Türkçe ezan zulmünün bittiği gün

Ezanın aslına dönmesinin 61. yıldönümünde, merhum Başbakan Adnan Menderes'ın mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Yasağı bitirenler dualarla yad edildi.

GİRİŞ 16.06.2011 18:15 GÜNCELLEME 16.06.2011 18:15
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sivil Dayanışma Platformu'nun organize ettiği programda, 18 yıl süren Arapça ezan yasağını sona erdiren Menderes ve dönemin parlamenterlerine dua edildi. Tarihçi Mustafa Armağan, konuşmasında "Ezan bir tanedir ve bildiğimiz şekildedir. Aslının dışında okunması şarkıdır, bestedir." dedi.

Ezan'ın orijinal hali ile yeniden okunmaya başlanmasının 61 yıl dönümünde, 18 yıllık ezan hasretini sona erdiren dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in mezarı başında anma programı düzenlendi.

Aralarında yazar Abdurrahman Dilipak, tarihçi Mustafa Armağan ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir grup, yasaklı ezanın Türkçe okutulduğu yılların anlatıldığı konuşmalarla duygusal anlar yaşadı. Programın açılış konuşmasını yapan SDP Başkanı Ayhan Ongan, ezanın bir dili olduğunu ve bunun da bütün İslam amelinin ortak kültürünü, tarihini ve geçmişini ifade ettiğini söyledi.

Ezan'ın Türkçe okunduğu yıllara ait yaptığı çalışmalarla da tanınan Tarihçi Yazar Mustafa Armağan'da konuşmasında, Necip Fazıl'ın "Ezan Arapça değil Rabça'dır" şeklindeki sözlerini hatırlattı.

"Ezan bir tanedir ve bildiğimiz şekildedir." diyen Armağan, "Peygamber Efendimiz Bilal-i Habeş-i'yi çağırıp ezanın bu şekilde okunmasını tebliğ etmiş. Biz bunu biliyoruz. Bu Arapça mıdır başka bir dil mi bizi ilgilendirmez. Biz Peygamberimizin bize tebliğ ettiği ezanı biliyoruz. Onun dışındaki bütün farklı dillerde okunması düşünülen metinler, şarkıdır, bestedir ezan değildir. Bu halk yıllar boyu büyük sıkıntılar çekti ama; buna hiçbir zaman ezan gözüyle bakmadı o ezanın altında namaz kılınamayacağını bildi ve bu suretle direnişini gösterdi." diye konuştu.

Ezanın Türkçe okunduğu yıllarda çekilen sıkıntıları anlatan İlahiyatçı Mahmut Erdoğan, "Allah bu millete böyle bir acı bir daha yaşatmasın, Bu milleti ezan nidalarından mahrum bırakmasın" dedi.

Anma programında iki mevlithan tarafından çiftli ezan okundu. Ezanın yeniden orijinal hali ile okunmasına ilişkin 17 Haziran 1950 tarihli gazete haberlerin de sergilendiği anma programı Kur'anı- Kerim ve duaların okunmasıyla sona erdi.

CİHAN

YORUMLAR 7
  • muhammed ayter 12 yıl önce Şikayet Et
    Osman Sakrak Okusun. Madem "Ezan, sonuçta bir davetten ibarettir, ve madem hangi dilde okunursa okunsun farketmez" ise haydi çıkıp okusana orijinalinin dışında! Haydi buyur, çık bir minareden orijinali dışında bir dilde bir oku da görelim! Okuyamazsın elbet! İşte bu da bu sorunun cevabıdır! Şimdi anladın mı Osman Sakrak?
    Cevapla
  • Mustafa Türköz 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir daha.... Sadece inancını yaşamak isteyenlerin başına gelen o acı olayın bir daha ülkemizde ve hiçbir İslam ülkesinde yaşanmaması dileği ile, o günleri sona erdiren , yapılan hata ve zulmü daha da ileriye gitmeden bitirenlerden Allah Razı Olsun...
    Cevapla
  • Musa İVACIK 12 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ustanın üstadı. Rahmetli Adnan Menderes'e Allah gani gani rahmet eylesin mekanı Cennet olsun inşaallah. Birkaç arkadaş biraz dengesiz yorum yapmışlar dini bilgilerinin zayıf olduğu gayet açık onlara tavsiyem bi ata sözüyle olcak ''bilmiyorsan susda adam sansınlar'' demiş atalarımız. Arapça Allah kelamıdır ahirette bilen-bilmeyen herkes Arapça konuşacaktır, en geniş manalar arapçadadır dolayısıyle başka herhangi bir dil ezanın veya herhangi bir ayetin tam manasını yansıtamaz, eksik kalır. Selametle.
    Cevapla
  • Mustafa Tullab 12 yıl önce Şikayet Et
    Osman Sakrak Kardeşime. İslamiyette bazı esaslar vardır ki bunlara Şeair denir. Şeair, bir beldenin, bir memleketin, bir milletin ve hatta bir insanın İslamiyet üzere olduğunun işareti olarak da kabul edilir. Şeairin bir kısmı farz-ı kifaye kabul edilir. Şeaire kimse ilişemez, hatta bazen şahsi farzlardan bile üstün kabul edilir. Ezan-ı Muhammedi de şeairdendir. Olay sadece insanları namaza çağırmak değildir. Bir memlekette ezan okunmasa o memleketin bütün insanları çok ağır bir sorumluluk altına girmiş olurlar. Ezanın şeklini bizzat Resulullah öğretmiştir. Bu hususta biraz daha ilmi araştırma yapmanızı tavsiye ederim. İyi niyetinize inanıyorum. Selamlar.
    Cevapla
  • osman sakrak 12 yıl önce Şikayet Et
    sonuçta davet hangi dilde olursa olsun. insanları namaza çağırda hangi dilde çağırırsan çağır kardeşim sonuçta ezan ALLAHın Ayeti değilki değişmesin daha geçenki cumada ezan kürtçe okunduda ne oldu yani insanlar namaza gitmedimi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar