de sel bastı.

İlçe Tarım Müdürü Abuzer Bozkurt, İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Zeynel Güneş ile birlikte dolu yağışında zarar gören bölgelerde zarar ziyan tespit çalışması yaptı.

Bozkurt, "Gelinbuğday ve Muratlı köylerinde yaklaşık 15 bin dönüm, Erenbağ, Akbudak, Çiftekoz, Gümüşpınar, Başpınar, Karababa köylerinde de yaklaşık 20 bin dönüm Antepfıstığı bahçesi ile yaklaşık 10 bin dönüm civarında hububat ekili alanlarda zarar tespit ettik. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak dolu yağışlarından zarar gören bölgelerde zarar ziyan tespit çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Dolu yağışında zarar gören Gelinbuday köyü çiftçilerinden Mehmet Yiğit yaptığı açıklamada, "100 dönüm buğdayım vardı. Dolu yağışı başak bağlayan 100 dönümlük buğdayımın başaklarını koparıp ekin saplarını da yerle bir etti. Ceviz büyüklüğündeki ani dolu yağışı bizleri mağdur etti. Ailemin geçimini sağlamak için tüm umudumu dolu afetinde yok olan 100 dönümlük buğdaya bağlamıştım şimdi yok oldu. Bir yıllık emeğim ve tüm umudum biran da yok oldu. Yetkililerin dolu mağduru olan biz Arabanlı çiftçilere yardım elini uzatmasını bekliyorum" diye konuştu.

Erenbağ Köyü çiftçilerinden Mehmet Karakuş, Ali Açıkgöz, Kadir Açıkgöz ile Remzi Açıkgöz'de yaptıkları konuşmada, "Dolu yağışında Erenbağ, Akbudak, Çiftekoz, Gümüşpınar, Başpınar ve Karababa köylerinde yaklaşık 20 bin dönümün üzerinde Antepfıstığı bahçesinde bu yılki mahsul ve gelecek yılki mahsulün karagözü döküldü.

Antepfıstığı ağaçlarının dalları da kırıldı. İki yılda bir mahsul veren Antepfıstığı bahçelerimizden bu yıl mahsul almayı beklerken her biri ceviz büyüklüğünde yağan ani dolu ailemizin geçim kaynağı olan mahsulün karagözünü döktü.

Mağdur olduk. Ailemizin geçimini Antepfıstığı yetiştiriciliğinden sağlıyorduk, dolunun açtığı yarayı devlet yetkililerinin sarmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.


 
 
   
 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma