2 kişiyle büyükbaşı yıkma tekniği VİDEO

Kurban kesimi sırasında belli teknikler uygulanarak hayvanın başarılı şekilde yere yatırılabilirsiniz. İşte geçen yıl da yayınladığımız ve büyük ilgi gören teknik:

GİRİŞ 05.11.2011 13:00 GÜNCELLEME 05.11.2011 13:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Rueff adı verilen yöntemle, iki kişinin bile büyük bir hayvanı rahatlıkla yatırabileceğini belirten Yıldız, uygulamalı gösterdiği yöntemle 600 kiloluk tosunu başarılı şekilde yatırdı.

Kurbanda en çok görülen manzaraların başında, kaçan kurbanlıkların sokaklarda kovalanması, boynuz darbesiyle yaralanan ve ellerini, parmaklarını kesen acemi kasaplar geliyor.

Uzmanlar, kurban kesiminin uygun şekilde yapılması durumunda üzücü kazaların önüne geçilebileceğini ifade ediyor.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız, kurbanlık hayvanın nakli, kesim yerinin durumu, kurbanın yere yatırılması, kesilmesi, hijyen teknikleri ve dezenfeksiyonun çok önemli olduğunu kaydetti. Kurban kesimlerinde birçok aksaklıkların yaşandığını ve üzücü kazaların meydana geldiğini anımsatan Yıldız, alınacak bazı önlemlerle üzücü kazaların önüne geçilebileceğini vurguladı.

Rueff yöntemi adı verilen teknikle kurbanlığın rahatlıkla yatırılabildiğini dile getiren Yıldız, hayvanı yatırma tekniği ile ilgili şu bilgiyi verdi: "Rueff yöntemi dediğimiz teknikte; hayvanı başından sağlam bir yere bağlıyoruz. Daha sonra sağlam bir iple iki boynuzu bağlıyoruz. İpi boynuzunun üstünden uzatarak alttan geçiriyoruz. Bu sayede hareketli bir düğüm oluşuyor. Göğüs ve karnından geçirdiğimiz ipi kuyruk hizasından arkaya doğru uzatıyoruz. Belli bir mesafe bıraktıktan sonra hayvanı iple çekerek olduğu yere yatırıyoruz. Bunun ardından hayvanın ayaklarını ve gözünü bağlıyoruz. Bu yöntem uygulanırsa hayvan ne kadar saldırgan olursa olsun hiçbir kaza yaşanmaz. İki kişi bile bu teknikle büyükbaş bir hayvanı kendi başına yatırabilir."

Vatandaşlardan kaçan hayvanı kendilerinin yakalamamasını isteyen Yıldız; "Hayvan kaçtığında kendilerinin yakalamasını hiç tavsiye etmiyorum. Uzmanlarından yardım alsınlar. Her belediyenin yakalama ekipleri vardır. Onlar yoksa veteriner hekimlerden destek isteyebilirler. Gerekli ekipmanların olması gerekiyor." dedi. Uyuşturucu iğne ile sakinleştirilen hayvanın kurban edilebileceğini anlatan Yıldız, sakinleştirici vurulan hayvanın etinin tüketilmesinde de sakınca bulunmadığını ifade etti.

Rueff tekniğini uygulamalı olarak gösteren Yıldız, 600 kiloluk tosunu başarılı şekilde yere yatırdı.

YORUMLAR 5
  • Seferg 12 yıl önce Şikayet Et
    Eksik. Bunu ben 25 yıldır yapıyorum, yeni bir şey değil(Mustafa Mayadağlı hocamın ellerinden öperim).Vet.Sağ.Mesl.Lisesinde öğrenmiştim.Boyundan geçirilen halka fazladan ve ayaklar bağlanıncaya kadar fazla zaman kaybedilirse hayvan boğulabilir.Ön ayakların arkasından ve arka ayakların ön tarafından kasıktan geçirmek yeterli. Hayvanı yatırdıktan sonra ayaklar bağlanıncaya kadar kafasını kaldırması mutlaka engellenmeli yoksa sakatlanma kaçınılmaz olur. Burada sadece yıkma şekli gösteriliyor ayakları bağlanmadan kesinlikle kesilemez.Ayaklarını bağlamak için de bir kaç metrelik ayrı ip kullanılmalıdır. Ayaklar bağlandıktan sonra yıkmak için kullanılan ip çözülebilir.
    Cevapla
  • samsun_55 12 yıl önce Şikayet Et
    Çok Pratik. Şimdiye kadar hayatımda gördüğüm en iyi yöntem. İnşallah bu bayramda kendini kesen sayısı azalacak.
    Cevapla
  • Hakan CANTÜRK 12 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK SAÇMA. Böyle yaklaşılmaz kurbana ürütmeden bıcak göstermeden tekbir getirerek işlemler gerçekleşir sırıtarak değil ciddi bir ibadettir
    Cevapla
  • maalesef 12 yıl önce Şikayet Et
    ya ayaklar nasıl bağlanacak. ben fazla anlamam ama bişi dikkatimi çekti o hayvanın ayaklarını bağlamadan kesemessiniz (bizim gibi acemiler) o halde ayagını nasıl bağlıyacagız hayvan yerde debelenecek ayagını bağlamaya çalıştığımızda ona da bi açıklık getirilirse iyi olur..
    Cevapla
  • erdoğan 12 yıl önce Şikayet Et
    Brawo,. Süper bir taktik teşekkürler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!