MİT'ten Yandex için kritik uyarı

MİT, kentleri cadde cadde panoramik fotoğraflarla gösteren Rus internet harita sitesi Yandex için alarm verdi. Sitede, Çankaya Köşkü, Genelkurmay hatta MİT bile var.

MİT'ten Yandex için kritik uyarı
MİT'ten Yandex için kritik uyarı
GİRİŞ 19.02.2012 13:01 GÜNCELLEME 19.02.2012 13:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Enis Yıldırım'ın haberi

MİT'in uyardığı İçişleri Bakanlığı çekim izninin görüntüsü çekilen kurumlarca verilmesini istedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özellikle büyük kentlerde cadde ve sokakları panoramik fotoğraflarla gösteren Rusya merkezli internet harita sitesi Yandex için alarm verdi. MİT'in uyardığı İçişleri Bakanlığı, iznin valiliklerden değil, görüntüsü çekilen kurumlardan alınmasını istedi.

Çektiği fotoğraf ve görüntüler, harita üzerinden nokta tanımlanması yapılarak, üç boyutlu google earth gibi görüntü veren yandex.com.tr adresinden yayın yapan internet sitesinin çalışmaları yakın takibe alındı. MİT tarafından takibe alınan Rusya Federasyonu merkezli Yandex Europe BV adlı şirketin kritik noktalarda haritacılık ve panoramik görüntüleme çalışması yaptığı belirlendi.

BAKANLIĞI UYARDI

MİT, İçişleri Bakanlığı'na '35212741' sayılı gizli ibareli bir yazı göndererek, şirketin yaptığı çalışmalar için valiliklerden değil, MİT, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı gibi ilgili kurumlardan izin alınmasını ve bu kurumların kontrolünde yapılmasını istedi.

MİT'in bu uyarısı üzerine hareket geçen İçişleri Bakanlığı, kritik noktalarla ilgili olarak valilikleri uyardı. İçişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer'in imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, izin prosedürünün MİT ve ilgili diğer kurumlardan alınması istendi. Yazıda, MİT'in yanı sıra ilgli diğer kurumlardan görüş alınması gerektiği yer aldı.

3 BİN ÇALIŞAN VAR

1997 yılında kurulan Rus arama motoru Yandex, 1998 yılında kurulan Google'a göre daha kıdemli. Yandex ismi İngilizce "to index" fiilinden hareketle "yet another indexer" ifadesini kısaltılmasıyla ortaya çıkmış. Yandex Rusya arama motoru pazarının yüzde 65′ine sahip. 4 ülkede 11 ayrı ofiste 3 bin çalışanla faaliyet gösteriyor. Yandex Ukrayna, Kazakistan ve Belarus'ta da ofis açtı. Yandex, Türkiye ofisi ise İstanbul'da bulunuyor.

MİT'İ ÇEKMİŞLER BİLE

Yandex.com.tr adresinden yayın yapan sitede, haritanın yanı sıra cadde ve sokakların panoramik fotoğrafları da yer alıyor. Sitede Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yerleskesi önünden geçen Cem Ersever caddesini boydan boya görüntüleri üç boyutlu olarak yayınlanıyor. Sitede, Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarının bulunduğu cadde ile Çankaya Köşkü'nün panoromik fotoğrafları bulunuyor.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Korumalarının da güzergah tespiti için sık sık başvurduğu siteden diğer kamu çalışanları da aktif olarak yararlanıyor.

GOOGLE EARTH'E ABD'DEN YASAK

Yayınladığı 360 derecelik panaromik cadde ve bina görüntüleriyle kentlerin içinde yerel gezinti sağlayan Google Earth'ün ABD askeri üslerinden görüntü alması yasaklanmıştı. Pentagon tarafından tüm askeri üslere gönderilen mesajda, üslerin görüntüsünün yayınlanmasının sakıncalı olduğu üs personeli için tehlike yaratmasına yol açabileceğini belirtilmişti.

Brüksel'de de NATO merkezinin bulunduğu caddenin Google'den görüntülerinin yayınlanmasına izin verilmedi.

HABERTÜRK

YORUMLAR 10
  • Mahone 12 yıl önce Şikayet Et
    google bakınca sorun olmuyor :). google harita uygulamasında kışlaların bütün planları var ,yandex koyunca olay oluyor.. Nedir bu abd sevdası arkadaş..
    Cevapla
  • Ayhan Tüzün 12 yıl önce Şikayet Et
    GEÇMİŞ OLSUN !. adamlar bütün her yeri taramış mit te iş işden geçtikten sonra uyarı yapıyor. Bizim kafamız geç basıyor herhalde. adamlar bir savaş olsa sanal olarak işgal edecekler bizi. böyle gaflet delalet içinde olmaya devam edersek sonunda neler olur bir düşünün !
    Cevapla
  • seckin Gülleci 12 yıl önce Şikayet Et
    Yandex Hadi Rus, Ya bizdekiler?. Geçenlerde biryerde dinledim, Bizde meşhur bir yazarın oğluda bu görüntüleri çekip Amerika'ya gönderiyormuş. Hadi Adamlar rus ya bizimkine ne demeli?
    Cevapla
  • Tamer Demirbozan 12 yıl önce Şikayet Et
    Baha Çevik haklı bizler röntgenci değiliz neticede. Ne demek istediğimi şöyle izah edim. Bugün dünyanın en büyük haberalme teşkilatı CIA ve MOSSAD dır. CIA ve MOSSAD da bilgiyi, bilişim teknolojilerinin damarlarından geçen kana hükmederek sağlarlar. Bilmem şimdi anlatabildimmi. Senin aklına internet deyince belki facebook, google gelir. Adamların aklınada facebook, google geliyor. Ama amaçlarınız farklı. Sen sosyalleşme ve aradığını bulma derdindesindir. Adamların amacı senin ne işlerler meşgul olduğunu,kim olduğunu, piyasada ne gibi ürünlere talep olduğunu, kaapitalist sermaye şirketlerine rakip kimler olabileceğini senin sırtından geçinerek anlamaktır. Google çinden boşuna kovulmadı. Arap baharında facebook, twiter sitelerinin rolünü küçümseme. İstedikleri gibi internet bağlantılarını kessin ülkeler, gene bir kanaldan yollarını buldu facebook ve twitter ayaklanmalara yön verebilmek için. Dünyayı ancak küçük düşünmeyenler yönetebilir. Sonra ABD ve İsrail gibi ülkeler nasıl dünyayı yönetebiliyor diye sormasın kimse.
    Cevapla
  • Baha Çevik 12 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca Amerika izledi biraz da Rusya izlesin. Çok komiğime gitti bu haber. Adamlar uydudan her yerin videosunu çekmişler. Senin ülkeni senden iyi biliyorlar. Yok yandexmiş yok googlemuş. Bu ne kadar boş bir açıklamadır böyle. Sanki binanın önüne gelince içindeki her şeyi biliyorlar. Bu eskiden kalma bir fobi bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı