Bilvanis Çiftliği'ne maydanoz harekâtı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Bilvanis Çiftliği'ne yönelik 9 yıl sürdürdüğü istihbarat çalışmaları, tarladaki ürünlere kadar uzanırken, tarlaya hangi ürünün ekildiği bile fişlenmiş.

Bilvanis Çiftliği'ne maydanoz harekâtı
Bilvanis Çiftliği'ne maydanoz harekâtı
GİRİŞ 03.05.2011 15:03 GÜNCELLEME 03.05.2011 15:03
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kamil Maman'ın haberi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Bilvanis Çiftliği'ne yönelik 9 yıl sürdürdüğü istihbarat çalışmaları, tarladaki ürünlere kadar uzanıyor. Balyoz'da adı geçen Org. Balanlı döneminde hava taarruzu aşamasına kadar getirilen çalışmalar kapsamında çiftlikte hangi ürünün ekildiği bile fişlendi. Nohuttan arpaya, rokadan maydanoza, kadar ekimi yapılan ürünler 'Gizli' belgeyle kayıt altına alındı

Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde gele geçirilen 'Bilvanis Operasyonu'yla ilgili belgeler 'komedi' nitelemesini hak eden detaylar içeriyor. Tarikatçı yapılanma iddiasıyla 2003'ten bu yana 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından devletin imkânları kullanılarak havadan ve karadan yasadışı izlenen Bilvanis Çiftliği'nde ekimi yapılan ürünler 'gizli' belgeyle kayıt altına alındı.

DERİN ÇALIŞMA!..

Yeni Şafak'ın 'Hava Kuvvetleri'nin başka işi yok mu?' başlığı ile manşetten duyurduğu Bilvanis skandalı, gündeme bomba gibi düşerken, hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan takip ve izleme faaliyetinin, ancak komedi filmlerinde olur dedirten detayları da dikkat çekiyor. Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı'nın 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı döneme ilişkin Bilvanis belgeleri, 9 yıldır her havalanışı on binlerce liraya mal olan RF-4 keşif jetlerinin de dahil edildiği çalışmanın, yüzeysel kalmadığını gözler önüne serdi.

1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ünlü 113 filoya ait uçakların terör kampı gibi havadan görüntülediği çiftlik için karadan yürütülen çalışmalara ait belge, fotoğraf ve videolar Bilvanis Operasyonun, çiftliğin yapısı ve inşaatıyla sınırlı kalmadığını gösterdi.

'Çiftliğie ekilen ürünlerden tespit edilenler' başlıklı belge'de ayçiçeğinden maydonoza, arpadan rokaya kadar ekimi yapılan 18 ürün sıralandı.

50 DÖNÜM AYÇİÇEĞİ 120 DÖNÜM FASÜLYE...

'Gizli' ibareli EK-G adlı belgede '50 dönüm ayçiçeği, 250 dönüm arpa, 700 dönüm patates, 120 dönüm fasulye, 100 dönüm soğan, 120 dönüm mercimek, 50 dönüm karpuz, 1 dönüm kabak, 1 dönüm biber, 10 dönüm şeker pancarı... ekildi' istihbaratı kayıt altına alındı.

22.500 FİDAN FİŞLENMİŞ

Ürünlerin listelendiği tablonun altına da "Ürünlerin çoğunun deneme amaçlı ekildiği, ayrıca kayısı, erik, elma, badem, cevaz, ıhlamur, nar ve üzümden toplam 15.000 adet, çam ağacından 7.500 adet olmak üzere toplam 22.500 adet fidan dikildiği öğrenilmiştir" istihbaratı not edildi.

'Tatbikat zannettik'

Bilvanis çiftliğinin sorumlusu F. A. yasadışı izleme faaliyetlerini "Jetlerin tatbikat amacıyla uçtuğunu sanıyorduk" diyerek doğruladı. F. A. "Yanlış hatırlamıyorsam bundan 3 -4 yıl önceydi. Köyün üzerinden ve çevresinden uçaklar uçuyor, gelip geçiyordu. Biz bu uçuşları askeriyenin tatbikatı olarak görüyorduk. Bu zamana kadar bizlerin fişlendiği, köyümüzün bombalanacağı yönünde bir bilgimiz, duyumumuz olmadı" dedi. Devlet memurluğundan emekli olduktan sonra 2002'de Bilvanis adını verdikleri çiftliğe taşındıklarını kaydeden F.A., TSK mensuplarıyla kendisinin iyi diyalogunun olduğunu, Sivrihisar'daki askerleri, jandarmayı sık sık ziyaret etmeye gittiğini, onların da kendilerini ziyarete geldiğini söyledi. F.A. "Askerlerimiz ayda 2 -3 kez köyümüze geliyorlardı. Tabii bunlar güvenlik kontrol amaçlıydı. Gelen askerlerimiz bir sıkıntımızın, güvenlik problemimizin, bir yaramazlığın olup olmadığını kontrol ediyorlardı. Benim kendimin de buradaki askerlerle ilişkiler iyi. Bizim askerlerle bir sıkıntımız yoktu ve olamaz da" açıklamasını yaptı.

Saldırı planı yokmuş!

Yeni Şafak'ın Bilvanis çifliğine ilişkin haberi üzerine Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yaptı. TSK'nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada çifliğin 9 yıldır takip edildiğine ilişkin bilgilere değinilmedi. Bilvanis'e hava saldırısı planlanmadığı iddiasına yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi: 'Bir gazetede, Eskişehir'de bulunan bir çiftliğe Hava Kuvvetleri tarafından hava saldırısı hazırlığı yapıldığına dair bir haber yer almıştır. Yapılan incelemede habere dayanak teşkil eden belgenin gerçek olmadığı anlaşılmıştır' denildi.

Toplanan bilgiler medyaya servis edildi

Yıllarca yapılan yasadışı izleme faaliyetlerini gözler önüne seren '1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı Dosya Özet Formu'nun eklerinde çiftlikle ilgili toplanan bilgilerle yaptırılan haberlere yer verildi. Yerel ve ulusal medyaya servis edilen haberlerin hükümeti hedef alması dikkat çekti. Cumhuriyet gazetesi, 8 Şubat 2008'de 'Tarikat köy kuruyor, AKP yolunu yapıyor' başlığı ile haber yaptı. 12 Mayıs 2009'da da aynı gazete 'Tarikat köyüne Buhara ismi' başlığı ile il genel meclisinde konuyla ilgili gelişmeleri verirken 'irtica tehlikesi'ne dikkat çekti. Son Haber, Milli İrade, AK Haber gibi yerel gazetelerde de benzer içerikli haberlerin yaptırılması dikkat çekti.

BBG izlemesinde cevap bekleyen sorular

•Hava Kuvvetleri'nin söz konusu izleme faaliyetlerini yapma yetkisi hangi kanun ya da yönetmeliklere dayanıyor.

•Bilvanis'e yönelik yasadışı izleme faaliyetlerinden Hava Kuvvetleri'nin haberi var mı?

•Belgeler devletin parasıyla yasadışı yapılan faaliyetin 'kişiye özel' olduğunu gösteriyor. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan çalışmanın emrini hangi özel kişi verdi?

•Belgelerde Hava Kuvvetleri Jandarma, MİT ve Emniyet'in çiftlikle ilgili çalışmalarını refarans gösteriyor. Bu kurumların operasyonu 9 yıldır yürüten 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na konuyla ilgili istihbarat desteği var mı?

•Hava Kuvvetleri, Balvanis'le ilgili başka kurumların yürüttüğü çalışmaya destek vermek amacıyla mı görevi dışında hareket etti.

•Balvanis çiftliği ile ilgili 'tarikat yapılanması' iddiasıyla hangi kurumlar çalışma yaptı?

•Çalışma yapan kurumların mahkeme ya da savcılık kararı gibi yasal dayanakları var mı?

•Hava Kuvvetleri Komutanlığı ekilen nohutu, dikilen anten direğini, yetiştirilen fidanları görüntülemek ve fişlemek için ne kadar para harcadı?

•Kişiye özel yürütülen çalışmanın ödeneği Hava Kuvvetleri'nin bütçesinden mi sağlandı, yoksa örtülü ödenekten mi?

•Her havalanışı on binlerce liraya mal olan jetler kaç kez Bilvanis için havalandı?

•Hala devam ettiği öğrenilen 9 yıllık izleme ve fişleme faaliyetlerinde elde edilen sonuç nedir? Yasadışı bir faaliyet bulgusu elde edildiyse neden soruşturma açılmadı?

YENİ ŞAFAK

YORUMLAR 5
  • 1299 12 yıl önce Şikayet Et
    bir kurum kendini bu işlerle uğraşarak, bu kadar küçük düşürür mü? bu kadar alçalır mı?. ağzını açtığında ne diyorlar? orduya karşı asimetrik psişik bilmem ne yürütülüyormuş. ordu yıpratılmak isteniyormuş. yahu maydonozları fişleyen bir ordu bitmiştir zaten. enerjisini basit bir çiftliğe hava harekatı planlayamaya harcayan bir ordu bitmiştir zaten. uçakları çiftlik üzerinde keşif uçuşu yapan,kaynaklarını bu işe harcayan ordu bitmiştir,ülkeyi de bitirir Allah korusun. ne yıpratması?
    Cevapla
  • sen yilmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    Böyle derin ve detaylı istihbarat yaptıkça;. Generaller daha çook "bekçi murtaza kılıklı" polislerce kelepçelenir. Yeniçeriler bile bunlardan daha iyi istihbarat toplarmış, hemi de uçağın olmadığı bir dönemde.
    Cevapla
  • üye 12 yıl önce Şikayet Et
    kapak olsun. askerin ciddi ciddi işini yaptığını zanneden saflara...
    Cevapla
  • celal okur 12 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi yapmış!. Türk Hava Kuvvetlerinin başka işi yok!Komutanlar helikopter ile ailecek pikniğe gitsinler,uçaklar milletin bağına bahçesine ne ekiyorlar diye göreve!gitsin vs.vs.görevi de başarılı bir şekilde yerine getirmişler maşaallah.iyi ki bir düşmanla falan savaş yapmıyoruz!
    Cevapla
  • emin içel 12 yıl önce Şikayet Et
    çiftlik. haberi öğrenince derin üzüntü duydum içim kan ağladı ne acı ne yazık artık diyecek bir şey bulamıyorum kime emanetiz savaş uçağı bizim....neyse kabus gibi bir şey bu ne diyelim Allah bilsin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!