Mehmet Dumlu hoca uğurlandı

Kütahya'da dün vefat eden tasavvuf önderlerinden Mehmet Dumlu'nun (82) cenazesi, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in de katıldığı törenle toprağa verildi.

GİRİŞ 28.08.2011 16:49 GÜNCELLEME 28.08.2011 16:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi gören ve oğlu Kamuran Dumlu'nun evinde vefat eden, tasavvufta Halveti Şabani geleneğinin önderlerinden, araştırmacı yazar ve Kütahya Evliya Çelebi Kültür Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği Onursal Başkanı Mehmet Dumlu'nun cenazesi, uzun yıllar din görevlisi olarak hizmet ettiği Yeşil Cami önündeki alana getirildi.

Kütahya Müftüsü Mustafa Üskülüplü'nün öğle vakti kıldırdığı cenaze namazına, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay, İdris Bal'ın, MHP Milletvekili Alim Işık'ın yanı sıra DP Genel Başkanı Zeybek, sanatçı İbrahim Erkal, Dumlu ailesinin yakınları ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. Sanatçı Zara da törende hazır bulundu.

Cenaze, bir süre tekbir getirilerek tabutun omuzlarda taşınmasının ardından götürüldüğü Musalla Mezarlığında defnedildi.

DP GENEL BAŞKANI ZEYBEK

DP Genel Başkanı Zeybek, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce kitapları ve televizyondaki sohbet programlarından tanıdığı Dumlu ile 4 ay önce tanışma imkanı bulduğunu söyledi.

Dumlu'yu hasta yatağında iki gün önce gelip ziyaret ettiğini belirten Zeybek, şöyle konuştu:

''Onlar bizim milletimizin temel direkleridir. Biz dinimizi tasavvufi anlamda öğrendik ve tasavvuf büyükleri yoluyla kabul ettik. Milletimizin derin maneviyata dayalı bir din anlayışı vardır. Hocamızın kitaplarında da çok bahsedildiği gibi Türk İslam tasavvufu, Hoca Ahmet Yesevi'nin başlattığı çalışmalarla yayılmıştır. Osmanlı Devleti de tasavvufi anlayış üzerine kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin bu kadar uzun yıllar geniş coğrafyada sürmesini araştıran alimler, tarihte ilk defa tasavvuf üzerine kurulan devletin Osmanlı olduğunu söylemişlerdir. Bu üstadımız ve onun gibi başka ulu zatlar, ölmeden önce nefislerini öldürdükleri için ölümsüzdürler. Onlar bizim bilmediğimiz farklı bir hatayı sürmeye, o hayattan bu tarafta yaşayanlara yardıma devam ederler.''

Zeybek, Mehmet Dumlu'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi.

MEHMET DUMLU

Kütahya'da 1929 yılında doğan Mehmet Dumlu'nun baba tarafından soyunun Buhara'ya uzandığı, dedesinin Nakşibendi şeyhi olduğu belirtildi.

İlk öğrenimini Kütahya'da tamamlayan Dumlu, daha sonra hafızlık eğitimine başladı. 8 ayda Kur'an-ı Kerim hafızı olan Dumlu, askerlik görevini İzmir Gaziemir'de tamamladı. Askerlik dönüşü kısa bir süre memurluk yapan Dumlu, memurluktan ayrılıp Kütahya Şehitler Camisi imamlığına tayin edildi ve Kur'an kursu öğretmenliği yaptı.

Dumlu, bazı tasavvuf önderlerinin sohbetlerine katıldı. Uşak'ta bulunan ve 1973'te vefat eden Halveti Şabani Şeyhi Hoca Mustafa Efendinin talebesi olan Mehmet Dumlu, müzik eğitimi alarak usul ve makam konularında kendisini yetiştirdi. Hoca Mustafa Efendinin Halveti Şabani çizgisini, onun vefatından sonra aslına uygun olarak devam ettiren Dumlu, Kütahya, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kastamonu ve Erzurum'da tasavvuf eğitimi verdi.

KAYNAK: AA-CİHAN
YORUMLAR 1
  • KAAN KALAYCI 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne büyük bir mürşidi kamildi. güneşe balçıkla koşan çok olur onuda sıvamaya çalıştılar ama tutmadı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi