Ankara'da alışveriş festivali düzenleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Ticaret Odası tarafından, 8 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde ''Ankara Alışveriş Festivali'' düzenlenecek.

Ankara'da alışveriş festivali düzenleniyor
Ankara'da alışveriş festivali düzenleniyor
GİRİŞ 15.03.2012 14:03 GÜNCELLEME 15.03.2012 14:03

Antares Alışveriş Merkezi'nde başlayacak festival boyunca alışveriş merkezleri ile cadde mağazalarında özel indirim ve kampanyalar yapılacak.

Festivalin tanıtımı amacıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ATO Başkanı Salih Bezci ve festivali destekleyen kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay yaptığı konuşmada, Ankara'nın Türkiye'de ve bölgesinde çekim merkezi olması konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ve geçen yıl İstanbul'da güzel sonuçlar alınan alışveriş bayramının Ankara'da da yapılması için karar verdiklerini söyledi. Bu kararı bugün kamuoyu ile paylaştıklarını anlatan Günay, Türkiye'nin dünya turizmi içerisindeki yerine değindi.

Turizmde başarılı rakamlara ulaşıldığını dile getiren Günay, ''Ankara son yıllarda Türkiye'nin hızla gelişen yaşanabilir kentlerinden oldu. Ayrıca bizim de uzun bir süre farkında olmadığımız bir tarihi yeniden fark etmeye başladık. Böyle bir kentin gelişen bir Türkiye'nin gelişen bir başkentinin Türkiye turizmi bu kadar ileri giderken henüz 500 bin rakamının altında bir yerlerde olması, bu rakamlarda olması kabul edilemez bir durum. Üstelik yakın çevresinde Kapadokya olan, yakın çevresinde Hattuşa varken'' dedi.

Ankara'nın AVM konusunda Türkiye'de en hızlı giden illerden biri olduğuna dikkati çeken Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul'da da söyledim burada da söylüyorum. Biz yeni alışveriş merkezleri daha fazla müşteri çeksin diye bu etkinlikleri yapmıyoruz. Sadece bunun için yapmıyoruz, elbette alışveriş merkezleri yaşasın orada bir sirkülasyon olsun istiyoruz ama geleneksel alışveriş merkezlerimizi de ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz. Ankara'nın geleneksel alışveriş merkezlerini ihmal edersek o da Ankara'nın geleceğine karşı haksızlık olur. Bu merkezleri ayağa kaldırma konusunda bir gayret içerisindeyiz.

Ankara aynı zamanda bir kültür sanat merkezi olma ihtiyacı içerisindedir. Bu konudaki çalışmalara ivme katmaya çalışıyoruz. Senfoni inşaatımız var onu bitirmek konusunda gayretimiz var. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile çok güzel bir çalışmanın altına imza attık bunu çok önemsiyorum. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılına girerken Ankara'ya yapılacak en büyük hizmetlerden biri olarak görüyorum. Ankara sadece Türkiye'nin dünyanın en büyük müzelerinden birine ev sahipliği yapabilir. Bir protokol imzaladık, inşallah yakın bir gelecekte bunu hayata geçirmeye çalışacağız.''

-''AKM için masraf yapmıyorum''-

Ankara'da fuar alanlarını çok önemsediğini ifade eden Günay, şöyle konuştu:

''Çünkü fuar konusunda Ankara'da ciddi bir sıkıntı var. Bizim 1980 yılında Kenen paşanın aklıyla yapılmış AKM denilen bir ucube yapımız var. Ondan inşallah yakında bir yeni yasa imkanıyla kurtulacağız. O yapı ne çevresiyle, ne donanımıyla, ne kullanım alanlarıyla ihtiyacımıza cevap vermiyor. Ben bir masraf yapmıyorum oraya, kaldırılması gerektiği için. Bugünkü haliyle gerçekten hepimizi derin üzüntüye sevk ediyor.

Fuar alanı bizi bundan kurtaracak. Bunu çok önemsiyorum. Ankara içerisinde fuar yapmak isteyenlerin medeni bir mekana sahip olmasını sağlayacak Büyükşehir Belediyemiz bunu heyecanla bekliyorum.''

Günay, festivalin tanıtımını üstlendiklerini sözlerine ekledi.

-''Kararlıyız mutlaka başaracağız''-

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de kent uygarlık bağlamında Ankara'nın tarihin her döneminde rolünü yerine getiren bir şehir olduğunu söyledi.

Medeniyet tarihinde 3 kez başkentlik yapan başka bir yerleşim yeri olmadığına değinen Yüksel, ''Ankara tarihin önemli medeniyetlerine başkentlik yapmıştır. Dolayısıyla tarih boyunca bu topraklarda rolünü devam ettiren Ankara, şimdi yeni dünya şehri tanımı içerisinde rollerini yerine getirecektir'' diye konuştu.

Marka kent olma yolunda konuşulması gereken bütün başlıklara değineceklerini kaydeden Yüksel, şunları kaydetti:

''Bütün dünya şehirleri EXPO'ları düşünüyor, bütün akıllı toplumlar turizm diyor. Artık sektör olarak bile tanımlanmıyor bugün turizm tam bir endüstri. Bu şehir 40 yıl sonra Almanya'da ITB Fuarı'na katılıyor. Bir kaç gün sonra Moskova'ya gideceğiz. 16 yıl sonra İstanbul'daki EMITT Fuarı'na katıldık. Artık turizmi konuşmalıyız.

Şimdi bütün dünyada yeni bir rüzgar esiyor. Festivaller, kongreler, uluslararası festivaller rüzgarı esiyor. Ankara bunun gerisinde asla ama asla kalamaz. Sonuç itibariyle alışveriş festivali bu tür buluşmalar için önemli bir başlangıçtır. Kararlıyız mutlaka başaracağız.''

-''Ankara, fuar alanıyla, Shopping Fest'le marka şehir haline gelecek''

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de konuşmasına ilk defa yapılacak Ankara Shopping Fest'in ticaret hayatına çok ciddi etkisi olacağına yürekten inandığını dile getirerek başladı.

''Ankara ticarette bir numara olsun'' sloganıyla yola çıktıklarını vurgulayan Gökçek, bu konuda özellikle alışveriş merkezlerine her türlü desteği verdiklerine dikkati çekti.

Ankara'nın kişi başına düşen alışveriş merkezi oranında, bin kişiye 228 metrekare ile Türkiye'de bir numara olduğunu, İstanbul'un bin kişiye 222 metrekare olarak ikinci sırada yer aldığı bilgisini veren Gökçek, ''Festival, aynı günler İstanbul'da da yapılacak. İkisi arasında Ankara'yı tercih ettirmenin yollarına baktırmamız lazım. Yapacağımız organizasyonlar, etkinliklerin açık ara İstanbul'un önünde olması lazım. Bunun için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz'' diye konuştu.

Ankara Fuar Alanı ile ilgili de bilgi veren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

''Ankara fuar alanıyla ilgili 8 büyük kuruluşun bir araya gelmesi sayesinde şirketimiz kuruldu. Sermaye artırımına gittik. Bu ay tamamlanmış oluyor, projemizi çizdirdik. İlk gelen taslakları tartışacağız. Süratle hareket edip bu yıl başlamak istiyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren fuar alanı Ankara'nın marka şehir olması konusunda önemli bir adım olacak. Son 4 yıldır Türkiye'nin en yaşanılır kenti sayılan Ankara, fuar alanıyla Shopping Fest'le marka şehir haline gelecek.''

-Ankara Alışveriş Festivali-

Ankara'yı marka şehir yapmak, kentin turizmine, ekonomisine katkı sağlamak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen festival, 8 Haziran'da Antares Alışveriş Merkezi'nde başlayacak. Festival boyunca alışveriş merkezleri ile cadde mağazalarında özel indirim ve kampanyalar düzenlenecek.

Festival süresince her Cumartesi, alışveriş merkezleri ve cadde mağazalarında 24.00'e kadar devam edecek uzun alışveriş geceleri yapılacak. Kentin 66 cadde ve sokağı festivale dahil olacak.

Ankara, festival süresince ışık, lazer ve havai fişek gösterine sahne olacak. Konserler, moda günleri ve özel defileler gerçekleştirilecek.

Festival boyunca pek çok kültür ve sanat etkinliği de gerçekleşecek. Çeşitli halk dansları topluluklarının gösterileri, sokak partileri, AVM'lerde imza günleri, canlı heykel gösterileri, tasarım yarışmaları ve ünlülerle alışveriş etkinlikleri kent sakinleriyle buluşacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor