Ela bebek Türkiye'de bir ilkle doğdu

Rahim ağzı kanseri olan ve Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğurganlığı korunarak ''Radikal Trakelektomi'' yöntemiyle tedavi edilen 28 yaşındaki Aslı Şahin, tedavisinden sonra sağlıklı doğum yapan Türkiye'deki ilk hasta oldu.

Ela bebek Türkiye'de bir ilkle doğdu
Ela bebek Türkiye'de bir ilkle doğdu
GİRİŞ 15.06.2011 12:21 GÜNCELLEME 15.06.2011 12:21

Hastanede düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ateş Karateke, rahim ağzı kanserinin genç kadınların hastalığı olduğunu dile getirerek, bu hastalıkta hayatta kalmanın tıbbi başarı olmadığını, başarının doğurganlığın devam ederek tedavinin tamamlanması olduğunu söyledi.

Karateke, 2 yıl önce o zaman 26 yaşında olan Aslı Şahin'e rahim ağzı kanseri teşhisi konduğunu ve Şahin'e, rahmi ve yumurtalıkları yani doğurganlığı koruyan ''Radikal Trakelektomi'' yöntemiyle tedavi uygulandığını belirterek, hastanın ameliyatla rahim ağzının alındığını anlattı.

Şahin'in tedaviden 1 yıl sonra normal yollarla hamile kaldığını ve geçtiğimiz mart ayında da sağlıklı bir bebek dünyaya getirdiğini dile getiren Karateke, ''Rahim ağzı kanseri erken yakalanırsa, doğurganlık korunarak tedavi edilebilir bir hastalık'' dedi.

Karateke, hastanede 2003 yılından bu yana 9 hastanın bu yöntemle tedavi edildiğini ve 3'ünün hamile kaldığını, Aslı Şahin'den sonra bu hastalardan bir kadının daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirdiğini anlatarak, Ela bebeğin Türkiye'de bir ilk ile dünyaya geldiğini belirtti.

Türkiye'de, yılda yaklaşık 1450 kadının rahim ağzı kanseri olduğunu ve hastaların büyük bölümünün genç ve çocuk sahibi olmak istediğini belirten Karateke, rahim ağzı kanserinde erken teşhisinin önemine vurgu yaptı.

Aslı Şahin de kucağında ''Ela'' bebekle katıldığı basın toplantısında, hastalığını öğrendiğinde psikolojisinin çok bozulduğunu ve bir bebek sahibi olamayacağını düşündüğünü, hastaneye ve doktoruna güvendiğini ve sonucun başarılı olduğunu söyledi.

''Ela bizim mucizemiz'' diyen Şahin, hastalığının tedavi edildiğini, düzenli kontrollerini yaptırdığını, mümkün olursa Ela bebeğe bir kardeş yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşenur Celayir de hastanenin kadın doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda önemli başarılara imza attığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi