Nüfus cüzdanı gidiyor çipli kimlik geliyor

Boyutu ve görselliği eleştirilere konu olan nüfüs cüzdanları yerini daha küçük ve kullanışlı çipli kimlik kartlarına bırakıyor. İçişleri projeyi tamamladı.

Nüfus cüzdanı gidiyor çipli kimlik geliyor
Nüfus cüzdanı gidiyor çipli kimlik geliyor
GİRİŞ 10.02.2012 15:05 GÜNCELLEME 10.02.2012 15:05
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Geri sayım başladı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 'Pilot uygulama tamam. Nüfusun tümü 3 yıl içinde yeni kimliğe sahip olacak' dedi. Ayrıca tüm acil hatlar da 112 olarak tek numaraya dönüşecek.
 
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, valiler toplantısında yürüttükleri projelere ilişkin şu bilgileri verdi:
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi'nde pilot il olarak Bolu seçildi. Bu ilde 220 bin kişiye yeni kimlik kartları dağıtılarak, bu kartlarla yapılabilecek işlemler gözden geçirildi. Üç sene içinde proje tamamlanmış ve yeni kimlikler dağıtılmış olacak.

KİMLİKTE PARMAK İZİ

Yeni kimlik kartları TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Nüfus cüzdanının yanı sıra, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı olarak da kullanılabilecek. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip kartlarda milli işletim sistemine sahip çip bulunuyor. Vatandaşın parmak izinin de yer aldığı dijital kimlik kartıyla, 6 haneden oluşan şifreyle işlem yapılacak. Yeni kimlik kartı, sigortadaki kaçakların önlenmesinin yanı sıra, sağlık karnesinin mükerrer kullanımı gibi sıkıntıların da önüne geçilmesini sağlayacak.

BÜTÜN ACİL NUMARALAR 112
112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi'yle aralarında 110 İtfaiye, 112 Hızır Acil Yardım, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat gibi acil numaraların tamamı '112' hattında toplanacak. 81 ilde acil çağrı merkezleri kurulacak. Pilot iller olarak belirlenen Antalya ve Isparta'da çalışmalar tamamlandı. Proje kademeli olarak ülke geneline yaygınlaştırılacak. 11 ilde daha merkezlerin yapımı tamamlandı ve bu yıl projenin faaliyete geçmesi planlanıyor. 28 ile ise ödenek gönderildi.

TEKNİK ÖZELLİKLER ÜST SEVİYEDE OLACAK

KRİPTOLU OLACAK
Akıllı kimlik kartının tamamen yerli kaynak ve mühendislerle son şifreleme teknolojisi kullanılarak ve uluslararası standartlara uygun yapıldığını belirten Başak, kartın “taklit edilemez” ve “tahrip ya da tahrif edildiğinde değişikliğin algılanmasına imkan veren güvenlik özelliklerinin” bulunduğunu söyledi.

Başak, akıllı kart üzerindeki ve çip içerisindeki bilgilerin elektronik ortamda, kriptografik yöntem denilen güvenlik özellikleriyle korunduğunu anlatarak, bu yöntem sayesinde kartın mükerrer basımının engellenebildiğini, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) erişimle yazım hatalarının önüne geçilebildiğini aktardı.

Kimlik kartlarının taklit edilmesini önlemek için çeşitli güvenlik özelliklerinin uygulandığını kaydeden Başak, yapısal ve baskısal güvenlik ögelerinin yüksek çözünürlüklü makinelerce yapıldığını ve taklidinin de çok zor olduğunu vurguladı. Başak, elektronik güvenlik sisteminin taklidinin ise mümkün olmadığını söyledi.

Akıllı kartta aynen kağıt paralarda olduğu gibi dış görünürde 7 güvenlik önlemi olduğunu bildiren Başak, şöyle konuştu: “Kartın ön ve arka yüzünde kullanılan hologram teknolojisiyle ışığın geldiği açıyla şekillerin ve renklerin değişimi sağlandı. Çok özel mürekkeplerin kullanıldığı OVI teknolojisinde ise ön yüzde bulunan Türkiye haritası ışığın geldiği açıya göre üç farklı renkte görülüyor. Mor ötesi baskı yöntemiyle de ultra viyole ışığı altında görünecek şekilde ön yüzde mavi renkte “T.C” ibaresinin, arka yüzde de Türkiye haritasının ortasında mavi renkte ay-yıldız şekli gizlendi.

YORUMLAR 22
  • yorumlu yorum 12 yıl önce Şikayet Et
    Nüfusun tümü 3 yıl içinde yeni kimliğe sahip olacak'. 2007 yılında basında çıkan haberlerde çipli yeni kimliklerin 2009 da kullanılmaya başlanacağı duyuruluyordu...yıl 2012 oldu...çipli yeni kimliklerin 3 yıl sonra yani 2015 de kullanılmaya başlanacağı duyuruluyor...
    Cevapla
  • pusula 12 yıl önce Şikayet Et
    samimiyetimle soruyorum. gercekten de tübitak varken hem ucuz hem yerli bu ihale fransizlarami verildi bakanlik bu konuya aciklaa getirmeli. eger öyleyse gercekten insani kahreden bir durum bu.
    Cevapla
  • CENGAVER 12 yıl önce Şikayet Et
    İHALEYİ MOSSAD KAZANSA ONA DA MI VERECEKSİNİZ !. Bu işin Fransızlara verilmesi büyük bir ihanat olsa gerek, üç kuruş fazla olsun adam gibi JAPONLARA ver ! madem ülke olarak hiç bir haltı beceremeyeceğiz ! ama bir an önce hayata geçirilmeli, gerek PKK lıların, gerekse kaçakçıların suçluların borçluların, sahtekar ve dolandırıcıların, katillerin takibi kolayca yapılsın, böylece tüm kurumlarca takibi kolayca yapılabilsin,
    Cevapla
  • hüseyin mutlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık Karnesi. e-kimlik 2004 yılından itibaren çıkacak bir türlü çıkmadı en kısa zamanda çıkar Sayın Bakan'a bile verilen metinde sağlık karnelerinin mükerer kullanımı engelenecek diyor sağlık karnesinin kaldırıldığı 2 yıl oldu
    Cevapla
  • ugur karakol 12 yıl önce Şikayet Et
    ahmet tugral. kimsenin birseyden korktugu falan yok,sen belki hayatına sana dayatılan seylerle yasamak isteyebilirsin ama ben istemiyorum.herkes elindeki cipli kartlada devlet dairelerinde kuyruk olusturucak merak etme. devlet dairelerinde işlerin hızlı ilerlemesini istiyorsa vatandasa internetden işlerini halletirmeyi ögretirsin kimse devlet dairelerini ugramaz. ama dogru o zamanda ama dogru ya o zaman belli bir cemaate baglı adamlar devlete girip iş bulamaz dimi unuttum onu ya pardon.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki