Meriç nehri taştı! Edirne alarmda!

Bulgaristan'ın İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri'nin suları Edirne'ye ulaştı. Edirne Valiliği taşkına karşı alarma geçti.

GİRİŞ 07.02.2012 11:30 GÜNCELLEME 07.02.2012 11:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bulgaristan'da çöken bir barajdan akan suların karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükselmeye devam ediyor. Meriç Nehri, bazı bölgelerde taşkına başladı.

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu Tunca ve Meriç nehrine akan sular Edirne'ye ulaştı. Meriç Nehri Bosnaköy yakınlarında taşkına neden oldu. Köy yolu yer yer sular altında kaldı. Trafiğe kapatılan karayolundan araç geçişine izin verilmiyor.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünün son ölçümlerine göre, Tunca Nehri'nin debisi 213 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri'nin debisi ise 1162 metreküp/saniyeye ulaştı.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, ''sigorta'' adını verdikleri yazlık setlerden bazılarını patlatarak suyun araziye yayılmasını sağlayıp, taşkının etkisini azaltma yoluna gittikleri öğrenildi.

Sabah saatlerinde Tunca Nehri Sarayiçi mevkisinde taşmış, tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı er meydanı girişini, Adalet Kasrı'nı ve Balkan Şehitliği'ni sular altında bırakmıştı.

1300 metreküp/saniyeye ulaşması durumunda Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı yolunda taşkına neden olan Meriç Nehri, Meriç ve Tunca köprüleriyle, Lozan Caddesi'ni sular altında bırakıyor. Kent merkeziyle ulaşımı kesilen Karaağaç Mahallesi'ne mahalle sakinleri askeri araçlarla taşınıyor. Meriç Nehri en son 2010 yılında sel nedeniyle taşmıştı.

Derinyol Caddesi sakinleri geceyi tedirgin geçiriyor

Tunca ve Meriç nehirlerinin debisinin artmaya devam etmesi, geçmiş yıllardaki taşkınlardan etkilenen bölgelerde oturanları tedirgin ediyor.

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri'nin suları Edirne'ye ulaşması nedeniyle en son 2010 yılındaki taşkından etkilenen Karaağaç Mahallesi Derinyol Caddesi sakinleri eşyalarını güvenli yerlere taşımaya başladı.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Derinyol Caddesi'nde oturan sakinlerin geçmişte su taşkınlarından olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Korkan, 2010 yılındaki su taşkınının ardından bölgedeki setlerin güçlendirildiğini ancak baraj çökmesi sonrası Edirne'ye ulaşacak su kütlesinin önceki yıllarda ulaşan sulardan daha fazla olacağı bilgisini aldığını belirtti.

Taşkınlara maruz kalması nedeniyle ''Göl Mahalle'' diyede anılan Derinyol Caddesi'nde oturan Hatice Örs de eşyalarını topladıklarını ve güvenli yerlere taşımaya başladıklarını anlattı.

Dar gelirli aileler olduklarını belirten Örs, evlerini su basması halinde büyük zorluklar yaşayacaklarını kaydetti.

Bu arada Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış devam ederken, ''Kırmızı panterler'' olarak bilinen Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) olası sel taşkınına karşı hazır olduklarını bildirdi.

EDAK Sözcüsü Serhad Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 zodyak bot ve 20 kişilik EDAK ekibinin göreve hazır olduğunu ifade ederek, ''Debilerin daha da artması neticesinde Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda giden Karaağaç yolu ile çevresinde bulunan sosyal tesisler, işletmelerin sular altında kalması söz konusudur. Aynı şekilde Bosnaköy de olumsuz etkilenecektir. EDAK ekipleri herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır durumdadır. Bugüne kadar olan taşkınlarda pek çok vatandaşımızın hayatını kurtaran EDAK, tüm tecrübesiyle, Edirne Valiliği koordinasyonunda çalışmalara gerekli desteği sağlayacaktır.''

KAYNAK: İHA-AA-CİHAN
YORUMLAR 2
  • tarik acikel 12 yıl önce Şikayet Et
    Bakarsan bag olur bakmazsan sel olur:)). Edirnenin Gelecegi bulgaristana birakilmis.. baraj kapaklarini tamamen bi acsalar ne olur? ne demisler afedersinizde essegi saglam ipe bagla kacarsa kacsin. yetkililer bu isi saglama baglamali bu sekil olmaz. bugun olmadi ama bigun edirne sular altinda kalabilir. her yagmurda boyle tasmalar olacaksa bu isin sonu nereye varacakki. buna biran once gec kalinmadan cozum bulunmasi lazim. nehir boyunca yuksek duvarmi orulur yada bilmem ne.. biran once yetkiler proje uretip kollarini sivamalari gerek. saygilar.
    Cevapla
  • bekir altun 12 yıl önce Şikayet Et
    Tunca ve Meriç nehirleri.. Meriç nehrinin Bulgaristan da ki bir barajon da su taşırması ile de yoğunluk kazanıp taşması, bunda kar ların erimesinin de etkisi var tabi ki.Debisi çok yükselmiş Meriç in ,Tunca nehrinin de taşması Edirne ilimizi sel baskını nedeniyle karşı karşıya bırakıyor.Bu duruma kışın sert geçmesi ve kar yağışının da etkileri büyük elbette ki.Bu gece su taşkınının Edirne ye ulaşacağı tahmin ediliyor.Bereket ki şehir yerleşimi tam sulardan etkilenmiyor.Her yıl Meriç in taşması gündeme geliyordu zaten.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor