Avrupa'nın iade etmediği ünlü isimler

Almanya’nın Ergenekon firarisi Dalan’ı “ağırlaştırılmış müebbetle yargılıyorsunuz” gerekçesiyle iade etmemesi, Avrupa’da yaşayan ünlü kaçakları gündeme getirdi.

Avrupa'nın iade etmediği ünlü isimler
Avrupa'nın iade etmediği ünlü isimler
GİRİŞ 17.12.2011 04:25 GÜNCELLEME 17.12.2011 04:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kemal Gümüş'ün haberi

Almanya'nın Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan’ı iade etmeyeceğini açıklaması gözlerin Almanya başta olmak üzere Avrupa’da barınan diğer terör örgütü yöneticisi ve dolandırıcılık davası sanığı isimlere çevrilmesine neden oldu. Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı 159 suçlu barınıyor. Türkiye bu isimlerin iade edilmesini defalarca talep etmesine rağmen bir sonuç alamadı. Adalet Bakanlığının verilerine göre son 10 yıl içinde sadece 10 kişinin iadesi sağlanabildi.

Yıllardır tek bir iade olmadı

İnterpol tarafından 178 ülkede kırmızı bültenle aranan ve en tehlikeli teröristler sıralamasında bile yer alan PKK’nın bazı yöneticileri tüm delillere rağmen Avrupa Birliği’ne üye birçok ülke tarafından iade edilmiyor. Türkiye’nin ısrarlı girişimleri sonucu tutuklananlar da kısa bir tutukluluğun ardından ya serbest bırakıldılar ya da başka bir ülkeye gönderildiler. İade talepnamesiyle birlikte, iadesi istenen suçlular için delil dosyası da oluşturup ilgili ülkeye gönderen Türkiye’nin, bugüne kadar hiçbir iade talebinin kabul görmedi. İşte kırmızı bültenle aranıp iade edilmeyenlerden bazıları.

Avrupa’da fink atıyorlar

Türkiye’de yargılanan, AB ülkelerinden iadeleri talep edilen Ali Haydar Kaytan, Nuriye Kesbir, Abdurrahman Çadırcı, Rıza Altun, Muzaffer Ayata, Sabri Ok, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nizamettin Toğuç başta olmak üzere çok sayıda PKK’lı ile Ergenekon sanıkları, Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Gülseven Yaşer ve İmar Bankası yolsuzluğunun ardından ülkeden kaçan Uzan ailesinin AB ülkelerinde dolaştığı istihbarat raporlarına girdi. Bu isimlerin yakalanıp iadesi istendiğinde ise “İkna edici delil yok” diye talepler geri çevrildi.

Yakalanıp bırakılanlar da var

- GÜLSEVEN YAŞER: Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasına karar verilen ÇEV eski Genel Başkanı Gülseven Yaşer’de kırmızı bültenle aranan ‘firari sanık’lardan... Amerika’da yaşadığı belirtilen Yaşer bir türlü iade edilmiyor.

- TURHAN ÇÖMEZ: Ergenekon kapsamında firari sanık durumuna düşen ilk isim olan Çömez, Avrupa’da rahatça dolaşıyor.

- UZAN AİLESİ: TMSF tarafından el konulan İmar Bankasının hileli iflasına neden oldukları öne sürülen 48 sanıklı davada, Cem Uzan, kardeşi Hakan Uzan ve babası Kemal Uzan hakkında da kırmızı bülten çıktı. Yıllar geçmesine rağmen Avrupa’daki Uzanlar’dan iade edilen olmadı.

- SABRİ OK: KCK Ana Davası’nın 1 numaralı sanığı. Gıyabi tutuklama ve kırmızı bülten kararı var. Avrupa’da dolaşıyor.

- MUZAFFER AYATA: PKK’nın Avrupa’daki kasası. Almanya’da “PKK adına haraç toplamaktan” tutuklandı. Ancak “Yeterli kanıt yok. Kürt siyasetçisidir” denilerek serbest bırakıldı, iade talebi geri çevrildi.

- SAİT ÇÜRÜKKAYA: Almanya’da yakalandı. Çürükkaya, 97 eylemde 37 güvenlik görevlisinin şehit edilmesinden sorumlu tutuluyor. halen iade edilmedi.

- NEDİM SEVEN-RIZA ALTUN: İkisi hakkında da Kırmızı Büyten var. Türkiye’nin Fransa’dan iadesini istediği iki isim gözaltına alındı. ancak daha sonra iade istemleri reddedilerek ikisi de serbest bırakıldı.

- ZÜBEYİR AYDAR: ABD, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ilan etti. Hakkında Kırmızı Bülten var. AP’deki toplantılara bile katılmasına tutuklanıp iade edilmedi.

(Star)

YORUMLAR 2
  • Fehmi DOĞAN 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Adelet BAKANINDAN sorunuz.. PKK ve KCK için her türlü tedbiri almaya çalışıyorsunuz.Para kaynaklarını araştırıyorsunuz.ekonomi Kaynakları kurutmaya çalışıyorsunuz. Peki bufirariler ne ile besleniyorlar? Türkiyedeki kaynaklardan değilmi? Emekli maaşları bile almıyorlar? Koruyan ülkelerle aramızdaki anlaşmalar gözden geçirilemezmi? Başka mueyyideler yaratılamazmı? Çareler tükendimi? hani çareler tükenmezdi?
    Cevapla
  • SELÇUK nimetoğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    ORTADOGUDA VERMİYOR LUBNANDA VERMİYOR. Abim 95 de romanyada adli vakadan dolayı türkiyede teslim oldu romanya dosyayı türkiye ye devretti 2 yıl yatıp beraat etti romanya kararı begenmemiş 2 defa gıyabında yargılayıp interpolda kırmızı bülten çıkarmış 10 yıldır türkiyenin haberi yok abimde habersiz 4 haziran da lübnanda gözaltında 7 aydır türkiye alamıyor ne acı barış gücü askerimiz oldugu ülkede kendi vatandaşını alamıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu